Caixabank Logo

CaixaBank LogoCaixaBank is een van de grootste Spaanse banken met een kantoor in Barcelona. De geschiedenis van de instelling is niet erg lang, maar het beleid gericht op het ontmoeten van mensen heeft bijgedragen aan de snelle groei van de populariteit van bankdiensten onder de bevolking.

Betekenis en geschiedenis

Caixabank Logo Geschiedenis

CaixaBank werd opgericht in 2011 na de reorganisatie van de pensioenbank van Barcelona Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (La Caixa). Voor representatieve en institutionele doeleinden is gekozen voor de naam CaixaBank, die op 1 juli werd gelanceerd. De bankiers noemden hun missie om bij te dragen aan het financiële welzijn van de inwoners van Catalonië, de ontwikkeling van de regio, de vooruitgang van de hele samenleving. De kernwaarden zijn kwaliteit, vertrouwen en maatschappelijk engagement.

Voor 2020 bedragen de activa meer dan 500 miljard euro, is er een mobiele bank gecreëerd die werkt via de ImaginBank-applicatie, de bank heeft meer dan 6 duizend kantoren, 9,5 duizend geldautomaten, 32 duizend personeelsleden, het aantal klanten nadert de 15 miljoen .

Tijdens het bestaan ​​van de instelling is het logo verschillende keren gewijzigd. De voorgeschiedenis van de bank genaamd La Caixa had tot de jaren 70 van de vorige eeuw geen specifiek logo, het gebruikte een naam en een zegel met het woord «Caixa».

In 1979 besloot het bestuur van La Caixa om een ​​volwaardig logo te creëren, waarvoor ze het ontwerpbureau Landor & Associates aantrokken, en zij — de beroemde Catalaanse kunstenaar Joan Miró, die op dat moment op de Bolear-eilanden woonde.

Er werd voorgesteld om een ​​achtpuntige ster als basis te nemen om religieuze en politieke insinuaties te vermijden, en het kleurenschema zou rood en geel moeten bevatten, wat de vlaggen van Spanje en de Bolear-eilanden symboliseert.

Miro experimenteerde lang en stelde in 1980 zijn eigen versie voor, waarbij hij toch een vijfpuntige ster koos, maar deze een levend beeld van een zeester gaf. Hij maakte een tapijtlogo, dat de eigenaren van de bank zo leuk vonden dat het meteen aan de muur in het hoofdkantoor hing en alle visitekaartjes meteen herdrukt werden met de toevoeging van het logo.

De basis van het logo is een diep oranje rechthoek die de Catalaanse landen symboliseert, die zo’n kleur hebben. Aan de linkerkant — een helderblauwe ster in een dun wit frame, ernaast zijn er twee cirkels-bubbels. De naam CaixaBank is uitgevoerd in zwarte letters met witte randen en wordt onderstreept door een streep over de hele lengte, wat symbool staat voor stabiliteit en betrouwbaarheid.

In 2018 is een andere versie van het logo gemaakt, die wordt gebruikt op werknemersbadges en in mobiele applicaties.

Het is een bijna witte (met een licht blauwachtige tint) rechthoek. De ster met cirkels bevindt zich bovenaan, ze zijn onderstreept door een dunne zwarte streep en daaronder staat de naam van de CaixaBank, voor toepassingen — de inscriptie ziet er als volgt uit: «la Caixa»

1976 — 1982

la Caixa Logo 1976-1982

Toen de bankinstelling een nieuwe naam kreeg en de korte naam la Caixa kreeg, nam ze een nieuw logo aan. Het is zo praktisch en informatief mogelijk, want het bevat niets anders dan de tekst met de naam van de financiële instelling. In een voorzetsel zijn alle letters kleine letters, in het hoofdwoord is er één hoofdletter. De contouren zijn afgerond. De inscriptie is vetgedrukt en aan beide zijden tussen aanhalingstekens geplaatst.

1982 — 2011

la Caixa Logo 1982-2011

Het volgende embleem is gevuld met chique en originaliteit. Om de aandacht van klanten te trekken en haar populariteit te vergroten, veranderde de bank haar identiteit. Hij koos het thema recreatie en benadrukte dat elke klant veilig kan genieten van de zee-charme terwijl de oever open is. De ontwerpers brachten de sereniteit in de blauwe ster over met vijf stralen. En ook op twee veelkleurige plekken ernaast — een grote rode en een kleine zanderige, alsof het stenen zijn die verwarmd worden door de tropische zon. Vet wordt nu gebruikt in plaats van vet. De vorm van de aanhalingstekens is ook veranderd — ze zijn langwerpig geworden.

2011 — heden

CaixaBank Logo 2011-vandaag

Als gevolg van de rebranding veranderde de naam van de bank, dus het was logisch om het logo te wijzigen. Hoewel de inscriptie met een onderstrepingsteken bleef, zijn de aanhalingstekens verdwenen. Het woord «CaixaBank» bestaat uit twee stammen en wordt samen geschreven. Links ervan zijn nog steeds een vijfpuntige zeester met een onregelmatige vorm en twee heldere naakte stenen te zien. Ze praten over de nabijheid van de oever naar de zee, omdat het Spaanse land omgeven is door een warme kust.

Logo lettertype en kleuren

Logo Caixabank

Tijdens de evolutie van het logo was het alsof er een plotselinge «mislukking» had plaatsgevonden: in plaats van een rigoureus semi-officieel embleem verscheen er een vriendelijk en optimistisch teken. Een briljante benadering van identiteit bracht de rigoureuze stijl van de bankorganisatie in evenwicht, bracht deze dichter bij de klanten en wekte vertrouwen. De ontwikkelaars moderniseerden ook het tekstgedeelte: het ging geleidelijk van gedurfd naar elegant en ingetogen.

Voor het vernieuwde logo keurde het management het lettertype Weiss goed, dat lichter is dan voorheen. Door de subtiele symbolen is het in grote harmonie met het icoon. De inscriptie is doorlopend, kleine letters met twee hoofdletters — «C» en «B».

Er is gekozen voor de kleur blauw omdat deze goed opvalt tegen elke achtergrond, het staat ook voor klantvriendelijkheid en wekt vertrouwen. In zijn afbeelding lijkt de ster ook op een beeldje van een man die munten in een spaarpot gooit. Dit suggereert dat het geld dat op de bank wordt gestort veilig is.

In de daaropvolgende jaren veranderde het logo in de achtergrondkleur: het was zwart, rood, geel, maar de ster en de munten blijven tot op de dag van vandaag ongewijzigd.