Conforama Logo

Conforama Logo

De eerste Conforama-winkel verscheen in 1967. Het was zo succesvol dat andere winkels met hetzelfde concept volgden, eerst in Frankrijk, daarna in verschillende Europese landen en zelfs in Australië. De basis van hun assortiment bestaat uit meubelsets, die voor transportgemak in onderdelen worden gedemonteerd. Daarnaast verkoopt het netwerk huishoudelijke apparaten, elektronica, beddengoed, afwerkingsmaterialen, dat wil zeggen alles wat u nodig heeft voor een comfortabele woningverbetering.

Betekenis en geschiedenis

Conforama Logo Geschiedenis

Wat is Conforama?

Conforama is een van de grootste Europese bedrijven in de woningmarkt, die zich positioneert als trendsetter op het gebied van interieurdesign. Ze bezit een netwerk van tweehonderd winkels, waar drie categorieën goederen verkrijgbaar zijn: meubels, decorartikelen en apparaten. Het hoofdkantoor van de retailer is gevestigd in Frankrijk.

De sleutel tot het succes van Conforama is zijn identiteit — op het eerste gezicht eenvoudig, maar heel herkenbaar. Het is verschillende keren gewijzigd en de laatste rebranding is uitgevoerd in verband met de overgang van de Franse winkelketen onder controle van de Zuid-Afrikaans-Duits-Nederlandse holding Steinhoff International. Daarvoor behoorde Conforama tot de Pinault SA-groep (sinds 1991), zelfs eerder — tot het financiële bedrijf Agache-Willot (sinds 1976). Tot 1976 was het eigendom van de makers, vier Fransen die in 1967 de eerste vestiging in Saint-Priest openden.

In 2020 werd de retailer van huishoudelijke artikelen overgenomen door de Frans-Oostenrijkse holding Mobilux. Dit behoedde hem voor liquidatie wegens financiële moeilijkheden. Maar de overgang naar de nieuwe eigenaar had op geen enkele manier invloed op het Conforama-logo: het bedrijf blijft het in 2012 aangenomen oranje woordmerk gebruiken en heeft geen haast om het te veranderen.

1987 — 2003

Conforama Logo 1987-2003

Toen de keten nog eigendom was van Agache-Willot, begon het het oase-logo te gebruiken. Maar dit element werd toen niet als het belangrijkste beschouwd. Ten eerste was hij erg klein. Ten tweede plaatsten de ontwerpers het helemaal onderaan, tussen de woorden «vie» en «est» in de zin «Le pays où la vie est moins chère». Het motto, uit het Frans vertaald als «Het land waar het leven goedkoper is», werd in wit cursief geschreven binnen een verhoogde blauwe rechthoek.

Het grootste deel van het grafische bord werd ingenomen door het rode woord «CONFORAMA». Het bevond zich boven de slogan van het handelsnetwerk en stak af tegen de achtergrond van een gele rechthoek met een holle bodem. Om de merknaam nog opvallender te maken, kozen de makers van het logo voor een vetgedrukt lettertype met lange schreven, ongeveer vergelijkbaar met Garamond Nova Pro Condensed Bold van SoftMaker.

De door de kunstenaars uitgevoerde oase zag eruit als twee witte palmbomen die uit dezelfde witte vlek op aarde staken. Het symboliseerde de felbegeerde plek waar iedereen naar op zoek is, een begroeide hoek midden in een benauwende woestijn. Dat wil zeggen, het bedrijf vergeleek zichzelf letterlijk met een vruchtbare bron die leven geeft aan iets nieuws. Dit thema werd niet alleen gebruikt in de afbeelding van de oase, maar ook in twee vierhoekige figuren tegen de achtergrond van de inscripties: het gele blok werd geassocieerd met zand of de zon, en het blauwe met water.

2003 — 2012

Conforama Logo 2003-2012

In de vroege jaren 2000 de oase die vroeger onderaan stond, werd het centrale onderdeel van het logo en verloor een van de twee palmbomen. De ontwerpers brachten het naar voren om te spelen met het concept van een «vruchtbare bron». Om de vergelijking duidelijker te maken, plaatsten ze een rood huis tegen de achtergrond van de enige overgebleven palmboom. Het gebouw bestond uit een driehoek en een vierkant, zoals in typische kindertekeningen. Het symboliseerde de core business van Conforama: de verkoop van meubels en woonaccessoires. Tegelijkertijd was het door de kunstenaars afgebeelde huis de belichaming van een ideaal, want door het gebrek aan details leek het op een luchtspiegeling in de woestijn.

De oase werd geel en nam zijn plaats bovenaan in dezelfde gele rechthoek in. Dienovereenkomstig werd de naam van de winkelketen naar de blauwe rechthoek verplaatst. Bovendien waren de letters zelf ook geel, wat de twee delen van het logo visueel in evenwicht bracht. En voor meer harmonie hebben de ontwerpers de boven- en onderkant in evenwicht gebracht, waardoor de breedte van de rechthoekige basissen bijna gelijk werd. Het motto werd verwijderd, waardoor het woord «Conforama» de enige inscriptie was. Het was radicaal anders dan de vorige versie, omdat alle letters behalve «C» kleine letters waren. Het langgerekte schreeflettertype werd vervangen door een ronde geometrische schreefloze letter.

2012 — heden

Conforama Logo 2012

In 2011 werd de Franse retailer van huishoudelijke artikelen eigendom van Steinhoff International. Nadat hij van eigenaar was veranderd, besloot hij tegelijkertijd van positionering te veranderen en terug te keren naar televisie met een nieuwe reclamecampagne. Als onderdeel van de rebranding werd een opnieuw ontworpen logo gepresenteerd, waaruit alle elementen verdwenen, behalve de hoofdinscriptie. Het PR-bureau W&Cie besloot het uiterlijk te vereenvoudigen, dus verlieten ze de paradijselijke oase en veelkleurige substraten. Het enige dat overblijft is de naam van de winkelketen met de bewaarde typografie, en nu is het niet geel, maar oranje.

De moderne visuele stijl van Conforama omvat het gebruik van een eenvoudig woordmerk. Het is ontleend aan het vorige embleem, dat was versierd met een oase op de achtergrond van het huis. Het bedrijf was van mening dat zijn naam beroemd genoeg was geworden om zelfs zonder het beroemde eiland met een palmboom erkend te worden.

Logo lettertype en kleuren

Conforama Logo

Omdat het Conforama-logo niets anders bevat dan een inscriptie, hebben de ontwerpers vertrouwd op typografie. Het ronde zwevende lettertype ziet er ongewoon uit, voornamelijk vanwege de afgeknotte glyphs. Ook opmerkelijk is de langwerpige steel van de «f» die zich naar beneden uitstrekt voorbij de lijn. Deze Grotesque is ongeveer gelijk aan FONTYOU’s Bruum FY Bold, Derrick Jackson’s Hereabouts Bold en Cretype’s Geon Extra Bold. Dankzij de oranje kleur oogt de merknaam fleurig. En helderheid is precies de eigenschap die het werk van een trendsetter in interieurmode het beste omschrijft.

Logo Conforama