Blackboard Logo

Blackboard Logo

Blackboard is een online educatief project gericht op het grote publiek. Hij levert met name software om scholen, hogescholen en universiteiten te helpen de kwaliteit van het onderwijsproces te organiseren. De service is ook gericht op overheidsinstanties, overheidsbedrijven en alle educatieve dienstverleners. Bovendien biedt de site verschillende soorten software aan: commercieel, communicatief, mobiel, individueel educatief. Het is gemaakt door een groep individuen, waaronder Stephen Gilfus, Daniel Cane, Michael Chasen en Matthew Pittinsky. Het hoofdkantoor is gevestigd in Washington DC.

Betekenis en geschiedenis

Logo Blackboard

De ontwikkeling van de dienst begon met het CourseInfo-project, dat in 1996 werd gepresenteerd door twee studenten van de Cornell University — Daniel Cane en Stephen Gilfus. Aanvankelijk werd het programma onder het fte-systeem verspreid onder de scholen in de vorm van jaarlijkse licenties.

Toen, in 1997, verscheen het adviesbureau Blackboard LLC. Ze tekende een overeenkomst met het IMS Global Learning Consortium om een ​​prototype te maken voor een online standaardisatieservice voor leren. Dit werk werd behandeld door Michael Chasen en Matthew Pittinsky.

De moderne bedrijfsformule ontstond in 1998, toen de oprichters van de eerste twee diensten besloten te fuseren. Het gevormde bedrijf kreeg de naam Blackboard Inc. en CourseInfo werd afgeschaft (in 2000). In 2004 ging het particuliere bedrijf naar de beurs. In 2011 werd het overgenomen door de internationale investeringsmaatschappij Providence Equity Partners.

Nu worden de diensten van dit internetplatform gebruikt door 17 duizend onderwijsinstellingen en organisaties in honderd landen van de wereld. Bovendien zijn dit de gegevens voor 2014, dus het aantal consumenten is eigenlijk veel hoger. Ook het programma staat niet stil: het is uitgebreid naar zeven vakken, met elkaar verbonden. Alleen het logo blijft ongewijzigd, want door de jaren heen zijn gebruikers eraan gewend geraakt en herkennen ze het aan de strakke vormgeving.

In feite zijn er twee: tekst en afbeeldingen. Ze kunnen samen of afzonderlijk worden gebruikt. De stijl van de belettering is zakelijk, officieel. Alle letters zijn gewoon, schreefloos en kleine letters (behalve de hoofdletter «B»). De meeste symbolen zijn afgerond: de enige uitzonderingen zijn die welke helemaal geen schuine lijnen hebben. Deze omvatten de kleine letters «l» en «k». De tekstkleur is neutraal — zwart op een witte achtergrond.

Maar het pictogram daarentegen heeft een extra kleur op het frame, die de hele omtrek van een kleine rechthoek beslaat. Het is afgezet met goud langs de contour. Het lettertype in het pictogram is echter anders, omdat de geometrische vorm waarop de letters zich bevinden, lijkt op een schoolbord. Maar in feite geeft het de glyph «B» alleen in twee versies weer (kleine letters en hoofdletters). Het is tegen de achtergrond van de stippellijn geplaatst. Aan de boven- en onderkant lopen nog twee dunne strepen. Deze letter is met opzet gekozen omdat deze begint met de naam van de Blackboard-service.

Logo lettertype en kleuren

Blackboard Logo

Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, is van twee typen. Een — in de volledige naam van het bedrijf, de tweede — in de verkorte naam. De tweede versie lijkt erg op het klassieke lettertype Times New Roman, dat standaard bijna overal wordt gebruikt. En het eerste lettertype is een exacte aanpassing van het gratis lettertype Trueno Rg (van Cannot Into Space Fonts).

De kleur van het embleem is discreet. Het verbale deel is monochroom en bestaat uit een combinatie van zwart en wit. Het pictogram is gekleurd goud, wit, grijs en zwart. Er is ook een licht zwart verloop in de linkerbovenhoek vanwege highlights.