Crackle Logo

Crackle Logo

Crackle is een videostreamingplatform dat beschikbaar is in 21 landen over de hele wereld. Het is ontworpen voor verschillende media, waaronder desktopcomputers, tablets, laptops, smart-tv’s, settopboxen, mobiele apparaten. Het wordt ook gebruikt om het publiek te vermaken in vliegtuigen en hotels. De makers van de site zijn Josh Felser, Dave Samuel, Mike Sitrin, Aviv Eyal. Het jaar van verschijning is 2004. De locatie van het hoofdkantoor is Culver City, Californië. De huidige eigenaar is Chicken Soup for the Soul Entertainment.

Betekenis en geschiedenis

Crackle Logo Geschiedenis

Wat is Crackle?

Crackle is een videostreamingservice met films en tv-shows van verschillende genres. Het platform verscheen in 2004 toen het werd gelanceerd door vier ontwikkelaars: Josh Felser, Dave Samuel, Mike Sitrin, Aviv Eyal. Na 2 jaar ging ze over in de structuur van Sony Pictures en werd later eigendom van Chicken Soup for the Soul Entertainment. Het hoofdkantoor van de dienst is gevestigd in Culver City (Californië, VS).

In eerste instantie was het een onafhankelijk bedrijf genaamd Grouper. In feite bestond het alleen op internet, omdat het een eenvoudige service was om online video’s te bekijken. Na twee jaar in dit formaat te hebben gestaan, werd het overgenomen door Sony Pictures, dat er een multiplatform-entertainmentservice met een persoonlijk netwerk van maakte en het Crackle noemde.

Logo Crackle

De hoofdrichting was de presentatie van tv-shows, films en shows uit het assortiment van Sony, evenals de release en distributie van unieke content naar eigen ontwerp. De site ontwikkelde vervolgens streamingdiensten op sommige tv’s, spelers en settopboxen (in 2011). Geleidelijk aan groeide het bedrijf en voegde het nog meer applicaties toe — bijvoorbeeld voor Android en iOS. Er is veel gedaan om samen te werken met Xbox Live, BlackBerry, Apple TV en vele andere diensten.

Begin 2018 kreeg het platform de naam Sony Crackle. Een jaar later kocht Chicken Soup for the Soul echter zijn meerderheidsbelang en keerde onmiddellijk terug naar de vorige naam. Nu omvat deze service programmering in verschillende genres, waaronder voornamelijk sciencefiction, actie, horror, drama, misdaad en komedie. Bovendien heeft het videoplatform gedurende de hele periode van zijn bestaan ​​niet alleen de naam, maar ook de logo’s meerdere keren gewijzigd. Ze heeft er in totaal zes.

2004 — 2006

Grouper Logo 2004-2006

Het ontwerp van het debuutlogo was gericht op geometrie, dus het zag eruit als een horizontale rechthoek, verdeeld door kleur in verschillende zones. Het onderste deel was een brede blauwgrijze lijn, het middelste een dunne donkerblauwe. De bovenste zone was een grote blauwe streep en nam 2/3 van de achtergrondruimte in beslag. Boven hen was een ovale figuur, met in het midden de toenmalige naam van de dienst. Ze had een witte achtergrond en donkerblauwe biezen langs de randen. Het frame was van ongelijke dikte met uitzetting rechts en links. Aan de zijkant waren drie krullen in de vorm van haakjes, vergelijkbaar met miniwolken stoom, die omhoog gingen. De inscriptie was getypt in een half gebogen grotesk in kleine letters met gladde afronding op de hoeken.

2006 — 2007

Grouper Logo 2006-2007

Sinds de verhuizing van Grouper naar Sony Pictures heeft het logo een ingrijpende herziening ondergaan. Ten eerste voegde de nieuwe eigenaar er minimalisme aan toe en verwijderde alles, naar zijn mening, onnodige elementen, met de nadruk op de titel. Ten tweede veranderde hij het lettertype, waardoor het serieuzer en stijlvoller werd. Als gevolg hiervan bleef er slechts één woord over op het embleem op een witte achtergrond — de naam van de dienst. Hij behield slechts twee kenmerken die hem met de vorige versie verbond: kleine letters en afgeronde hoeken. Al het andere is weg. De letters werden opnieuw grijs geverfd en naar boven gespannen.

2007 — 2008

Crackle Logo 2007-2008

Na het hernoemen naar Crackle, veranderde het multi-platform natuurlijk het logo. Toen kreeg ze een rechthoekige zwarte achtergrond met een witte inscriptie in het midden. De nieuwe naam werd gezet in de Oud-Engelse stijl, met puntige letters, grote schreven en onregelmatige lijnen. In het midden van elke poot waren knopvormige uitsteeksels, kenmerkend voor westerse of zelfs stomme filmschermbeveiligingen.

2008 – 2018

Crackle Logo 2008-2018

Tijdens deze periode verschenen er twee accentletters in de inscriptie op het logo — de eerste «C» en de laatste «E». Ze waren veel groter dan de andere, hoewel ze allemaal in hoofdletters waren. De naam was in vetgedrukte letters geschreven met brede poten van uniforme dikte. «R» was niet gesloten, dat wil zeggen, de rechterkant sloot niet met het linker verticale element. Daardoor leek de intraletterruimte op een sleutelgat, waar men zijn oog op wilde richten om te vragen: wat gebeurt daar binnen? «R» was verbonden met «A», dus ze leken een uitzondering tussen de andere personages, die zich afzonderlijk van elkaar bevonden. Bovendien waren andere letters geometrisch evenredig, bestonden uit hoeken en rechte lijnen, terwijl «R» en «A» afrondingen hadden.

2018 — 2019

Sony Crackle Logo 2018-2019

Nadat het videocontentplatform werd hernoemd, veranderde de visuele identiteit. Het was kapitaal. De ontwikkelaars hebben het logo volledig opnieuw ontworpen met behulp van de oude stijl van tekstschrijven. Ze brachten alle letters in het woord «Crackle» in evenwicht door de rondes van de «R» en «A» te verwijderen en de hoogte van de «C» en «E» op één lijn te brengen. Daarom was de tekst recht, met vette letters van dezelfde grootte. Maar het bleef grotesk. De inscriptie stond onderaan. Het tweede deel van de naam bestond uit het woord «Sony» in een groot schreeflettertype, in de stijl die het bedrijf gewoonlijk gebruikt. Beide inscripties werden wit geschilderd en op verschillende achtergronden geplaatst — zwart en geel, verenigd in een vierkant met afgeronde hoeken en een verloop.

2019 – heden

Crackle Logo 2019

Het huidige logo is in feite een voortzetting van de versie 2008-2018, maar dan in het ontwerp van 2018-2019. Alleen hebben de auteurs twee stijlen gecombineerd: ze namen de algemene kenmerken van de eerste versie en bijzondere details van de tweede. Als gevolg hiervan verscheen een enkele zwarte inscriptie op een witte achtergrond, waarin alle letters dezelfde grootte en identieke structuur hebben. Ze hebben alles hetzelfde: de breedte van de poten, rechte lijnen, scherpe hoeken en de afwezigheid van schreven.

De wijziging van het logo van de Crackle-streamingservice is een overgang van minimalisme naar minimalisme. In de perioden ertussen verschenen complexe figuren en elementen met meerdere componenten, maar deze verdwenen geleidelijk. De reden is de wens naar eenvoud van de identiteit, zodat de dienst visueel niet als te complex wordt ervaren en zoveel mogelijk bezoekers trekt. Ook de kleurstelling is eenvoudig gebleven.

Logo lettertype en kleuren

Crackle Logo

Het zoeken naar een marketinglogo-ontwerp leidde ertoe dat de streamingdienst regelmatig de stijl van de tekst veranderde. In het bijzonder gebruikte hij verschillende soorten lettertypen, die slechts door één ding werden verenigd: de afwezigheid van schreven. Anders waren ze anders: monumentaal en gedurfd, dun en Oud-Engels, doorschijnend en rond. Het kleurenpalet daarentegen is stabiel. Het bestond alleen uit dubbele combinaties. In de vroege versies was het een blauw-wit palet, in latere versies was het zwart-wit.