Chatroulette Logo

Chatroulette Logo

Chatroulette is een webhulpmiddel dat is ontworpen om willekeurige gesprekspartners te ontmoeten en online te communiceren op basis van het principe van rouletteselectie. Een gebruiker die de site betreedt, verbindt op zijn beurt met andere bezoekers totdat hij stopt bij een geschikte kandidaat of kandidaat. Het was deze factor die als basis diende voor de naam van de service: het is gevormd uit de uitdrukking «Russische roulette», waarbij het woord «Russisch» wordt vervangen door «chat». Communicatie vindt plaats met een aansluiting op een webcam. Het tijdstip van verschijnen van de dienst is eind 2009. De maker is Andrey Ternovskiy uit Moskou (Rusland).

Betekenis en geschiedenis

Chatroulette Logo Geschiedenis

Wat is Chatroulette?

Chatroulette is een webportaal om in realtime met vreemden te chatten. Elke sitebezoeker krijgt de mogelijkheid om contact op te nemen met een willekeurige gesprekspartner voor een Skype-gesprek. De maker van de webbron is een Moskouse schooljongen Andrey Ternovskiy uit Rusland. De dienst werd gelanceerd in 2009.

Het verschijnen van Chatroulette werd vergemakkelijkt door Skype-gesprekken, die zoals gewoonlijk werden gevoerd door vrienden van de 17-jarige schooljongen Andrey Ternovskiy. Om de audio- en videocommunicatie met zijn vrienden gemakkelijk te onderhouden, schreef hij de eerste versie van de toekomstige miljonairsite. De programmeur noemde het naar de film The Deer Hunter, die in 1978 werd uitgebracht en werd geassocieerd met het thema Vietnam en Russisch roulette. Hij schreef de code in twee dagen op zijn oude computer en beheerde de bron vanuit een gewoon stadsappartement.

Aanvankelijk had hij slechts 20 gebruikers, maar al snel groeide hun aantal tot 500 bezoekers per dag. Een maand later waren dat er meer dan 50.000. In maart 2010 maakten 1,5 miljoen mensen gebruik van online chatdiensten. Tegelijkertijd ondernam de eigenaar van Chatroulette geen marketingstrategieën. Mensen hoorden over een ongebruikelijke webbron van kennissen en van willekeurige mensen, dat wil zeggen, het was een live advertentie via mond-tot-mondreclame.

Logo Chatroulette

Geleidelijk aan nam het aantal portalgebruikers zo sterk toe dat het de belasting niet meer aankon, en Andrey Ternovskiy moest de code dringend herschrijven. Hierbij werd hij geholpen door Vlad Kostanyan, die vaak met hem samenwerkte aan andere projecten. Ondanks de uitbreiding van de dienst codeert de eigenaar en maker hem nog steeds zelf. Toen vertelden buitenlandse bronnen over het ongewone platform en de popularisering ervan. In 2010 ontving Andrey de Webby Award voor zijn innovatieve idee, wat een bevestiging was van hoge prestaties op het gebied van internet.

Om de brede bekendheid niet te verliezen, probeerde het hoofd van de chatbron het logo te behouden. Om de waarheid te zeggen, Ternovskiy geeft in het begin helemaal niets om visuele identificatie, omdat het motief voor het promoten van de site de inhoud was, niet de marketing. Het is de reden geworden voor de interesse van veel buitenlandse tijdschriften. Nu houdt de functionaliteit van het portaal rekening met buitenlandse bezoekers en biedt het een keuze uit de communicatietaal. Chatroulette gebruikt Adobe Flash om video van de webcams van gebruikers weer te geven. Hierdoor kunnen video- en audiostreams rechtstreeks tussen laptops en computers reizen, waarbij de serverstrook wordt omzeild.

Oud

Chatroulette Oud Logo

Het logo is gevormd uit drie zones, die qua conceptuele oriëntatie gelijkwaardig zijn. De eerste is de naam van de chatportal. Het is vetgedrukt in kleine letters en bestaat uit twee delen: het woord «chat» is gekleurd in een blauw verloop, «roulette» is in roze. Het kleuronderscheid geeft aan dat de bron bedoeld is voor communicatie tussen vertegenwoordigers van beide geslachten. Onder de tweede helft van de naam staat het motto van de site: «New friends on shuffle». De letters in de bovenste regel zijn geometrisch, met rechte sneden, terwijl die in de onderste regel afgerond en dun zijn.

Het op één na belangrijkste element is een miniatuurpictogram links van de naam. Het vertegenwoordigt het proces van communicatie tussen gebruikers en bestaat uit twee pijlen die elkaar opvolgen. Omdat ze de helft van de punt missen, lijken ze op signaalvlaggen of een tekstballon. Een pijl is blauw, de andere is roze. Het derde iconische deel van het logo is de achtergrond. Het is volledig bedekt met ronde borden die de contouren van het hoofdelement herhalen, dat zich tegenover de bovenste inscriptie bevindt. De gehele rechthoekige compositie is in verschillende tinten donkerblauw gekleurd, in een verloop weergegeven.

Nieuw

Chatroulette Nieuw Logo

In deze versie van het Chatroulette-logo verwijderden de ontwerpers het principe van gender en concentreerden ze zich op het ‘slecht-goed’, dat wil zeggen zwart en wit. Monochroom overheerst in alles: in de tekst, het icoon, op de achtergrond. Bovendien is het logo drastisch veranderd, waardoor er geen spoor meer is van de vorige versie.

Het belangrijkste detail was een cirkel die in twee delen was verdeeld: de rechterkant is wit met een zwarte letter, de linkerkant is zwart met een wit symbool. Dit zijn met name de «C» en «R» waarmee de woorden «Chat» en «Roulette» beginnen. Hieronder vindt u de volledige versie van de naam van de webresource. Het is getypt in dun zwart type met brede inter-tekenruimte. De naast elkaar staande ‘tts’ zijn verbonden door een gemeenschappelijke dwarsbalk, die zinspeelt op communicatie tussen mensen met dezelfde interesses.

De evolutie van het Chatroulette-logo is een verhaal van een zoektocht naar individualiteit. Een vroege versie was gekleurd, geschilderd in de standaard «geslachts» tinten. De latere versie breidde de conceptuele visie van de webbron uit, maar biedt ook een kleurverdeling in «vriend of vijand».

Logo lettertype en kleuren

Chatroulette Logo

Het oude embleem gebruikt een lettertype dat vaag lijkt op Ryo Gothic PlusN Heavy met minimale wijzigingen. In het nieuwe logo is de inscriptie gemaakt in een lettertype vergelijkbaar met Yuzu Medium van de Indian Type Foundry. Ze hebben identieke afrondingen aan de uiteinden van de letters en vloeiende lijnen. Aanvankelijk was het corporate palet standaard: het bevatte een combinatie van blauw en roze. Vervolgens werden monochrome kleuren geïntroduceerd — zwart en wit, die voor het nodige contrast zorgen.