Costa Coffee Logo

Costa Coffee Logo

Costa Coffee is een Engels bedrijf met een geschiedenis van vijftig jaar, begonnen met het branden van koffie en geleidelijk uitgegroeid tot een keten van koffiehuizen. Vandaag heeft het merk meer dan 4.000 punten over de hele wereld (in 32 landen). De meeste van hen bevinden zich in het VK. Klanten krijgen verschillende variaties van koffie, snoep, gebak aangeboden. Sinds 2019 is het merk in handen van Coca-Cola. Onder haar leiding heeft Costa in 2020 voorgeconserveerde koffie in blikjes aan zijn assortiment toegevoegd.

Betekenis en geschiedenis

Costa Coffee Logo Geschiedenis

Het bedrijf werd in Londen opgericht door Italiaanse immigrantenbroers die in de jaren ’60 naar Engeland verhuisden. Ze gaven het bedrijf hun achternaam — Costa. De onderneming van Bruno en Sergio hield zich bezig met de levering van gebrande koffie. Na vele variaties te hebben geprobeerd, creëerden de broers hun eigen melange van Arabica en Robusta met de perfecte branding, die ze Mocha Italia noemden. Hun koffie werd in speciale machines geleverd aan prestigieuze hotels en restaurants. En in 1981 openden ze hun eigen modieuze coffeeshop, waar ze cappuccino en espresso in porseleinen kopjes serveerden. In 85 verliet Bruno het bedrijf. Maar de etablissementen waren populair en Sergio had 14 jaar lang al 41 koffiehuizen beheerd.

1971 — 1995

Costa Coffee Logo 1971-1995

Het bedrijfslogo is eenvoudig en beknopt. Het vangt de essentie van het merk door het gebruik van visuele tekens van koffie. Vertegenwoordigt de inscriptie Costa waarin de letter «O» wordt vervangen door graan in een sombrero-hoed. Dit element roept associaties op met koffie, koffieplantages, een zonnige dag, bonenplukkers. Het opschrift is in een boog gerangschikt, alsof het op een ovale koffieboon is geplaatst. Het embleem is gemaakt in zwart-wit, wat zeer nauwkeurig het idee van roosteren weergeeft.

1995 — heden

Costa Coffee Logo 1995

De keten werd in 1995 van de oprichters gekocht door het Britse hotel- en restaurantconcern Whitbread. Op dat moment bezat Costa 41 coffeeshops. De nieuwe eigenaar veranderde het embleem van de etablissementen in een moderner embleem en voegde er kleur aan toe.

Het hoofdlogo is verbaal. Het is gemaakt in de vorm van het opschrift Costa, dat de historische wortels van het merk benadrukt en de herkenning ervan bevordert. De ongebruikelijke vorm van de letter S in de inscriptie lijkt op stoom die opstijgt uit een hete kop. Hoofdletters geven leidende posities en populariteit aan.

Een van de variaties op het embleem is een rood zegel met witte opschriften: Costa (boven), Koffie (onder) en sinds 1971 (aan de zijkanten). In het midden van het zegel is een visueel teken van drie witte koffiebonen, waarvan de groeven zijn getekend in rode lijnen. Een soortgelijk logo geeft een plek aan waar je natuurlijke koffie van gemalen koffiebonen kunt proberen. De oprichtingsdatum spreekt van de geweldige ervaring bij de bereiding van de drank. Het beeld van de pers symboliseert kwaliteit en uitstekende smaak. Bovendien lijkt het logo van bovenaf op een blik op een ronde kop met koffiebonen erin. Dit is een zeer symbolisch beeld van een coffeeshop.

Logo lettertype en kleuren

Costa Coffee Logo

Het logo gebruikt een ongebruikelijke tint Monarch rood (middeldonker rozerood). Dit is een warme rijke kleur. Het wijst op de premium kwaliteit, goede branding en passie voor het maken van hun favoriete drankje, die de broers in hun werk stoppen. Rood is ook een symbool van Groot-Brittannië en verwijst naar het thuisland van koffiehuizen. Verse koffiebessen hebben ook een rode kleur.

De witte kleur op het logo staat symbool voor biologische en duurzame producten (bonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd), maar ook voor mooi schuim en melk. De contrasterende combinatie van wit en rood is een indicator van de heldere, rijke smaak van Costa melanges.

Logo Costa Coffee

Het vroege embleem gebruikt Cooper Black, terwijl het nieuwe logo Berlin Sans FB Demi gebruikt, met een iets langere S.