Citibank Logo

Citibank Logo

Citibank is de consumentendivisie van Citigroup, een van de grootste financiële conglomeraten ter wereld. De Citigroup-organisatie ontstond in 1998, toen de verzekeringsmaatschappij Travellers Group en de bankholding Citicorp besloten te fuseren. Maar de geschiedenis van Citibank zelf gaat veel dieper — in 1812. Het was toen dat zijn voorganger City Bank of New York begon te werken.

Betekenis en geschiedenis

Citibank Logo Geschiedenis

De bank heeft veel fusies en consolidaties doorgemaakt voordat ze de huidige naam en het huidige logo kreeg. Het grafische symbool veranderde regelmatig: het ging een lange weg van evolutie van een vierpuntige ster naar een rode boog die een paraplu imiteerde. Het moderne merksysteem is gemaakt door specialisten van het New Yorkse bureau Pentagram. De ontwerpers ontwikkelden niet alleen het kenmerkende Citibank-logo, maar bedachten ook tot in het kleinste detail hoe de gevels en het interieur van de filialen eruit moesten zien.

1955 — 1962

First National City Bank Logo 1955-1962

In 1955 fuseerden First National Bank of New York en The National City Bank of New York tot The First National City Bank of New York. De nieuwe financiële instelling kreeg een logo met daarop haar naam. Het was verdeeld in drie regels en geschreven in twee verschillende lettertypen: voor het artikel «The» en voor de woorden «of New York» werd een handgeschreven lettertype gebruikt dat kalligrafie imiteerde, en voor de uitdrukking «FIRST NATIONAL CITY BANK» een contrastrijk lettertype met dunne lange schreven werd gekozen. .

Op het embleem links staan ​​twee mensen afgebeeld: een zeeman en een jager. Ze zaten naast een ronde steen, die werd aangevuld met een patroon van molenbladen en tonnen. Daarop zat een jachtvogel. Op de achtergrond voer een zeilschip en was een bos te zien. Dit alles werd in een ovaal geplaatst, boven en onder versierd met fruit, bessen, groenten en maïskolven. In het ringvormige frame was het opschrift «THE NATIONAL CITY BANK OF NEW YORK», en onder de zittende mensen — «EST. 1812»

1962 — 1965

First National City Bank Logo 1962-1965

De volledige naam van het financiële bedrijf stond bovenaan en daaronder stond de slogan «The Leader in Worldwide Banking». Rechts plaatsten de ontwerpers een nieuw embleem in de vorm van een ovaal raster van graden, bestaande uit parallellen en meridianen. Het werd gedeeld door een zwart-witte vierpuntige ster, die doet denken aan kompasnaalden. Dit symbool zei dat de bank een internationale organisatie is en in alle richtingen werkt. Het opschrift «FIRST NATIONAL CITY BANK NEW YORK» zonder het voorzetsel «van» werd gedupliceerd in een framering en gescheiden door twee kleine vijfpuntige sterren. Het ovaal was doorboord met een pijl, waarvan de uiteinden van boven en van onder uitkeken.

1965 — 1976

First National City Bank Logo 1965-1976

De ontwerpers verwijderden enkele elementen en veranderden de structuur van het logo. Aan de linkerkant was een ovaal met een gradenraster en een vierpuntige ster. Daaronder stond het woord «CITICORP». Dit deel van het logo is geplaatst in een rechthoekig frame met afgeronde hoeken. Aan de rechterkant stond de zin «EERSTE NATIONALE STADSBANK», opgesplitst in twee regels.

1976 — 2002

Citibank Logo 1976-2002

In 1976 kreeg het financiële bedrijf de naam Citibank en in 1975 werd een nieuw logo gecreëerd door Anspach Grossman Portugal. Twee medewerkers van het New Yorkse adviesbureau werkten aan de visuele stijl van de bank: hoofdontwerper Dan Friedman en zijn directe leidinggevende, artdirector Gene Grossman. Ze hebben het bestaande embleem zoveel mogelijk vereenvoudigd door de vierpuntige ster wit te maken en in een gevuld zwart ovaal te plaatsen. De belettering «CITIBANK» is geïnspireerd op de typografie van Wolfgang Weingart. De ontwikkelaars hebben alle letters vet en cursief gemaakt. Daarbij combineerden ze «N» met «K» — zodat ze een gemeenschappelijke lijn hadden.

2000 — heden

Citibank Logo 2000

Het huidige logo kostte Citibank $ 1,5 miljoen. Dit is het bedrag dat werd toegewezen van het totale budget van 10 miljoen dat bedoeld was voor merkvernieuwing door ontwerpers van Pentagram. Maar het gebeurde zo dat Paula Scher, de oprichter van het bureau in New York, het embleem op een servet tekende tijdens de eerste ontmoeting met klanten. Het kostte haar niet meer dan tien minuten. Vertegenwoordigers van Citibank weigerden aanvankelijk 1,5 miljoen te betalen voor dergelijk werk, en toch moesten ze het doen: de waarde van het logo rechtvaardigde de kosten.

Feit is dat de rebranding is doorgevoerd na de fusie van Travellers Group en Citicorp. Hun leidinggevenden wilden dat het nieuwe visuele symbool elementen van de identiteit van beide organisaties zou weerspiegelen: de klassieke rode Travellers-paraplu en de eerste helft van de naam Citicorp. En alles moest er harmonieus uitzien, gecombineerd in één foto. Paula Scher combineerde aspecten van de identiteit van de twee bedrijven: ze beeldde het woord ‘citi’ af met een rode boog bovenaan. Als gevolg hiervan ziet «t» eruit als een parapluhandvat. Deze knowhow maakt deel uit van het Citibank-logo, dat sinds 2001 wereldwijd wordt gebruikt.

De paraplu werd door de bank geërfd van een van haar voorgangers, de Travellers Group. Nu is de karakteristieke gebogen vorm in veel elementen terug te vinden: bijvoorbeeld in geldautomaten of in de architectonische details van filialen. In het logo wordt de paraplu weergegeven door een rode boog die de stippen over de «i» vervangt en een boog vormt over de «t». Dit staat symbool voor het samengaan van twee financiële instellingen tot één gestroomlijnd merk.

Logo lettertype en kleuren

Citibank Logo

De eerste helft van de letters («citi») gebruikt Interstate Regular, een schreefloze tekst gemaakt door typograaf Tobias Frere-Jones en gepubliceerd door The Font Bureau, Inc. Het wordt gekenmerkt door ongebruikelijke sneden aan de uiteinden van de letters. Voor het tweede deel van de naam (“bank”) kozen de ontwerpers exact hetzelfde lettertype, maar minder vet. De Interstate-lettertypefamilie is ontwikkeld in de periode 1993-1999. Het was gebaseerd op Highway Gothic, ontworpen voor verkeersborden in Amerika en Azië.

Logo Citibank

Het Citibank-logo combineert twee veelkleurige elementen: een rode boog en een donkerblauwe inscriptie. Het rood is een knipoog naar het embleem van de Travellers Group, met een paraplu in die kleur. Blauw maakt deel uit van de identiteit van Citicorp. Het was oorspronkelijk opgenomen in het interieur van de filialen en werd overgenomen door Citibank.