BNP Paribas Logo

BNP Paribas Logo

BNP Paribas is een van de meest invloedrijke en betrouwbare financiële instellingen ter wereld. Het heeft filialen en regionale banken buiten zijn thuisland, Frankrijk, en is in 72 landen vertegenwoordigd onder tal van dochterondernemingen. Een deel van de aandelen van het conglomeraat is in handen van werknemers en kleine investeerders, terwijl het grootste deel in handen is van institutionele investeerders.

Betekenis en geschiedenis

BNP Paribas Logo Geschiedenis

De groep BNP Paribas verscheen in 2000, maar het is moeilijk om het jong te noemen, omdat het twee banken omvatte met een geschiedenis van 150 jaar. Ze zijn allebei ontstaan ​​als resultaat van de fusie van andere structuren die zichzelf verschillende doelen stellen. Door de laatste fusie van BNP en Paribas konden ze hun aanwezigheid op de internationale markt versterken. Bovendien hebben de leiders de namen van twee financiële instellingen tegelijk behouden, wat wijst op respect voor hun tradities.

Maar de oorspronkelijke huisstijl kon niet worden bewaard: de nieuwe groep had iets revolutionair nodig dat het kon onderscheiden van zijn concurrenten. Daarom behoort het bekende BNP-embleem met de letter «B» omgeven door groene stippen tot het verleden. Het moderne project kreeg hetzelfde moderne logo als het zelf. Ondanks een beetje experimenteren met het ontwerp is het oorspronkelijke concept niet veranderd.

2000 — 2007

BNP Paribas Logo 2000-2007

In 2000 ontstond er een financieel conglomeraat, dat nu aan het hoofd staat van de «Big Four» van de Franse banken. Tegelijkertijd konden klanten zijn eerste woordmerk zien met een zwarte inscriptie «BNP PARIBAS». De letters waren lager dan ze nu zijn, waardoor ze een beetje afgeplat leken. Het eenvoudige, vetgedrukte schreefloze type zag er solide uit en paste uitstekend bij een financieel conglomeraat.

Links hebben de kunstenaars vijf groene sterren afgebeeld. Ze klommen omhoog, langs het woord «BNP», en veranderden in vliegende vogels. Dit element werd vervolgens het belangrijkste onderscheidende symbool van de groep.

2007 — 2009

BNP Paribas Logo 2007-2009

Het herontwerp bracht enkele kleine wijzigingen in de compositie met zich mee. De logo-ontwerpers pasten de verhoudingen van de letters aan, zodat de letters niet langer onnatuurlijk langwerpig leken. De vrije vlucht van de sterren was beperkt tot een groen vierkant, en ze werden zelf wit. Hierdoor verschoof het grafische teken naar links en werd het los van de tekst waargenomen.

2009 — heden

BNP Paribas Logo 2009-vandaag

In 2009 hebben ontwerpers de afbeelding opnieuw ontworpen om deze driedimensionaal te maken. Het volume komt van een licht lineair verloop aan de bovenkant van de vierkante en donkere vakken langs de randen. Het 3D-effect was de enige verandering in het logo-ontwerp van BNP Paribas, omdat de belettering intact bleef.

De sterren bewegen zich in een dynamisch traject omhoog en worden abstracte vogels. De vijfpuntige geometrische vormen die in een cirkel zijn opgesteld, symboliseren de vlag van de Europese Unie. Bovendien dienen de sterren als oriëntatiepunten omdat hun positie aan de hemel reizigers de juiste weg geeft. En de vogels waarin ze veranderen, geven de bereidheid aan van de BNP Paribas-medewerkers om klanten bij al hun inspanningen te begeleiden.

Logo lettertype en kleuren

BNP Paribas Logo

Het lettertype dat wordt gebruikt voor de naam van het financiële conglomeraat behoort tot de categorie grotesk. Dit is Genua Sans Bold, gemaakt in 2017 door Sergej Lebedev. Het wordt gekenmerkt door vloeiende bochten, ongelijke lijndikte en openingen op de kruising van sommige slagen.

Logo BNP Paribas

De groene kleur van het vierkant impliceert een verantwoordelijke houding ten opzichte van het milieu, symboliseert hoop en trekt geld aan. Vanwege het verloop wordt het in verschillende tinten tegelijk gepresenteerd: Bangladesh Green (# 007348), Spanish Viridian (# 008755), Medium Sea Green (# 39A87B), Green Sheen (# 6ABB97) en Eton Blue (# 8BC8AA). De inscriptie is op zijn beurt volledig zwart.