CIA Logo

CIA LogoDe CIA is een Amerikaanse overheidsinstantie die bevoegd is om buitenlandse burgers en organisaties te controleren. Het verscheen in 1947. Het bestaat uit vier directoraten die zich bezighouden met inlichtingen, spionage, het uitvoeren van geheime operaties, het verzamelen van gegevens over wetenschappelijke en technische prestaties en het oplossen van interne administratieve kwesties.

Betekenis en geschiedenis

CIA Logo Geschiedenis

Het huidige logo van de Central Intelligence Agency is gedrukt. Het ontwerp werd op 17 februari 1950 aangenomen in opdracht van het zittende staatshoofd Harry Truman en is sindsdien niet veranderd. Volgens de goedgekeurde documenten bestaan ​​de officiële symbolen van de CIA uit verschillende heraldische symbolen.

De eerste is een rechthoekig heraldisch schild met een spitse basis. De tweede is een 16-puntige windroos in de vorm van een gestileerde ster. De derde is een Amerikaanse zeearend die naar links kijkt.

Onder het schild is een gele rol met de rode inscriptie «Verenigde Staten van Amerika». Het lettertype is standaard, schreefloos. Hierboven staat in strikt witte letters de volledige naam van de federale organisatie: «Central Intelligence Agency». Het bevindt zich in de vorm van een boog. Alle elementen zijn geplaatst in een blauwe cirkel met een smalle gele omtrek.

Logo lettertype en kleuren

Logo CIA

Het logo van de Central Intelligence Agency is goed herkenbaar aan zijn conceptuele elementen. Het is een donkerblauwe cirkel met een gele rand rond de omtrek. In het midden is er een schild — een symbool van bescherming van de staat en zijn mensen. Het heeft een kompas dat in zestien richtingen wijst. Dit is hoe de auteurs controle, verhoogde waakzaamheid en het ontvangen van informatie van over de hele wereld identificeerden. Hierboven is de Amerikaanse zeearend — de belangrijkste mascotte van de Verenigde Staten. De vogel wordt naar links gedraaid, maar zijn blik is naar voren gericht, rechtstreeks op de toeschouwer. De centrale elementen zijn omgeven door twee blokken met inscripties: bovenaan op een blauw veld — de volledige naam van de CIA, onderaan op een breed lint — de uitdrukking «Verenigde Staten van Amerika».

De delen van het embleem hebben een verborgen betekenis. Het schild geeft het belangrijkste doel van de CIA aan: het land beschermen tegen externe vijanden. De Amerikaanse zeearend staat voor kracht en waakzaamheid. De rode windroos symboliseert ruimte en tijd. Het toont ook het verzamelen van intelligentie van over de hele wereld, omdat 16 stralen samenkomen op één centraal punt.

Voor het logo hebben de ontwikkelaars een slank, schreefloos lettertype uit de categorie Sans Serif gekozen om het er helder en direct leesbaar uit te laten zien. Het kleurenschema bestaat uit donkerblauw, zonnig geel, zwart, grijs en rood in twee tinten — bordeauxrood en scharlakenrood.