British Gas Logo

British Gas LogoDe naam British Gas is misleidend omdat het niet alleen een gasbedrijf is. Het levert in feite huishoudelijke diensten en levert elektriciteit aan de inwoners van het VK. De geschiedenis gaat terug tot 1812, toen het eerste openbare nutsbedrijf ter wereld, de Gas Light and Coke Company, werd opgericht. In 1972 werd hij vervangen door de British Gas Corporation, die in 1986 werd geprivatiseerd. Het werd uiteindelijk opgesplitst in vijf delen en het merk British Gas bleef bestaan ​​als eigendom van de multinational Centrica.

Betekenis en geschiedenis

British Gas Logo Geschiedenis

Na de privatisering veranderde het bedrijf de huisstijl verschillende keren met grote zorg. De leiders wilden niet dat de nieuwe identiteit de essentie van de organisatie zelf zou verstoren, dus het experimenteren met logo’s bleef beperkt tot het moderniseren van het type en het ontwerp. De belangrijkste elementen — de letters «British Gas» en de vlam — namen van tijd tot tijd verschillende vormen en kleuren aan.

Nu is het een openbaar nutsbedrijf dat huishoudelijke diensten levert, huizen van gas en elektriciteit voorziet. Het blijft zichzelf echter British Gas noemen en gebruikt het vuurembleem. Toewijding aan traditie weerspiegelt de 200-jarige geschiedenis van het bedrijf, zoals het begon met de gasindustrie. Ooit probeerden de eigenaren van het merk een wereldbol aan het logo toe te voegen, zodat het de belichaming zou zijn van internationale status en wereldwijde ambities. Maar deze poging was niet succesvol: het nieuwe symbool, afgewezen door de samenleving, werd niet eens gebruikt.

1986 — 1995

British Gas Logo 1986-1995

Na de goedkeuring van de Gas Act 1986, die de privatisering van gasleveringen mogelijk maakte, werd British Gas Corporation vervangen door British Gas plc. De nieuwe organisatie nam een ​​zwart-wit logo aan met de naam. De woorden werden samen geschreven, maar de hoofdletter «B» en «G» scheiden hen visueel. Boven Gas was een abstracte vlam van vijf kronkelende lijnen.

1995 — 2011

British Gas Logo 1995-2011

In 1995, twee jaar voor de ineenstorting van British Gas plc, was er een kleine paraatheid. Het vuur nam een ​​traanvorm aan. Bovendien bestond het in deze versie uit drie delen: rood, donkerblauw en blauw. Links stond, net als voorheen, de naam van het bedrijf. Maar nu is er een gat tussen de woorden en is het lettertype blauw en cursief. Het logo is al 16 jaar in gebruik en is niet veranderd, zelfs niet nadat het bedrijf in verschillende delen was opgesplitst en het merk British Gas werd overgenomen door Centrica.

2012 — heden

British Gas Logo 2012-vandaag

Het bedrijf heeft in het najaar van 2011 de huisstijl opnieuw ontworpen. De gewijzigde look is doorgevoerd tot januari 2012. Het logo is ontwikkeld door het marketingbureau CHI & Partners, dat eerder reclame maakte voor British Gas. Na de update heeft de vlam een ​​meer abstracte vorm aangenomen: nu ziet het eruit als een blauwgroen lint met daarin een lege ruimte. De letters zijn ook ongebruikelijk omdat de ontwerpers een gestileerd lettertype hebben gemaakt met ronde en gesneden lijnen.

Logo lettertype en kleuren

British Gas Logo

Hoewel British Gas zijn activiteiten al lang heeft uitgebreid, is het embleem nog steeds voorzien van vuur. Toegegeven, het is bladvormig en weerspiegelt het brede aanbod van het bedrijf in de energiesector en het milieubewustzijn. Negatieve ruimte vormt een andere vlam — een kleinere.

Oudere logo’s gebruikten het klassieke Helvetica-lettertype — eerst recht en dan cursief. De nieuwe typografie is opnieuw ontworpen om de Britse stijl te vervangen door aangepaste ontwerpen. De vernauwing van de «G» geeft de indruk dat «a» en «s» in beweging zijn. De stippen boven de «i» zijn niet rond of vierkant. Ze komen qua vorm overeen met de uitgesneden en afgeronde toppen «r», «t» en «h».

Logo British Gas

Het kleurenschema van het logo ziet er fris uit. Het bevat verschillende tinten blauw (# 0490D7 tot # 0462B4) en groen (# AFCC43 tot # 299940), die als een verloop worden weergegeven. De inscriptie is op zijn beurt donkerblauw (# 012973).