Bratz-poppen waren een serieuze concurrent van Barbie, die sinds 1959 de koningin van de speelgoedmarkt is. Ze verschenen in 2001 en werden meteen populair, omdat meisjes met hen hun passie voor mode konden realiseren. Bratz is nu een volledige franchise in handen van MGA Entertainment. Daaronder produceert de fabrikant een verscheidenheid aan entertainmentproducten, waaronder videogames, videobanden en tv-series.
Betekenis en geschiedenis
De lijn van poppen bracht niet alleen roem voor de maker, maar ook veel problemen. Het werd uitgevonden door Carter Bryant, een van de ontwerpers van Barbie. Hij werkte toen nog voor een concurrerend bedrijf van Mattel. Desondanks nam Bryant de schetsen van Bratz mee naar de MGA en kreeg een nieuwe functie en nam onmiddellijk ontslag bij de oude. Toen Mattel hier achter kwam, klaagde het de ex-werknemer aan en beschuldigde hem van het schenden van zijn arbeidsovereenkomst. Juridische geschillen duren voort tot op de dag van vandaag. Gedurende deze tijd slaagde een serie poppen erin om ten minste zes logo’s te veranderen.
2001 — 2009
De eerste versie bevatte een roze «BRATZ»-opschrift met stuiterende, gekartelde hoofdletters. Boven de R was een gouden halo en kleine vijfpuntige sterren glinsterden rond het woord. De merknaam leek uit te puilen door het verloop en subtiele lichtcontouren. Alle ontwerpelementen zijn ontworpen om de aandacht van kinderen te trekken.
2007
In 2007 werd een komische film in het genre van de musical uitgebracht, gewijd aan de beroemde poppenlijn. Het logo bevatte het roze kleine woord «bratz». Alle brieven waren gekoppeld. Boven «r», zoals eerder, was er een halo met twee sterretjes, maar deze werd roze. Het volume is ontstaan door lichte plekken op de plaatsen van de bochten. Hetzelfde embleem werd op sommige producten gebruikt.
2010 — 2012
Het logo van 2010 is vergelijkbaar met de versie uit 2001, hoewel bij nadere beschouwing verschillen zichtbaar zijn. Eerst werden de letters opnieuw getekend omdat hun verhoudingen iets veranderden. Ten tweede verdween het verloop en verscheen er een dunne zwarte omtrek. Ten derde hebben de ontwerpers de sterren aan de randen verwijderd, waardoor er slechts drie aan de bovenkant overblijven.
2012
Gedurende 2012 werden dozen met poppen versierd met een gouden embleem bedekt met glitters. Tegelijkertijd werd de binnenomtrek van de letters donkerroze. De vorm bleef ongewijzigd.
2013 — 2014
Het Bratz-logo, dat in 2013-2014 werd gebruikt, is het meest minimalistisch te noemen. De merknaam werd eerst in het wit geschreven. De ontwerpers kozen voor een individueel lettertype, waarbij alle letters in kleine letters werden gemaakt, behalve de eerste «B». Een brede zwarte omtrek is aangevuld met een grijze gradiëntschaduw achter het woord.
2015 — 2017
Glamour heeft het minimalisme vervangen. De ontwerpers hebben de belettering opnieuw in blauw geverfd en ontworpen in de vorm van een sticker, waarbij de onderste hoek naast de «Z» wordt gevouwen. Alle letters zijn omgezet naar hoofdletters en omlijnd met een dunne omtreklijn. De gouden halo daalde direct af naar de «R». De onderkant van de «T» was bedekt met een kleine sticker met roze lippen.
2018 — heden
Alle experimenten eindigden met de fabrikanten die het originele logo van de poppenlijn teruggaven. Het oorspronkelijke ontwerp is helemaal niet veranderd en blijft Bratz-fans verrassen.
De auteurs van het woordmerk probeerden het ontwerp intrigerend te maken om de kinderen psychologisch te beïnvloeden. De afwezigheid van rechte strikte lijnen, «bolle» letters, sterren, felle kleuren trekken de aandacht. Dit is een slimme marketingtool die is ontworpen om de verkoop te verhogen.
Logo lettertype en kleuren
Omdat alle letters op de Bratz-logo’s met de hand zijn gemaakt, zijn ze ongeëvenaard. Het lettertype lijkt op een bubbellettertype omdat de letters driedimensionaal lijken vanwege het verloop. De hoofdkleuren zijn roze in verschillende tinten en goudkleurig.