BBS Logo

BBS Logo

BBS is een legendarische Duitse fabrikant van velgen voor sport- en racewagens. De volledige naam is BBS Kraftfahrzeugtechnik AG (BBS Automotive Technology Corporation). Het merk werd in 1970 geregistreerd door de oprichters Heinrich Baumgartner en Klaus Brand. Het hoofdkantoor van het bedrijf vanaf de dag van oprichting tot heden is gevestigd in de stad Schiltach (Schiltach) in het westen van Duitsland.

Betekenis en geschiedenis

Logo BBS

De oprichters vereeuwigden hun partnerschap met de merknaam in de vorm van een afkorting bestaande uit de eerste letters van hun achternamen en hun woonplaats — Baumgartner, Brand, Schiltach. Het merkembleem werd onmiddellijk uitgevonden, waarvan het ontwerp echter niet bijzonder origineel was — het persoonlijke BBS-bord is een laconiek tekstlogo, visueel in twee delen verdeeld. Hierboven staat de officiële naam van het bedrijf, gemaakt in een minimalistische stijl en versierd met een 3D-effect. Het motto werd hieronder geplaatst, dat klinkt als Technik aus dem Motorsport en vertaald uit het Duits betekent «Motorsport Technologies».

Feit is dat Baumgartner en Brand, naast hun liefde voor mechanica, volledig toegewijd waren aan de autosport. Aanvankelijk waren ze van plan om in een kleine fabriek kunststof carrosseriedelen te produceren voor de behoeften van Duitse autofabrieken, maar de wens om sportwagens te verbeteren won het van de praktische bruikbaarheid, en in 1972 bracht BBS een unieke ontwikkeling op de markt. Het was een geprefabriceerde rand voor vuurballen, bestaande uit drie elementen — een schijf, een rand en een naaf, aan elkaar bevestigd met titaniumbouten. Het item had een laconiek ontwerp en voor meer effect werd het onderworpen aan diamantverwerking.

Toen verscheen Air Inside-technologie — een schijf met lege interne holtes, die het gewicht van het wiel met 5 kg aanzienlijk verlichtte en, belangrijker nog, het goedkoper maakte. Bovendien verbeterde deze veiligheidsprestatie — de kans op vervorming van de velgrand daalde met 60% en de operationele eigenschappen van het onderdeel — nu kon het beschadigde onderdeel worden vervangen, indien nodig, door de overhang, diameter en breedte te veranderen. Dankzij nieuwe technologieën is de populariteit van BBS toegenomen en heeft het merkembleem de auto’s van reuzen als BMW, Audi, Porsche, Daimler-Chrysler, VW versierd.

Bij het ontwerpen van een logo op producten zijn afwijkingen van het standaardmonster dat wordt gebruikt voor de officiële presentatie van het merk toegestaan. Dus alleen de letters BBS zonder motto worden op velgen gedrukt. Tegelijkertijd verschilt het logopalet ook van de klassieke versie — de witte wordt, afhankelijk van de achtergrond, vervangen door goud, zilver of zwart.

Gedurende al de jaren dat BBS bestaat, hebben de eigenaren geen wijzigingen aangebracht in de naam en het uiterlijk van het logo. En het embleem weerspiegelt in het algemeen volledig de filosofie van het Duitse merk — minimalisme en elegantie met een onberispelijke afwerking.

Lettertype en kleuren van embleem

BBS Logo

Net als in het geval van velgen, vertrouwden de frontmannen van het bedrijf bij het ontwikkelen van het logo op beknoptheid en functionaliteit, waarbij ze buitensporige hoogdravendheid en klatergoud lieten varen. De traditionele kleuren van het embleem zijn witte letters, geschreven met een lichte helling en omgeven door een rode of, zeldzamer, zwarte rand. Het frame heeft een ongelijke breedte — de randen zijn smal aan de boven- en linkerkant, en breed aan de onderkant en rechts, wat de letters extra volume en strikte volledigheid geeft. Het naamlettertype lijkt op MS UI Gotik, maar verschilt ervan door de letter S te schrijven — op het embleem zijn de parallelle lijnen van de letter meer recht met een lichte afronding op de hoeken. De slogan is meestal geschreven in een klein, gelijkmatig lettertype, dicht bij het Corbel-type in zwart, aangepast aan de breedte van de naam en met zwart.