Cloudflare Logo

Cloudflare Logo

Cloudflare is een Amerikaans IT-bedrijf dat bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen. Het zorgt ook voor een optimale levering en distributie van inhoud aan interneteindgebruikers (CDN’s) en zorgt voor veilige toegang tot de site. Haar diensten werken volgens het principe van een reverse proxy. De oprichters van de dienst zijn Lee Holloway, Matthew Prince, Michelle Zatlyn. Het jaar van verschijning is 2009. De locatie van het hoofdkantoor is San Francisco. Daarnaast heeft ze extra kantoren in een aantal grote steden: Londen, Singapore, Champaign, Austin, Boston en Washington.

Betekenis en geschiedenis

Cloudflare Logo Geschiedenis

Wat is Cloudflare?

Cloudflare is een internetbedrijf dat zich bezighoudt met het beschermen van webbronnen tegen DDoS-aanvallen, het groeperen en leveren van inhoud aan gebruikers en het bieden van veilige toegang tot sites. Het is gemaakt door een team van drie programmeurs: Lee Holloway, Matthew Prince, Michelle Zatlyn. De starttijd van de dienst is 2009. De locatie van het hoofdkantoor is de stad San Francisco.

De Cloudflare-service is ontstaan ​​uit de samenwerking van drie programmeurs aan Project Honey Pot. In 2009 creëerden Lee Holloway, Matthew Prince en Michelle Zatlyn een open source-programma dat illegale activiteiten op het netwerk zou voorkomen en internetfraude zou controleren. Het nieuwste hulpprogramma werd in de herfst van 2010 geïntroduceerd als onderdeel van de TechCrunch Disrupt-conferentie. Het project werd gefinancierd met durfkapitaal.

Logo Cloudflare

De dienst verwierf bekendheid in 2011 toen het interactie had met de website van de hackergroep van de zogenaamde «zwarte hoeden» — LulzSec. In 2019 deed een Amerikaans IT-bedrijf een aanvraag voor handel op de New York Stock Exchange en ging naar de beurs. In de loop der jaren heeft het enkele van de grootste DDoS-aanvallen afgeweerd, met pakketoverdrachtssnelheden van 300 tot 500 gigabit per seconde. Dit waren verschillende objecten van gerichte beïnvloeding — van anonieme klanten tot wereldberoemde media. Maar een recente cyberaanval was drie keer sneller dan alles wat eerder was geregistreerd. Het gebeurde in de zomer van 2021 en werd ook stopgezet.

Cloudflare biedt ook een DNS-service, die (vanaf 2020) al door meer dan 100.000 klanten wordt gebruikt. Een gespecialiseerde dienst is immers goed herkenbaar aan zijn eigen identiteit, die bestaat uit twee versies van hetzelfde logo. Het spreekt direct over de reikwijdte van de service en weerspiegelt het basisconcept: een wereldwijd netwerk om veilige, vertrouwelijke, snelle en betrouwbare toegang tot internet te bieden.

2009 – 2016

Cloudflare Logo 2009-2016

Het bedrijf heeft gekozen voor een thema-logo met een wolk en een opkomende zon. Het hemelse licht lijkt zich achter hem te verschuilen en straalt drie lange en smalle stralen uit. Tegelijkertijd lijkt het vanwege de kleur dat dit een onweerswolk is die experts moeten verwijderen om de felle zon weer aan de hemel te laten verschijnen. De wolk bestaat uit vier bogen van verschillende grootte die met elkaar zijn verbonden.

Onder de halfronde oranje monturen bevinden zich halvemaanvormige witte highlights die doen denken aan een omgekeerde maand. Vervolgens komt de oranje ruimte weer, die overgaat in een rijk bruin verloop. Aan de rechterkant van de grootste boog is de zon afgebeeld met drie lange en acht korte stralen. In het midden heeft het een glanzende stip, die overgaat in een ultrawitte kleur.

Naast de cloud staat de naam van het wereldwijde netwerk. Het is gemaakt in hoofdletters — gelijkmatig, verticaal, glad. Ondanks het feit dat het allemaal hoofdletters zijn, zijn de «C» en «F» groter gemaakt dan de rest, omdat ze het begin van de woorden «Cloud» en «Flare» weergeven, die de naam van de service vormen. «L» en «A» zijn met elkaar verbonden, de rest van de karakters zijn gescheiden.

2016 — heden

Cloudflare Logo 2016

Om het logo te moderniseren, gebruikten de ontwerpers een tweedimensionale techniek, waarvoor ze het plat maakten, omdat eerder het spel van licht en schaduw volume gaf aan de wolk. Ze verwijderden ook de acht bovenste zonnestralen in de vorm van smalle driehoeken en voegden een lagere toe, waardoor het licht naar het rechter derde deel van het beeld verschoof. Hierdoor wijst elke straal naar een bepaald deel van de wereld: noord, oost, zuid en west.

Daarnaast is in deze variant een duidelijke afbakening van kleurzones gemaakt: de rechterkant van de wolk is geel gekleurd, de linkerkant is oranje. Maar tegelijkertijd werden tinten van niet heldere, maar pastelkleuren gebruikt. De inscriptie is nu gemaakt in hetzelfde lettertype in hoofdletters. De letters zijn groot, vetgedrukt, met een brede ruimte tussen de tekens.

De visuele identiteit van Cloudflare is geëvolueerd van complex naar eenvoudig, aangezien minimalisme een trend is geworden. Maar de aanpassingen zijn niet te wijten aan een modetrend in logo-ontwerp, maar aan een praktische factor. Een vereenvoudigd logo is gemakkelijker weer te geven op verschillende digitale media. Daarom verdwenen na aanpassingen de hooglichten, het verloop en de schaduwen eruit.

Logo lettertype en kleuren

Cloudflare Logo

Zowel het eerste als het tweede logo gebruiken het groteske. In de vroege versie is het rond en glad, in de latere versie is het egaal en hoekig. Een ander verschil tussen de letters van beide versies is de breedte van de poten: nu zijn ze veel dikker dan voorheen. Maar het corporate palet is onveranderd gebleven en is een combinatie van meerdere tinten oranje. De inscriptie is in het zwart.