Het Franse woord Carrefour (Carrefour) wordt vertaald als Crossroads — het is een van de grootste Franse retailers met een netwerk van winkels in heel Europa, waaronder Rusland, Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het hoofdkantoor is gevestigd in Frankrijk, in de stad Massy.
Betekenis en geschiedenis
Het handelsbedrijf werd opgericht in 1957 en meteen werd de eerste winkel geopend in de stad Annecy. In 1963 werd de eerste hypermarkt in Europa genaamd Carrefour geopend in de buitenwijken van Parijs Sainte-Genevieve-des-Bois.
Tegenwoordig bezit Carrefour bijna 16 duizend winkels, super- en hypermarkten in Frankrijk, Spanje, Rusland en Kazachstan. Daarnaast zijn er ketens in Argentinië, Brazilië, Azië en Noord-Afrika. Er werken meer dan 400 duizend mensen.
Na de fusie met de winkelketen Promodès in 2000, werd Carrefour de grootste retailer in Europa. In 2009 verliet ze de Russische markt en verkocht ze haar activa aan X5 Retail Group.
Door de geschiedenis heen is het logo verschillende keren veranderd en heeft het vandaag de dag volledige perfectie bereikt.
1960 — 1963
Het eerste embleem was een schematische weergave van een kruispunt met een wit kruis gemaakt van brede strepen tegen een zwarte ruitvormige achtergrond. Op de horizontale lijn staat de firmanaam carrefour in zwarte kleine letters.
1963 — 1966
Begin 1963 veranderde het imago van het logo drastisch: het werd rond, in rood en de naam van het bedrijf staat, zoals voorheen, in een brede horizontale witte streep. De verticale streep is vervangen door twee grote witte pijlen
1966 — 1972
Nogmaals, een complete logo-update in verband met de lancering van de nieuwe «Positive is Back» -campagne. Deze keer werd het uitgevoerd in de kleuren van de nationale vlag van Frankrijk — wit, rood en blauw. Op een witte achtergrond is de naam van het bedrijf in blauwe letters geschreven en erboven staan weer twee pijlen — rood en blauw, die in verschillende richtingen kijken. De letter «C», die het bedrijf zelf symboliseerde, leek op het blauwe gedeelte te zijn geplakt. De twee pijlen betekenen niet alleen een kruispunt, maar ook de waarden van het bedrijf: een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding voor mensen.
1972 — 1982
Het logo bleef hetzelfde qua imago en design, maar de verhoudingen werden veranderd — de merknaam werd verkleind en de badge werd veel groter gemaakt, waarmee werd aangegeven dat kwaliteit en betaalbare prijzen het belangrijkste zijn voor het bedrijf.
1982 — 2010
Het bedrijf bleef het aandeel van zijn merknaam vergroten voor een betere merkidentificatie. Het kleurenschema blijft hetzelfde. Maar de inscriptie, die aan het embleem was bevestigd, kreeg een nieuw lettertype. De schreven op de letters zijn nu afgerond. De volledige inscriptie is vetgedrukt.
2010 — heden
Nogmaals, er is een kleine verbetering aangebracht in het logo — nu zijn de naam en het pictogram in verhouding in evenwicht. Zoals gezegd in de presentatie-release, heeft de keten het prijsbereik aanzienlijk vergroot en worden nu producten gepresenteerd in zowel de economie als de elite.
Logo lettertype en kleuren
Het huidige logo weerspiegelt het embleem van 1966. Dit is met opzet gedaan, want na een aantal jaren van experimenteren met identiteit besloot het merk terug te keren naar de vorige symboliek die de start vormde van de huidige logo serie. Het enige dat Wolff Olins (de ontwikkelaar) deed, was de scherpe randen aan de uiteinden van de uitstekende elementen verwijderen en de kleurintensiteit van het bord verminderen tot lichtblauw.
Ook het tekstgedeelte heeft wijzigingen ondergaan: er worden nu dunne letters gebruikt in plaats van vetgedrukte letters. Maar hun stijl is bewaard gebleven: de letters zijn nog steeds retro met uitvergrote stippen aan de uiteinden. Dit is in feite een van de interpretaties van schreven. Het hoofdlettertype lijkt in de buurt van de commerciële Amerikaanse typemachine. Van de gratis lettertypen lijkt het het meest op het Erica Type Bold-lettertype.
Het bedrijfspalet is sinds 1966 niet veranderd. Het bestaat uit rood (driehoek naar links) en blauw (gekrulde elementen met een pijl naar rechts). De rest er tussenin is wit en vormt een negatieve ruimte met de originele vormen — twee korte komma’s boven en onder.