Champagne Taittinger Logo

Champagne Taittinger Logo

Champagne Taittinger is een particulier elitemerk van champagnewijnen dat eigendom is van het familiehuis Taittinger (Taittinger Compagnie Commerciale Et Viticole Champenoise). Sinds 2017 wordt het bedrijf gerund door Pierre Emmanuel Taittinger en zijn twee kinderen. De dochter van Vitaly is verantwoordelijk voor de stijl en het design van het merk. Son Colvis is verantwoordelijk voor de export en internationale verkoop. Het assortiment omvat meer dan 10 wijnsoorten, waaronder: Brut Reserve, Nocturne Rose, Les Folies de la Marquetterie. Het huis bezit bijna 300 hectare wijngaarden en ongeveer 13 miljoen flessen worden opgeslagen in hun magazijnen. 68% van de productie wordt geëxporteerd.

Betekenis en geschiedenis

Logo Champagne Taittinger

De diepe wortels van champagnes worden geassocieerd met het huis van Forest-Fourneaux. Deze onderneming voor de verkoop van wijnen uit de Champagne ontstond in 1734. Het huis kocht producten van de benedictijnse monniken en exporteerde. Vanaf het begin van de twintigste eeuw bezette Fourneaux het pand in Reims, waar Thibaut, de vierde graaf van Champagne, eerder had gewoond. Volgens de legende is hij de man die de Chardonnay-druiven (de belangrijkste variëteit van Taitinger-wijnen) naar Frankrijk heeft gebracht. In 1932 kocht de Fransman Pierre Taittinger een kasteel met wijngaarden van Fourno en in 1934, samen met zijn zwager, het hele huis Forest-Fourneaux (Forest-Fourneau). Hij, een politicus en plaatsvervanger, wijdde zijn leven aan het maken van wijn en ontwikkelde de stijl van het nieuwe wijnmerk.

Vorming, ontwikkeling van strategie, ontwerp, logoselectie vond geleidelijk plaats. Alle nakomelingen van Pierre hebben hun steentje bijgedragen aan de promotie. Het champagnehuis veranderde in 1945 van naam dankzij de zoon van Pierre, Francois. De erfgenaam besloot dat het merk de naam van hun huis moest dragen — Taittinger. Wereldwijde bekendheid kreeg het merk dankzij de broer van François Claude Taittinger, die strategische partners in het buienland zocht en vond. In 1955 breidde het merk zijn bezit uit door extra wijngaarden aan te kopen. Het productievolume nam toe en de export begon.

Het huis is erg trots op zijn geschiedenis, met behoud van tradities en recepten. Dit wordt weerspiegeld in het embleem van het merk, dat sinds de oprichting niet is veranderd en het historische verleden van de Champagne-regio weerspiegelt. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig huurde het huis gerenommeerde kunstenaars in om het merk te ontwerpen (Taittinger Collection-serie). Ze probeerden duidelijk te maken dat Taitinger ‘de geest van Frankrijk in een fles’ was. En het zegel van het oude koningshuis van de regio op het logo is ook volledig in overeenstemming met het idee van het merk en weerspiegelt dit idee.

Als visueel teken wordt een afdruk gebruikt die het embleem van graaf Thibaut kopieert met de afbeelding van een ridder te paard, uitgerust als deelnemer aan de kruistochten. Graaf Thibault (Theobald IV, koning van Navarra), in wiens kasteel het wijnhuis was gevestigd, ging op de zesde kruistocht, net als zijn grootvader. Sinds die tijd had het zegel van de graven van Thibault een overeenkomstige afbeelding. Rondom de ridder staat het logo: Sigill Theubaldi Comitis Campanie et Brie Palatini — het zegel (symbool) van Theobald Graaf van Champagne en Brie (1201-1253).

Het bord werd gekozen door het wijnhuis omdat de familie Taitinger al vele jaren bezig is met het ontwikkelen van hun bedrijf en deelneemt aan het politieke leven van de regio. En in de loop der jaren is hun wijn in feite het kenmerk van Champagne geworden. Het handelshuis verenigt familiegeest, beleving van het verleden, focus op de toekomst, verantwoordelijkheid en strikte normen.

De naam van het merk is in eenvoudige, zelfs strikte letters in zwart op het logo gedrukt. Het symboliseert betrouwbaarheid, een solide positie en vormt een aanvulling op het idee van de oudheid van Taitinger-producten. Onder de titel staat een sierlijke, vintage-geïnspireerde Reims-handtekening. Hier is het zakencentrum van Taittinger al vele jaren gevestigd.

Logo lettertype en kleuren

Champagne Taittinger Logo

De hoofdkleuren van het merk zijn goud, rood en zwart. Deze elite, klassieke combinatie brengt perfect de geest van het merk, zijn historische wortels, over. De gouden tinten op de afbeelding zijn een eerbetoon aan het goud op de champagnevlag, de kleur van mousserende wijnen en een teken van de elite van het merk. Rood is de kleur van druiven, liefde voor het moederland, bloedvergieten voor Frankrijk door de vertegenwoordigers van de familie (de zoon van Pierre, Michel, stierf in de oorlog en Pierre zelf raakte gewond). Daarnaast is rood de zegellak van het zegel.

Het lettertype van de hoofdinscriptie lijkt op Raavi, maar met kleine schreven.