Boots Logo

Boots Logo

Boots is een groot Brits bedrijf met een geschiedenis van 170 jaar, actief op verschillende gebieden: de ontwikkeling en groothandel van medicijnen, apotheken, winkels voor cosmetica en hygiëneproducten en huishoudelijke artikelen. Het heeft 2.500 verkooppunten in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vestigingen in Europa, Thailand en Indonesië. Naast het produceren van zijn eigen medicijnen, produceert Boots onder contract goederen van andere bedrijven. Sinds 2014 maakt het deel uit van het Amerikaanse bedrijf Walgreens Boots Alliance.

Betekenis en geschiedenis

Boots Logo Geschiedenis

Wat is Boots?

Brits bedrijf voor de verkoop van medicijnen, producten voor persoonlijke verzorging en cosmetica, evenals medische diensten, opgericht in 1849. Het is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Walgreens Boots Alliance. Verkoopvolume 6,3 miljard dollar.

In eerste instantie lijkt de naam van het bedrijf helemaal niet bij het profiel te passen. De naam wordt namelijk niet geassocieerd met schoenen, maar met de oprichter van apotheken, de apotheker Boot, die in 1849 de eerste kraam opende. Het bedrijf werd geregistreerd en benoemd door zijn erfgenamen in 1883. Na de dood van Booth’s kleinzoon veranderde het bedrijf van eigenaar en breidde het de activiteiten geleidelijk uit van medicijnen tot schoenen, speelgoed en reserveonderdelen. In 2006 fuseerde met Alliance UniChem. In 2014 werd het overgenomen door Walgreens en werd het haar dochteronderneming. De belangrijkste divisies van Boots vandaag zijn: Boots The Chemists (apotheken), Halfords (auto-onderdelen), Do It All (huishoudelijke artikelen), Boots Opticiens (optica), Boots Contract Manufacturing (contractproductie), Boots Healthcare International (OTC), Boots Woningen (winkelcentra).

Ondanks verschillende herzieningen is het algemene visuele kenmerk van het bedrijf zeer consistent. De hoofdinscriptie, de stijl en de helling zijn al 150 jaar ongewijzigd. De belangrijkste aanpassingen hadden betrekking op de achtergrond en de kleurstelling van de compositie.

1883 — 1960

Boots Logo 1883-1960

Het exacte tijdstip van het verschijnen van het logo is niet bekend. Toen het bedrijf in 1983 werd geregistreerd, bestond het al. Voor visuele weergave werd gekozen voor een sierlijk, oud lettertype, met een ongebruikelijke stijl van drie van de 5 letters:

  • De dwarsbalk bij de letter T werd breder en langer naar achteren, wat lijkt op de naam van een drankje dat onder een kurk uitsteekt. Daarop, in een speciaal frame dat leek op de etiketten van chemische reagentia, was een deel van de naam van het bedrijf gegraveerd: het voorvoegsel de.
  • Het uiteinde van de S had ook het uiterlijk van een langwerpig lint, dat naar achteren krulde en het woord Boots benadrukt. Het woord Chemici werd erin geplaatst. Zo droeg het logo de volledige naam van het bedrijf over: Boots the Chemists.
  • Een van de letters O is geschreven in de vorm van een lus.

De langwerpige en geëxpandeerde stroken van T en S hadden verschillende vormen. De bovenste leek in de verte op een buis om naar patiënten te luisteren, en de onderste was een spatel of een scalpel. Het bedrijf bood drankjes en poeders aan voor genezing. Apotheken waren gevestigd in arme gebieden en waren voor veel lokale bewoners de enige «dokter». Vandaar het gebruik van medische parafernalia.

Door de verwevenheid van letters leek de naam op een klimplant, die overeenkwam met de kruidenproducten die in de apotheek werden verkocht.

Speciale schaduwen bovenop de letters maakten ze puntig en volumineus, alsof ze uit metaal waren gesmeed. Monogrammen maakten deel uit van de graphics van die tijd, evenals een kenmerk van het merk. De weergave van de naam in zo’n aristocratische stijl kwam redelijk overeen met de 2 barontitels van de zoon van But.

Twee strepen begrensden de naam van boven en van onder, waardoor een «weg» ontstond, en de spelling van het woord duidde schuin op aspiratie naar de hoogten. Over het algemeen vertoonde de compositie een soepel pad naar boven, naar de toekomst, groei en ontwikkeling.

1960 — 1980

Boots Logo 1960-1980

In 1956 overleed de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf en het hoofd van het bedrijf, Baron John Booth. Na zijn dood richtte Boots zich opnieuw op en raakte betrokken bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het was vooral dankzij Boots dat de wereldberoemde pijnstiller en koortswerende ibuprofen op de markt kwam. Het werd in 1961 ontwikkeld door de apothekers van het bedrijf en werd bekroond met The Queen’s Awards for Enterprise.

In verband met de nieuwe richting en nieuwe eigenaren (booth’s assistent J.P. Savage stond aan het roer) werden enkele wijzigingen aangebracht in het logo. De naam werd op een ovale zwarte achtergrond geplaatst. Nu leek het embleem meer op een bord dat aan de ingang van de onderneming was gespijkerd. De witte kleur van de inscriptie werd geassocieerd met witte chemische poeders en reagentia. Het contrast van wit zwart is een indicatie van ziekte en herstel, die optreedt dankzij Boots-medicijnen. De ovale vorm van het logo, als symbool van een pil, weerspiegelde volledig de nieuwe richting van bedrijvigheid.

De omtrek is verdwenen. De woorden «the Chemists» werden verwijderd van de T- en S-linten toen het bedrijf zijn naam veranderde in Boots Company Limited. Het bovenste lint was bijna tot de hoofdletter doorgetrokken en nu leek het alsof de rand van de T zich onder de B verschuilde. Dit versterkte de associatie met de weg waarlangs de naam zich voortbeweegt.

1980 — 2019

Boots Logo 1980-2019

Boots breidde actief uit en nam bedrijven in verschillende gebieden over, evenals apotheekketens in andere landen. Er werden 4 divisies geopend om verschillende filialen en dochterondernemingen te beheren. In 1985 werd het moederbedrijf omgedoopt tot The Boots Company PLC.

Een van de ‘niet-medische’ bedrijven waarin werd geïnvesteerd, was de verkoop van goederen voor pasgeborenen en jonge kinderen in grote winkelcentra. Dergelijke veranderingen in het bedrijf vereisten de modernisering van het logo.

Om dichter bij de nieuwe kleine klanten te komen, werd de zwarte achtergrond veranderd in een mooie blauwe tint. Hierdoor werd het logo feller en vrolijker, wat meer aansloot bij het thema van de kinderen. Het nieuwe visuele teken paste ook in andere richtingen.

2019 – heden

Boots Logo 2019

In 2019 hield Boots zich bezig met de groothandel in medicijnen, de verkoop van schoenen, medicijnen, hygiëneproducten en het verlenen van medische diensten. Er waren zeven operationele divisies. Sebastian James nam het stokje over als president en gouverneur in 2018. Het verschijnen van een nieuw hoofdstuk en een geactualiseerd beleid leidden tot een verandering in het visuele teken.

De achtergrond van het embleem werd verwijderd en alle aandacht was gericht op de inscriptie, die een stijlvolle donkerblauwe kleur kreeg, wat overeenkomt met een solide en betrouwbaar bedrijf. De dwarsbalk van de letter T werd doorgesneden, waardoor alleen het onderste lint overbleef. Dit maakte het logo minder massief. De inscriptie behield de stijging naar boven. De onderstreping is een symbool geworden van het vertrouwen op het verleden, en de opkomst — toont het streven naar de toekomst.

Logo lettertype en kleuren

Boots Logo

De belangrijkste kleuren die voor het visuele merkteken worden gebruikt, zijn zwart, blauw, donkerblauw en wit.

  • Zwart is een teken van de stabiliteit van het bedrijf, een symbool van de krachtige ontwikkelingen die dankzij de wetenschappers van Boots het levenslicht zagen, evenals een hint van de ziekten waarbij de medicijnen van het bedrijf helpen.
  • Blauw is de kleur van de kindertijd, de lucht. Hij verpersoonlijkte de distributie en ontwikkeling van het bedrijf, de verkoop van kinderartikelen.
  • Wit is de kleur van gezondheid, chemicaliën en medicijnen die door het bedrijf worden aangeboden. En ook een indicator van vernieuwing, een nieuw begin.
  • Donkerblauw staat voor veel ervaring, stabiliteit en grootschaligheid. Ontworpen om vertrouwen en kalmte te inspireren.

Logo Boots

Het bedrijfslogo is oorspronkelijk met de hand geschreven. Daarom heeft het geen bijbehorend modern lettertype. Dichtstbijzijnde Neville Regular en Almibar Swash 1.