Chivas Logo

Chivas Logo

Het merk Chivas blended Scotch whisky is van Chivas Brothers, samen met andere merken: Royal Salute, Glenlivet, Ballantine’s, Longmorn, Aberlour en vele anderen. De fabrikant houdt van experimenteren, dus het assortiment premium alcohol is niet beperkt tot slechts één type Chivas Regal. Door het mengsel van graan- en moutsoorten te veranderen, produceert de distilleerderij dranken met verschillende sterktes en veroudering. Hij bereikt al meer dan 200 jaar een voortreffelijke smaak en aroma van whisky.

Betekenis en geschiedenis

Chivas Logo

Het verhaal van de gebroeders Chivas begon in 1801 of zelfs eerder, toen John Chivas besloot om in het bedrijf van zijn broer James te stappen, die een kruidenierswinkel in Aberdeen bezat. Samen richtten ze een nieuw familiebedrijf op — de productie van alcoholische dranken van hoge kwaliteit. Het was het beste dat John en James konden bedenken, aangezien ze erin slaagden de goedkeuring van het koninklijk hof te krijgen. In 1843 begonnen ze Balmoral Castle te voorzien van verse producten. Koningin Victoria en haar man Albert van Saksen-Coburg en Gotha hielden zo veel van de whisky die in de kelder onder het winkelcentrum gerijpt was, dat ze het aan al hun kennissen aanraadden.

In 1909 werd de eerste Chivas Regal geboren — de basis van het moderne merk Chivas. Het was erg populair vóór de drooglegging en keerde toen weer terug op de markt en won de gunst van Dean Martin, Frank Sinatra en andere popsterren. Sinds 2003 behoort het bedrijf Chivas Brothers, samen met alle fabrieken en handelsmerken, tot de internationale holding Pernod Ricard. Het assortiment wordt voortdurend aangevuld met nieuwe soorten alcohol, maar de basisprincipes veranderen niet: whisky is, zoals voorheen, van hoge kwaliteit en lang gerijpt.

Nu wordt de solide reputatie van Chivas niet alleen bevestigd door zijn geschiedenis, maar ook door zijn unieke logo. Het moderne ontwerp is ontwikkeld door Identica. Het is van de Brit Michael Peters, die ooit de emblemen heeft gemaakt voor Universal, Sony, Johnnie Walker, Nike, Levi’s, Vodafone, Captain Morgan en andere wereldmerken.

Het duurde ongeveer vier jaar om Chivas opnieuw te ontwerpen. Peters beschouwde het als zijn doel om de wereld gelukkig te maken, dus gebruikte hij geen sombere tonen. Hij koos een discrete goudtint om de naam whisky op een geheel nieuwe manier te presenteren. Links van de inscriptie plaatste de kunstenaar een ander element dat positieve energie draagt: een talisman in de vorm van een hart.

Op de etiketten van Chivas Regal staat trouwens een heel ander logo afgebeeld. Het ziet eruit als een breed heraldisch schild versierd met kruisende speren. De hoofdkleur kan rood of blauw zijn. Bovenaan staat de naam van de blended whisky. De ontwerpers plaatsten het op een rolvormige strook. Onderaan, op een andere rol, staat het uiterlijk van een alcoholische drank. In het midden is er een ovaal, die de veroudering aangeeft: meestal 12, 18, 21 of 25 jaar.

Logo lettertype en kleuren

Logo Chivas

 

Chivas onderscheidt zich van andere merken door zijn ongewone hartsymbool. Michael Peters voegde het toe om de Schotse oorsprong van de whisky te benadrukken, aangezien het een imitatie is van de traditionele Luckenbooth-broche. Unieke sieraden dateren uit de late middeleeuwen. In de oudheid werden ze gebruikt als een krachtig magisch artefact dat beschermt tegen het boze oog en geluk brengt. En in de 19e eeuw werd Luckenbooth een traditionele decoratie van de inwoners van Schotland. Ze vertegenwoordigen toewijding en liefde. Op het Chivas-embleem wordt het hart aangevuld met een kroon, die wordt geassocieerd met de ontvangst van de koninklijke bestelling.

Het lettertype van het woordmerk is vergelijkbaar met het Stratford Bold, ontwikkeld door de URW Type Foundry. Het heeft korte schreven met afgeronde uiteinden. De hoofdkleur van het logo is goud. Misschien symboliseert het het metaal waaruit de Luckenbooth-broches zijn gemaakt. Op flesetiketten wordt goud gecombineerd met rood of blauw.