BlaBlaCar Logo

BlaBlaCar Logo

BlaBlaCar is een particulier online reisgezelschapsplatform. Het verbindt potentiële passagiers met chauffeurs die langs een bepaalde route worden gestuurd en compenseert de reiskosten — het wordt proportioneel verdeeld over alle deelnemers. Hiervoor heeft de dienst een website en mobiele applicaties. Ze heeft geen eigen wagenpark, aangezien ze een makelaar is met een boekingsvergoeding van 18-21%. De dienst is actief in 22 landen van de wereld — voornamelijk in Europa en Latijns-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad van Frankrijk — in de stad Parijs. De site is opgericht door Frédéric Mazzella samen met Francis Nappez en Nicolas Brusson. De tijd van zijn verschijning is 2006.

Betekenis en geschiedenis

BlaBlaCar Logo Geschiedenis

Wat is BlaBlaCar?

BlaBlaCar is een populair online platform en applicatie voor het delen van lange afstanden. Het verenigt 60 miljoen chauffeurs in 22 landen over de hele wereld en helpt bij het selecteren van mensen die in dezelfde richting reizen om de kosten van de weg te compenseren. De betaling wordt gedeeld door elke deelnemer aan de reis. Groepsleden geven ook de mate van spraakzaamheid aan, zodat medereizigers zich zo comfortabel mogelijk voelen tijdens de reis. Het tijdstip van verschijnen van de dienst is 2006. De oprichter is Frédéric Mazzella. De locatie van het hoofdkantoor is Parijs (Frankrijk).

Eerst kocht de Fransman Vincent Caron de domeinnaam Covoiturage.fr en opende vervolgens het gelijknamige bedrijf. Dit gebeurde in 2004. In 2006 verkocht hij het internetplatform aan Frédéric Mazzella, die op basis daarvan Comuto creëerde. Ze had een autodealer.

Twee jaar later lanceerde de vervoersdienst nog een internetdienst — ditmaal met betrekking tot sociale aspecten. Hieruit kon je aanbevelingen, biografieën, getuigenissen en profielen vinden. Dat wil zeggen, Covoiturage.fr was zowel een reissite, een aanbevelingswebbron als een gemeenschapsplatform. En tegen het einde van 2008 was het ook de nummer één bron van autodelen in Frankrijk geworden.

Jaar na jaar nam het dekkingsgebied van de dienst toe, zodat geleidelijk aan veel Europese landen erin kwamen. In 2012 werd een boekingsservice gelanceerd op BlaBlaCar: potentiële passagiers betalen de reis online en het webplatform maakt een deel van het geld van de ticketprijs over naar chauffeurs. Zo’n businessmodel is een manier om vervoerders te motiveren om mee te werken. Nu heeft de groep 100 miljoen leden.

De dienst dankt zijn naam aan de beoordelingsschaal, die een rit met een bepaalde chauffeur kenmerkt in termen van spraakzaamheid. Eén «Bla» is voor degenen die niet spraakzaam zijn, «BlaBla» is voor mensen met een gemiddeld niveau van spraakzaamheid en voor degenen die graag praten, kenmerkt «BlaBlaBla» het meest spraakzaam — degenen die helemaal niet kunnen zwijgen . En «auto» betekent respectievelijk een auto. Sinds de oprichting heeft de site twee logo’s gehad. Hun geschiedenis telt af sinds het verschijnen van de oorspronkelijke naam van de dienst voor de selectie van gezamenlijke reizen.

2013 — 2018

BlaBlaCar Logo 2013-2018

Het bedrijfsembleem, geïntroduceerd aan het begin van de carrière van de BlaBlaCar-service, bevatte alleen zijn naam. Het was op kleur in drie delen verdeeld: het eerste fragment was groen, het tweede was blauw en het derde was rood met een vleugje fuchsia. De samenstellende elementen waren gescheiden, dat wil zeggen, ze waren niet verbonden. De eerste twee woorden waren diagonaal gerangschikt met dezelfde hellingshoek en de derde stond horizontaal. Het logo bevatte verder niets — het was zo beknopt mogelijk, zonder unieke details en onnodige accenten. De tekst was vetgedrukt: brede schreefloze letters. De belangrijkste focus was het vinden van diegenen die plezier willen hebben tijdens de reis, chatten met medereizigers.

2018 – heden

BlaBlaCar Logo 2018

Na het herontwerp van 2018 heeft het BlaBlaCar-logo zijn stijl volledig veranderd. Hij werd strenger, zelfverzekerder en moderner. Nu is de inscriptie gemaakt in gewoon type en zonder een grote opening tussen de componenten. Alle drie de delen zijn samengevoegd, maar elk woord begint met een hoofdletter. De karakters zijn vet, netjes, donkerblauw met een vleugje groen.

Aan de linkerkant staat de merknaam van de online service — twee kleine letters «b», die enigszins over elkaar heen liggen. Hun verband is zo gering dat de letters eruitzien als twee komma’s in de vorm van aanhalingstekens. Een van hen is donkerblauw en herhaalt de kleur van de inscriptie, de tweede is blauw. En de plaats van overlap is lichtgroen geverfd. Zo’n delicate verbinding weerspiegelt het belangrijkste doel van een transportbemiddelaar — het zoeken naar spraakzame medereizigers met wie het interessant zal zijn om te reizen. De klassieke uitdrukking «blah blah» verwijst hiernaar. De ongebruikelijke afkorting illustreert ook de relatie die tijdens de reis ontstaat tussen de bestuurder en de passagier. Het verwijst ook naar autostoelen.

In de beginjaren was het logo van het online platform BlaBlaCar leuk en frivool. Maar later, toen het servies een praktische en gewilde service bleek te zijn, stapten de eigenaren over op een strak design. Ze verwijderden het vrolijkheidseffect: verbonden alle drie de delen van de naam, corrigeerden de helling en lijnden het woord horizontaal uit. Ze hebben ook het kleurenpalet aangepast aan de nieuwe logo-stijl. De ontwikkeling van een volwassen versie van de visuele identiteit werd verzorgd door bureau Koto.

Logo lettertype en kleuren

BlaBlaCar Logo

In de eerste versie van het logo werd het lettertype Tahoma Bold gebruikt voor de inscriptie. In de tweede wordt de voorkeur gegeven aan een neutrale stijl met strikte geometrische lijnen. Dit is een aangepast lettertype gemaakt door Grilli Type. Het is een bewerking van GT Eesti.

Logo BlaBlaCar

Het corporate palet is divers: het debuutembleem wordt gedomineerd door felle kleuren (groen, rood, blauw), terwijl het moderne embleem terughoudende tinten is (donkerblauw met groen). Ze benadrukken de vriendelijkheid en professionaliteit van het bedrijf.