Crate & Barrel Logo

Crate & Barrel Logo

Crate & Barrel heeft meer dan honderd verkooppunten over de hele wereld. Tegelijkertijd is het hoofdkantoor gevestigd in Northbrook, Illinois — niet ver van de stad Chicago, waar het allemaal begon. Daar openden de Segals in 1962 hun eerste winkel in een oud liftgebouw. Ze kochten zelf goederen voor de verkoop van Europese keramisten en glasblazers, waardoor ze groothandelsmarges konden vermijden. Het handelsnetwerk werkt nog steeds rechtstreeks samen met fabrikanten en biedt textiel en glas aan uit India, Mexico en Thailand.

Betekenis en geschiedenis

Crate & Barrel Logo Geschiedenis

Wat is Crate & Barrel?

Crate & Barrel is een Amerikaanse holding die eigendom is van het Duitse bedrijf Otto GmbH & Co KG. Het is een detailhandelaar van huishoudelijke artikelen, waaronder meubels, huishoudelijke artikelen en decoratieve accessoires. Om dit te doen, heeft hij zijn eigen netwerk van winkels in de Verenigde Staten, Canada, de VAE, Singapore, Peru en vele andere landen.

De pasgetrouwde Segal besloot om huishoudelijke artikelen te verkopen na een vakantie in het Caribisch gebied waar ze soortgelijke winkels zagen. Dit idee leek hen zeer succesvol en het paar begon onmiddellijk met de implementatie ervan. De naam voor het bedrijf kwam met een vriend van de familie. Hij stelde voor om de startup Barrel and Crate te noemen, maar de woorden werden verwisseld voor euphony. Ongebruikelijk, op het eerste gezicht werd de naam de basis voor het logo. Het verwijst naar het feit dat alle goederen vanuit het buitenland worden verscheept — ze worden rechtstreeks geïmporteerd in vaten en kisten. Om het concept extra in de verf te zetten, versierden de ondernemers de eerste vitrine met omgekantelde zeecontainers en houtkrullen.

Crate & Barrel heeft een effen zwart woordmerk. Het werd eind 1967 ontworpen door Tom Shortlidge. Een medewerker van het Young & Rubicam-bureau creëerde in feite een van de langstlevende logo’s op de Amerikaanse retailmarkt, omdat het nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm wordt gebruikt. Bovendien was Shortlidge niet alleen verantwoordelijk voor de visuele identificatie van het merk, maar ook voor de reclame. Dat laatste deed hij tientallen jaren, totdat het stokje overging op Dangel Advertising.

Logo Crate & Barrel

De auteur van het woordmerk gebruikte de Helvetica grotesk als basis, waarbij hij enkele symbolen enigszins veranderde. De creatieve creativiteit van de ontwerper komt tot uiting in de letter «C», die is gevormd uit een perfect ronde ring. Het is visueel onevenwichtig, dus het lijkt zwaar. Er is een soortgelijk symbool in ITC Avant Garde Gothic, maar het verscheen een jaar later dan het Crate & Barrel-logo. Bijgevolg werd Tom Shortlidge’s «C» niet geïnspireerd door Avant Garde, maar door iets anders.

Het Amerikaanse bedrijf was de eerste ter wereld die meubels en accessoires combineerde om de illusie van een interieur in de verkoopruimten te creëren. Daarna begon iedereen de ongewone stijl van een particuliere winkelketen te kopiëren, die spreekt over zijn onmiskenbare innovatie. Maar de oorspronkelijke aanpak kwam niet voor in het Crate & Barrel-logo, omdat het sinds 1967 nooit is veranderd. Het woordmerk bevat nog steeds een eenvoudige inscriptie, die er beknopt en elegant uitziet in het zwart.

Logo lettertype en kleuren

Crate & Barrel Logo

Bij het maken van het bedrijfssymbool gebruikte Tom Shortlidge als basis een gedurfd lettertype uit de Helvetica-familie, ontworpen door de Zwitserse ontwerpers Eduard Hoffmann en Max Miedinger. De belangrijkste innovatie van zijn kant is de letter «C», vergelijkbaar met een perfect ronde ring met een gat aan de rechterkant. Er kan worden aangenomen dat dit een analoog is van «C» van ITC Avant Garde Gothic, als het lettertype met ultrageometrische letters niet een jaar na het Crate & Barrel-logo verscheen. In de klassieke versie is het opschrift zwart en de achtergrond wit.