Crédit Agricole Logo

Credit Agricole LogoCrédit Agricole is ‘s werelds grootste coöperatieve financiële instelling. Het omvat een uitgebreid netwerk van lokale banken met dezelfde naam, 39 regionale banken en het instituut Crédit Agricole SA. Zijn expertisegebieden omvatten retailbankieren, vermogensbeheer, coöperatief bankieren, beleggen, persoonlijke deposito’s en meer. Vanwege zijn agrotechnische focus wordt het bedrijf vaak «groene bank» genoemd. Het verscheen als een onafhankelijke structuur in 1894. Het hoofdkantoor is gevestigd in Montrouge (Frankrijk).

Betekenis en geschiedenis

Crédit Agricole Logo Geschiedenis

Het werk van deze bankorganisatie begon aan het einde van de 19e eeuw, nadat het document was goedgekeurd dat de vrijheid van activiteit van beroepsverenigingen regelde. Het maakte onder andere de vorming mogelijk van boerenvakbonden en lokale banken voor wederzijdse bijstand. Een jaar na de goedkeuring van de wet verscheen de oprichting van de huidige organisatie — Société de Crédit Agricole. De vereniging werd opgericht in februari 1885 in Salins-les-Bains in de Jura.

Toen begon de Franse minister van Landbouw Jules Méline de opening van dergelijke financiële diensten ter plaatse te promoten, zodat boeren de nodige financiële steun krijgen en de industrie actief ontwikkelen. De kredietverlening had voornamelijk betrekking op kleine familiebedrijven. Zo verspreidde Crédit Agricole zich over het hele land.

De eerste banken werden opgericht door de landelijke elite: agronomen, leraren, ondernemers, particuliere eigenaren van onroerend goed. Doordat de boeren zelf in de minderheid waren, leidde dit tot een afname van het bancaire netwerk door het niet kunnen verstrekken van leningen. In 1897 eiste de regering dat de Banque de France Crédit Agricole financierde en eenmalig 40 miljoen goudfranken uitgaf en elk jaar 2 miljoen frank aan vergoedingen in rekening bracht.

Pas nadat de coöperatieve bank zich zelfverzekerd voelde en eindelijk overeind kwam, begon ze na te denken over haar eigen identiteit. Daarom begint de geschiedenis van het tellen van logo’s niet onmiddellijk, maar enkele jaren later. In totaal waren er vijf persoonlijke emblemen in zijn carrière.

1930 — 1948

Credit Agricole Logo 1930-1948

Het debuutlogo was een onofficieel prototype. Het benadrukte de agrarische focus van de financiële instelling en bestond uit een tweesnijdende cirkel. In het midden waren een aar en druiven (aan de rechterkant), evenals de inscriptie «MCA» (aan de linkerkant). De letters waren klassiek, schreef en de kleur was monochroom (wit en beige).

1948 — 1959

Credit Agricole Logo 1948-1959

In 1948 werd het officiële embleem goedgekeurd — halfovaal, in de vorm van een zegel. De ontwikkelaars probeerden ervoor te zorgen dat het de prioriteit van de landbouwsector maximaal overbracht. Druiven werden gekozen als het belangrijkste element. Een dichte bos was in het midden, op een uitgesneden druivenblad tegen de achtergrond van een kaart van Frankrijk. Onder hen waren de langwerpige letters «C», «A», «M» met ongelijk uitstekende uiteinden. Langs de rand was er een brede strook met de volledige naam van het bedrijf — «Crédit Agricole Mutuel». Helemaal onderaan op een apart fragment werd de afkorting nog een keer herhaald, maar dan in een standaard hoofdletter.

1959 — 1971

Credit Agricole Logo 1959-1971

De structuur van het logo is niet veranderd — het is alleen verbeterd. De ontwerpers maakten het ovaal duidelijk langwerpig, als een hoefijzer. Dit is de schakel tussen de agrarische sector en de veehouderij. De auteurs lieten in het logo nog een druiventros achter op een breed uitgesneden blad, een kaart van Frankrijk en een beschaduwde zee. Drie oren toegevoegd en de schematische inscriptie van drie afzonderlijke letters verwijderd — «C», «A» en «M». Maar ze raakten de lagere afkorting niet aan.

1971 — 1987

Credit Agricole Logo 1971-1987

Het begin van deze periode markeert een keerpunt in de geschiedenis van het Crédit Agricole-logo. Het is veel laconieker en moderner geworden. De ontwikkelaars hebben alle overbodige elementen verwijderd, omdat de financiële coöperatie al breed bekend was en bij de meerderheid bekend was. Het logo bevatte de afkorting «CA». Beide letters hadden de vorm van hoefijzers. Het onderste deel «C» diende als een dwarsbalk «A». De focus op de agrarische sector werd overgebracht door kleur — twee tinten groen.

1987 — heden

Credit Agricole Logo 1987-vandaag

Het huidige logo is een stilering van het vorige. De ontwerpers hebben enkele aanpassingen gedaan om de wens van de bank om verder te gaan en klaar te zijn voor openheid te benadrukken. Ze plaatsten «C» diagonaal en verlengden de onderkant, «A» voegde hoekigheid toe, waardoor het klassiek werd. Onder de afkorting staat een enkele groene streep, even breed als de letters. Rechtsboven staat een felrode streep.

Logo lettertype en kleuren

Credit Agricole Logo

De evolutie van het logo was categorisch, omdat als gevolg daarvan slechts twee laconieke letters overbleven van veel kleine details. Maar het agrarische thema is altijd gesteund. Aanvankelijk werd het uitgedrukt in landbouwdetails en vervolgens in kleuren. Dit concept werd bij de oprichting goedgekeurd door het management van de financiële groep.

Voor het embleem kozen de ontwikkelaars twee soorten lettertypen: gesneden — voor de tekst aan de zijkant met een uitgevouwen titel, met serifs — voor de centrale onderste inscriptie met een afkorting. In moderne versies worden grafische tekens gebruikt in plaats van blokletters.

Logo Credit Agricole

Het kleurenpalet is ingetogen, met een overwicht van groene tinten — olijfgroen, kaki, donkergroen. Nu hebben de ontwerpers rood # ed1c24 en smaragd # 009b9d toegevoegd aan groen # 006f4e.