Baidu Logo

Baidu Logo

Baidu is een Chinees hightechbedrijf dat internetdiensten en digitale producten levert op basis van kunstmatige intelligentie. Meestal wordt het geassocieerd met de zoekmachine met dezelfde naam. Het heeft ook een kaartenservice, een encyclopedie, cloudopslag, een persoonlijke assistent, een portaal voor videoclips en video’s en een discussieservice in de vorm van een forum met belangrijke vragen. Bijna alle winst (98%) komt van de binnenlandse markt — dit IT-bedrijf is in het buitenland bijna onbekend. Het bedrijf werd begin 2000 geregistreerd op de Kaaimaneilanden. De makers zijn Robin Li en Eric Xu. Het hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad van China — in de stad Peking.

Betekenis en geschiedenis

Baidu Logo Geschiedenis

Wat is Baidu?

Baidu is een Chinese houdstermaatschappij met een gelijknamige firma die zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, internetdiensten en verschillende digitale producten. Het is ook de naam van de zoekmachine. De plaats van registratie van het bedrijf is de Kaaimaneilanden. De tijd van zijn verschijning is 2000. De oprichters zijn Robin Li en Eric Xu. Het hoofdkantoor is gevestigd in Peking (China).

De basis voor het verschijnen van deze dienst was een vroege zoekdienst genaamd RankDex. De ontwikkelaar is Robin Li, die op dat moment IDD vertegenwoordigde. Hij bracht het programma uit lang voordat Baidu werd geboren, dus je kunt vol vertrouwen praten over de continuïteit ervan. Het basisprincipe werd dus in 1996 ingevoerd. Nu is het het grootste platform, dat 57 soorten diensten omvat.

Het begon allemaal met een site-evaluatie-algoritme dat de door de systemen aangeboden zoekpagina’s rangschikte. De programmeur patenteerde allereerst zijn technologie in de Verenigde Staten en ging toen pas verder met het uitvoeren van zijn plan. Zijn nieuwigheid was de eerste zoekmachine die hyperlinks gebruikte om het niveau van geïndexeerde sites te bepalen.

De auteur noemde de zoekmachine een «link-analysator» en gaf de rangschikking van webbronnen op populariteit: hij hield rekening met hoeveel andere sites naar hem gelinkt waren. De technologie heet PageRank. Overigens verscheen iets soortgelijks pas twee jaar later (in 1998) bij Google. Het belangrijkste advertentieproduct heet Baidu Tuiguang en is in principe vergelijkbaar met Google Ads. Hij betaalt voor elke overgang op de advertentieregel.

Ondanks de grote populariteit binnen China, slaagt deze zoekmachine er niet in om buiten de landsgrenzen te komen. Daarom besloot de administratie om alle functionaliteit en beheertools van de site naar het Engels te vertalen. De oorspronkelijke taal is ook aanwezig in de moderne identiteit van een digitaal bedrijf, met het land van herkomst van de dienst en het belangrijkste dekkingsgebied. In totaal heeft ze twee emblemen die erg op elkaar lijken.

2000 — 2004

Baidu Logo 2000-2004

Het debuutlogo van Baidu toont de pootafdruk van een hond als een hint dat de gebruiker de juiste zoekstrategie heeft gekozen en op de goede weg is naar het doel. Dit is het grafische deel van de visuele identiteit van het Chinese bedrijf. De voetafdruk is erg groot, doordacht, met ovale elementen en een witte inscriptie aan de binnenkant. Links ervan staat het eerste onderdeel van de naam van de internetservice — «Bai». En de tweede («du») bevindt zich in de pootafdruk. Het begin van de tekst is in grotesk rode lettertype, het einde is in dunne witte lettertype.

2004 — heden

Baidu Logo 2004

Het huidige logo is in feite de vorige versie met kleine wijzigingen in het tekstgedeelte. Dus verscheen er een inscriptie in het Chinees in het embleem — twee complexe rode hiërogliefen, in overeenstemming met het Engelse woord «Bai». Het is de moeite waard om te zeggen dat de ontwerpers ook een beetje hebben getransformeerd: ze hebben de breedte van de poten van alle letters verminderd en over het algemeen het lettertype vervangen door een compacter lettertype. Hetzelfde gebeurde met het tweede deel van de servicenaam, gelegen in het midden van de voetafdruk van de hond, nu heeft het een heel andere stijl.

Aanvankelijk stond de tekst alleen aan de linkerkant van de pootafdruk van de hond, maar in de tweede versie voegden de ontwikkelaars nog een inscriptie aan de rechterkant toe. Dit bracht het Baidu-logo visueel in evenwicht en gaf het pad een hoge conceptuele betekenis: vind alles wat je kunt, neem de juiste richting, vind wat je nodig hebt. Dit idee ontstond nadat de zoekmachine onder Chinese gebruikers het populairste product van het IT-bedrijf werd. Het is vermeldenswaard dat de naam van het bedrijf, die ook in het embleem is opgenomen, de betekenis heeft van «honderd keer» of «vele keren» of «ontelbare keren». Het is ontleend aan het gedicht «Green Jade Table in The Lantern Festival» van Xin Qiji.

Logo lettertype en kleuren

Baidu Logo

Voor het debuutlogo kozen de ontwerpers twee lettertypen, de eerste die voor «Bai» werd gebruikt, doet denken aan Incite Regular. De tweede, met het «du» morfeem, lijkt op het DelargoDTPro SemiBold-lettertype. Nu is de inscriptie getypt in een analoog van Encode Sans Wide Bold met enkele wijzigingen.

Logo Baidu

De accentkleur in het corporate palet is rood (code #DE0F17). Het wordt beschouwd als de meest populaire kleur in China en siert de nationale vlag. De op één na belangrijkste kleur is diepblauw, wat overeenkomt met de tint #2529D8 in Hex-gradatie. De achtergrond is wit.