Biden Harris Logo

Biden Harris Logo

Biden Harris is het campagnemerk van Joe Biden dat samenwerkt met senator Kamala Harris. Hij was de Democratische kandidaat en won de verkiezingen in 2020 en werd de 46e president van de Verenigde Staten.

Betekenis en geschiedenis

Logo Biden Harris

Aan het begin van de campagne was het voor iedereen een raadsel wie Joe Biden vice-president zou worden. Later werd bekend dat Kamala Harris, die ook deelnam aan de voorverkiezingen en van plan was het voorzitterschap op zich te nemen, zijn partner zou worden. De Democratische Partij maakte het nieuws bekend en onthulde onmiddellijk een bijgewerkt logo — een symbool van politieke eenheid. De visuele identiteit moest laten zien dat alle meningsverschillen tussen de kandidaten verleden tijd zijn en dat ze nu als één team optreden.

Ontworpen door creatief adviseur Robyn Kanner. Ze leidde een hele groep die aan het merk Biden Harris werkte. Ze slaagden erin om het nieuwe campagnelogo te koppelen aan de originele Joe Biden-afbeelding gemaakt door het marketingbureau Mekanism.

De specialisten stonden voor een moeilijke taak: ze moesten in het absolute geheim met een politiek embleem komen. Niemand wist hoe de definitieve versie eruit zou zien, dus de ontwerpers sprongen op elk idee dat ze konden bedenken. Ze gebruikten korte en lange namen, combineerden ze op verschillende manieren en experimenteerden met visuele vormgeving.

Bovendien heeft het creatieve team ervoor gezorgd dat alle versies met elkaar verbonden zijn en gebaseerd zijn op de originele campagnesymbolen. Zoals je weet, kondigde Joe Biden in april 2020 officieel zijn voornemen aan om president te worden en presenteerde hij twee ‘solo’-logo’s. De eerste optie bevatte de naam van de kandidaat (boven) en de datum «2020» (onder), die in de blauwe ring waren geplaatst. De tekstelementen waren ook blauw, met uitzondering van de letter «E» — deze bestond uit drie horizontale rode strepen.

De structuur van het tweede logo was nog eenvoudiger: de ene regel bevatte het woord «BIDEN» (met een rood gestreepte «E») en de andere bevatte «PRESIDENT». Het was deze optie die in augustus 2020 de basis werd voor de visuele identiteit van het merk Biden Harris. Ontwerpers vervingen «PRESIDENT» door «HARRIS», zodat kiezers onmiddellijk kunnen zien dat senator Kamala Harris zich heeft aangesloten bij de kandidaat van de Democratische Partij en van plan is om vice-president. Zo werd ze de vierde vrouw in de Verenigde Staten, wiens achternaam verscheen op het campagne-embleem van een grote partij.

Het ontwerpteam onder leiding van Robyn Kanner had slechts 43 minuten tussen het uitzoeken wie de metgezel van Joe Biden zal zijn in de race voor het presidentschap en de officiële release van de informatie. In deze korte tijd moesten ze een nieuw logo maken met de namen van twee overheidsfunctionarissen.

Het woord «PRESIDENT» vervangen door «HARRIS» bleek de eenvoudigste, maar tegelijkertijd ook de meest succesvolle oplossing. Het resulterende tekstteken vertelt je niet alleen welk vakje je moet aanvinken op de verkiezingsdag. Het symboliseert eenheid, moed en kracht — eigenschappen die patriotten aan Amerika toeschrijven. Bovendien worden de namen van politieke partners op ongeveer dezelfde schaal weergegeven: ze zijn uitgelijnd in lengte en hoogte, wat de samenhang van het team aangeeft.

Het verbindende element van de solo-logo’s van Joe Biden en het gezamenlijke campagne-embleem is de gestileerde letter «E». Het bestaat uit drie rode strepen, die aan de linkerkant zijn ingekort om te buigen rond de «O» (in het woord «JOE») of «D» (in het woord «BIDEN HARRIS»).

De rode lijnen zouden afkomstig zijn van de Obama-campagne. Of dit waar is of niet is niet bekend. Er kan maar één ding met zekerheid worden gezegd: de elementen die de hoofdletter «E» vervangen, maken het logo universeel. Dit ontwerp wordt geassocieerd met de Amerikaanse vlag, die ook opvallende rode horizontale strepen heeft. Ze vertegenwoordigen de 13 verenigde koloniën en in het geval van het Biden Harris-logo tonen ze de wens van de kandidaten om het land te verenigen.

De grootte en vorm van de lijnen stralen dynamiek uit die de liefde van Joe Biden voor spoorwegen weerspiegelt. Het is bekend dat de 46e president van de Verenigde Staten, als senator en vicepresident, alleen per trein naar zijn werk reisde. Zijn naam werd zelfs aan het station gegeven. Maar ondanks alle symboliek is het embleem van de verkiezingscampagne heel eenvoudig. Misschien is het daardoor wel gelukt, want de mensen in Amerika waren op zoek naar standvastigheid en stabiliteit.

Logo lettertype en kleuren

Biden Harris Logo

Het lettertype dat voor het label wordt gebruikt, wordt Decimaal genoemd. Dit is het tweede dat de ontwerpers veranderden bij het herontwerpen van het logo voor de singleplayer-campagne voor Joe Biden (de eerste was de introductie van het woord «HARRIS»). Een gedurfd en enigszins afgeplat schreefloos lettertype van Hoefler & Co. Haar belangrijkste inspiratiebron is de typografie van vintage horloges.

Er zijn verschillende kleurenversies van het Biden Harris-logo. De belangrijkste optie is een blauwe belettering (# 0A2458 of # 113E88) met een rode gestileerde letter «E» (# FF343E) op een witte achtergrond. Het blauw is ontleend aan de symbolen van de Democratische Partij. Dit palet lijkt ook op de kleuren van de Amerikaanse nationale vlag.