BLM Logo

BLM Logo

Het doel van de sociale beweging Black Lives Matter is om zwarte mensen te beschermen tegen politiegeweld. Haar aanhangers pleiten voor sociale rechtvaardigheid, geleid door de slogan die in 2013 populair werd na de moord op Trayvon Martin. De politieagent die de ongewapende Afro-Amerikaanse tiener neerschoot, is in de rechtbank vrijgesproken. Als reactie daarop lanceerden de activisten de hashtag #BlackLivesMatter op sociale media.

Betekenis en geschiedenis

BLM Logo

BLM is een merk zonder eigenaar. Natuurlijk heeft het drie oprichters: Opal Tometi, Patrisse Cullors en Alicia Garza. Maar ze registreerden geen handelsmerken, waardoor de beweging zich op natuurlijke wijze kon ontwikkelen. De campagne tegen racisme en geweld inspireert zijn volgelingen met krachtige symboliek, waaronder de beroemde slogan, het geel-zwarte logo en het embleem met opgeheven vuist.

Maar aangezien Black Lives Matter geen controle heeft over het gebruik van deze visuele tekens, nemen andere protestgroepen ze over. Meestal hebben we het over de oppositie-gezinde Blue Lives Matter en All Lives Matter, die pleiten voor de burgerrechten van politieagenten en blanken, en daarmee de boodschappen van BLM devalueren.

Juridisch gezien kan BLM geen merk worden genoemd. De makers hebben de organisatie niet geregistreerd omdat ze niet van plan waren er geld aan te verdienen. Tegelijkertijd zorgden ze ervoor dat de beweging een eigen herkenbare identiteit kreeg, die de strijd voor sociale rechtvaardigheid weerspiegelt. Hiervoor wendden de activisten zich tot het Design Action Collective voor hulp. Een studio in Oakland ontwierp het Black Lives Matter-logo voor de Tumblr-pagina.

Het creatieve team creëerde het tekstbord in drie dagen: een zwarte slogan geschreven in hoofdletters tegen een geel vierkant. Alleen het woord «LEEFT» was geel en stond in een zwarte rechthoek. De ontwerpers gebruikten geen complexe elementen zodat de tekst gemakkelijk met de hand kon worden gereproduceerd zonder professionele printers en kopieerapparaten. Ze kwamen uit het beperkte budget van de demonstranten.

Weinig mensen weten het, maar de inscriptie is slechts de helft van het logo. In het origineel werd het aangevuld met een afbeelding van een man die een paardenbloem vasthoudt. De illustratie sloeg niet aan, dus een eenvoudig woordteken op basis van een krachtige slogan werd een zelfstandig symbool. Het wordt gebruikt zonder toevoegingen en dringt samen met revolutionaire ideeën door in het publieke bewustzijn.

Aangezien de hashtag en de bijbehorende slogan niet eigendom zijn, worden ze gebruikt door mensen wiens overtuigingen in strijd zijn met de missie van BLM. Dit wordt gedaan om Black Lives Matter in diskrediet te brengen, om het te presenteren als een beweging voor geweld tegen politieagenten.

Logo lettertype en kleuren

Logo BLM

Een ander element dat voor visuele samenhang zorgt, is het opgeheven vuistembleem. Dit symbool is nauw verweven met de BLM-filosofie. Het werd vroeger gebruikt door verschillende gemarginaliseerde groepen om te protesteren tegen onrecht en onderdrukking. Het werd gepopulariseerd door leden van antifascistische organisaties en vervolgens opgepikt door leden van de Black Panther Party. Zo werd de opgeheven vuist synoniem met de strijd voor de rechten van mensen van Afrikaanse afkomst.

De Black Lives Matter-beweging nam dit rebelse label in 2014 aan nadat een politieagent een ongewapende Michael Brown door het hoofd schoot. Aanvankelijk was de vuist een oproep om niet te schieten, maar nu is het een symbool van verzet geworden. Op basis van dit gebaar is in 2015 een grafisch bord gemaakt. Demonstranten schilderen het op gebouwen en trottoirs.

Design Action Collective ontwierp het BLM-logo in drie dagen en koos de gratis versie van Impact voor de inscriptie — vetgedrukte Anton. Er zijn slechts twee kleuren in het palet: fel geel en zwart. De opgeheven vuist is meestal zwart-wit.