Criptext Lgo

Criptext Logo

Criptext is een Panamees IT-bedrijf en haar unieke open source e-mail. Hun makers zijn vijf software-ingenieurs onder leiding van Mayer Mizrachi. Ze werkten samen aan een computerprogramma voor de regering van Panama. In eerste instantie was het een plug-in die was aangepast voor Gmail om informatie te coderen om de vertrouwelijkheid te behouden. Daarna werd het een aparte postdienst. De lanceringsdatum is 2014. Het moederbedrijf is Innovative Ventures. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York.

Betekenis en geschiedenis

Criptext Logo Geschiedenis

Wat is Criptext?

Criptext is een mailservice met een totale beveiligingsfunctie en encryptie van brieven. Het is ook de naam van het IT-bedrijf dat dit programma voor het eerst aanbood. De tijd van zijn verschijning is 2014. De ontwikkelaars zijn vijf software-engineers uit Panama en Ecuador, onder leiding van Mayer Mizrachi. De locatie van het hoofdkantoor is de stad New York.

Het begon eigenlijk allemaal met een applicatie die werd gepresenteerd op TechCrunch Disrupt in New York en vervolgens in opdracht van de Panama-regering. Er ging echter iets mis en de autoriteiten blokkeerden de startup, verlieten het officieel en zetten het hoofd van het bedrijf in de gevangenis. Tegelijkertijd begon de regering in het geheim informatie te verzamelen over de inwoners van het land en niet alleen met behulp van deze ontwikkeling.

Om illegale «politieke» activiteiten te stoppen, leidde Mayer Mizrachi het verdere proces van aanpassing van het Criptext-programma vanuit de gevangenis. Daarom werd de extensie-plug-in voor Gmail in de loop van de tijd omgevormd tot een onafhankelijke e-mailservice met een informatiebeveiligingsfunctie, omdat de privacy van gebruikers werd geschonden. Het hoofd van het bedrijf coördineerde continu het werk vanuit een Colombiaanse gevangenis, waar hij op een valse politieke beschuldiging terechtkwam.

Logo Criptext

Eerst introduceerde een groep Panamese ontwikkelaars een iPhone-hulpprogramma waarmee je snel korte video’s zonder geluid en verdwijnende teksten kunt uploaden. De applicatie heette HASH en was vooral gericht op tieners. Mizrachi wilde echter dat zijn platform breder en meer inclusief was voor het bedrijfsleven. Het team was bedoeld om advocaten, politici en andere professionals die brieven moeten sturen zonder een spoor achter te laten, erbij te betrekken.

Het bedrijf heeft dit allemaal geïmplementeerd in haar gelijknamige product. De dienst voorziet in het volgen van het openen van verzonden e-mails (wie, waar en wanneer), end-to-end encryptie, het instellen van een timer voor zelfvernietigende brieven en het terugroepen ervan, zelfs als ze al naar de geadresseerde zijn gegaan. Al die tijd heeft het jonge project dezelfde identiteit gebruikt: het is nooit veranderd sinds de lancering.

Het Criptext-logo is een harmonieuze combinatie van tekst en afbeeldingen die visueel op elkaar inwerken. Hoewel het pictogram slechts een vijfde van de ruimte in beslag neemt, vervult het een zeer belangrijke functie — het weerspiegelt het concept van de e-mailservice. Daarom toont het een blauwe dialoogballon met een wit miniatuurhangslot erin. Het verpersoonlijkt de hoge bescherming van gebruikers en verwijst naar de aanwezigheid van interne berichtversleuteling.

De tekst links van het pictogram geeft de naam van de dienst weer en is zwart gekleurd. Het woord is in kleine letters, behalve de eerste letter. De karakters zijn vetgedrukt en afgerond aan de uiteinden, die doen denken aan het oude typemachinetype, ouderwets, alsof ze uit het einde van de 19e eeuw zijn geleend.

Logo lettertype en kleuren

Criptext Logo

Voor het woordmerk in het Criptext-logo kozen de ontwerpers het lettertype Blair. Dit is een rustige diepe schreef met een duidelijke tekening, ronde vormen en langwerpige schreven. Het kleurenpalet is schaars en bestaat uit blauw, wit en zwart-antraciet.