Cutty Sark Logo

Cutty Sark Logo

Cutty Sark is een Schots recept uit het begin van de 20e eeuw uit Schotland. Het wordt geproduceerd in een gebied dat conventioneel wordt gedefinieerd als de Historic Scotch Whisky Region. Het wordt geblend uit een mengsel van 30 single malt en grain spirits, waarna de drank minimaal zes maanden rijpt in eikenhouten vaten. Dit verzacht de smaak, die doet denken aan een mengsel van kruiden, kokos en eikenhout. Volgens de classificatie van de Whisky Association behoort de drank tot de Standard blend-klasse. Bevat vier varianten:

  • Origineel, gemaakt volgens het eerste recept, met een fruitige vanillesmaak.
  • Prohibition Edition met een hoog alcoholgehalte (50%) met een honingzoete afdronk met hints van gedroogd fruit.
  • Gerijpt met verschillende rijpingstijden (vanaf 12 jaar) en een zeer veelzijdig smaakprofiel.
  • Imperial Kingdom (premium blend met zeldzame ingrediënten).

Tegenwoordig is het merk eigendom van La Martiniquaise, een Frans gedistilleerdconcern dat eigenaar is van de Schotse distilleerderij in Speyside, waar het merk oorspronkelijk vandaan kwam.

Betekenis en geschiedenis

Logo Cutty Sark

De geschiedenis van whisky begint in 1923 in de distilleerderij van de Schotse regio Speysid. Het uitbrengen van het drankje wordt in verband gebracht met het Londense familiebedrijf Berry Brothers. & Ruud. Tegenwoordig is het een van de tien oudste bedrijven in Groot-Brittannië en is het sinds 1903 leverancier van het koninklijk hof. Het bedrijf bezat het merk tot 2010, gedurende welke tijd het over de hele wereld beroemd werd.

Het scotch-embleem is sinds het begin niet veranderd. Het stelt een schild voor met een wit en zwart schip dat onder vol zeil over de oceaan vaart. Deze afbeelding van een zeilboot is in 1955 geleend van de zeeschilder Carl Georg August Wallin. Een indicatie van de drank zelf staat hieronder: Blended Scotch Whisky. Deze versie van de handtekening verscheen in 2005 in verband met een wetswijziging. Daarvoor luidde het logo: Scotch Whisky.

Een soortgelijk embleem werd gekozen als nationaal symbool van Schotland om de geest van whisky over te brengen en de plaats van productie nauwkeurig aan te geven.

De clipper op het etiket heeft een hoge historische waarde, wordt geassocieerd met het land en is bekend over de hele wereld. Hij vaart al sinds 1869. Het schip werd in Schotland gebouwd als de snelste schoener, in opdracht van een zeeman met de bijnaam White Top Hat (John Willis). De kapitein zou Indiase thee naar huis brengen. De naam van de klipper was ter ere van de jonge heks Nan, die de storm der zeeën op de foto zag, vliegend in een kort wit overhemd. Volgens de legende herinnerde ze John aan zijn enige liefde. Het huwelijk van geliefden was niet toegestaan ​​door de vader van de bruid en de zeeman is nooit getrouwd. Het Cutty-Sark-personage was goed bekend in het land. Bard Robert Burns (de beroemdste dichter van Schotland) noemde deze heks in zijn gedicht Tam o’ Shanter, geschreven aan het einde van de 18e eeuw. Zij was het die op de foto werd afgebeeld.

Om zijn ondergeschikten niet in verlegenheid te brengen, liet de kapitein alleen de woorden «wit overhemd» achter in de naam van de schoener, waardoor de hint van een heks werd geëlimineerd. En op de boeg van het schip plaatste hij een witte figuur van een meisje (hoewel ze niet zichtbaar is op het embleem). De matroos bleef zijn hele leven trouw aan zijn geliefde schip. Tegenwoordig is de zeilboot opgenomen in de lijst van National Historic Vessels of Great Britain als een origineel voorbeeld van de 19e eeuw en is het een museum. En de herinnering aan hem is verankerd in de naam en het embleem van whisky, die tot ver buiten de landsgrenzen wordt verkocht.

Er wordt aangenomen dat het schip werd gekozen voor het embleem, omdat whisky oorspronkelijk werd geproduceerd voor geheime en gevaarlijke smokkel over water naar de Verenigde Staten, waar op dat moment een verbod gold. En de Schotten associeerden Cutty-Sark met moed en veerkracht, omdat het herhaaldelijk zware stormen overwon.

Dankzij deze symboliek en verbondenheid met de zee, werden beroemde Europese races op hoge zeilschepen, gesponsord door de drank van 1973 tot 2003, lange tijd vernoemd naar whisky.

Logo lettertype en kleuren

Cutty Sark Logo

Het embleem heeft de vorm van een Engels schild en een gele achtergrond, zoals in het wapen van Schotland, dus het duidt duidelijk op Schotse whisky. Een andere kleur geeft de gouden tint aan die de drank heeft. De vorm van het logo lijkt ook op een omgekeerde scheepsbel. Het witte zeil straalt een historische traditie uit en is ook een symbool van hoop en een grote toekomst voor whisky.

Naam lettertype uit de Colonna MT familie met schreven op de letters en de originele stijl van de letter U.