Autocad Logo

Autocad LogoAutoCAD is een van de meest succesvolle en meest gevraagde computerondersteunde ontwerpsystemen gemaakt door Autodesk. Het is bedoeld voor de bouw van architecturale projecten, structurele, constructie- en technische tekeningen, transportinfrastructuur en wordt ook gebruikt op het gebied van machinebouw.

Betekenis en geschiedenis

Autocad Logo Geschiedenis

Het begon allemaal met zijn huisontwikkeling, een architectonisch ontwerpprogramma, gekocht in 1977 van programmeur Mike Riddle voor de toen fantastische $ 15.000. De voornaam was INTERACT, het werd gewijzigd door MicroCAD en sinds 1982 werd het hernoemd naar AutoCAD 1-versie. Er konden slechts 12 primitieven op worden ontwikkeld en het commandomenu bevatte slechts 41 items. Tegenwoordig heeft de AutoCAD 2018-versie 14 miljoen regels code, wordt deze in 18 talen uitgebracht, zijn honderdduizenden licenties verkocht en bereikt het aantal illegale kopieën een miljoen.

Het eerste logo voor de AutoCAD-versie is gemaakt door Autodesk-medewerker Chuck Victory. Het logo was een woord met letters van dezelfde grootte, het AUTO-gedeelte was in blauw, de CAD-letters waren wit in een zwart kader. De achtergrond was 7 blauwe strepen die op een notenbalk leken. In de rechterbovenhoek staat een geïndexeerd teken ТМ.

Vervolgens veranderde het embleem verschillende keren in grootte en kleur van letters.

Jaren 1990

Autocad Logo 1990

Het debuutembleem zag eruit als een enkele letters tegen een achtergrond van dunne blauwe en brede witte strepen. En zelf was ze blauw en wit. Het eerste woord «Auto» werd in vetgedrukte letters in een blauw palet gebruikt. De tweede — «CAD» — is geschreven in witte letters, omlijnd met een dunne omtrek. De naam is tweedelig en wordt gebruikt zoals hij is, zonder hem op te splitsen in afzonderlijke fragmenten. Dit contrast maakt de belettering goed leesbaar doordat elk onderdeel duidelijk zichtbaar is. Tegelijkertijd toont deze verbinding het algemene doel van het programma aan.

2000 — 2002

Autocad Logo 2000-2002

De ontwikkelaars besloten om de volledige naam van het programma te vervangen door één letter A. Het was gemaakt in het rood, rond een witte baan in de vorm van een hellende ellips, aan de rechterkant — een gele ster gestileerd als een tekening. Dit embleem bleek herkenbaar en bracht extra aandacht voor het product.

2002 — 2007

Autocad Logo 2002-2007

Het logo-ontwerp is drastisch veranderd: de letter «a» is gemaakt in kleine letters, volumetrisch, lichtblauw met een grijze omtrek. De achtergrond van het vierkant is ook blauw, het frame is lichtgrijs. Het ontwerp werd aangevuld met een gestileerde witte cursor.

2007 — 2009

Autocad Logo 2007-2009

Nogmaals, een verandering van beeld: het vierkant is blauwgroen geworden met een neiging naar groen, de letter «A» wordt weer een hoofdletter, in dunne witte lijnen, de binnenomtrek van het frame is omzoomd met een witte streep.

2009 — 2014

Autocad Logo 2009-2014

Een nieuw logo met een terugkeer naar rood: 3D-afbeelding van de letter «A» naar links gekanteld. Door de donkere achtergrond lijkt het driedimensionaal.

2014 — 2018

Autocad Logo 2014-2018

De letter «A» werd uitgebreid en gestileerd als een volumetrische piramide. Het weerspiegelde met succes de functionaliteit van het ontwerpprogramma.

2018 — heden

Autocad Logo 2018-vandaag

De definitieve versie, die vandaag de dag nog steeds relevant is, werd in 2018 aangenomen. De driedimensionale letter «A» is gemaakt in het originele ontwerp, met een kleurstrekking van donkerbruin via rood naar roze. De officiële naam van het programma wordt ook overgenomen: het woord AutoCAD (in dit formaatgeval), felrode letters op een witte achtergrond.

Logo lettertype en kleuren

Autocad Logo

De veranderingen die het logo van dit merk heeft ondergaan, hebben te maken met de toevoegingen aan de software. Bovendien hebben de auteurs altijd gestreefd naar visuele helderheid en eenvoud, wat ze in de laatste versie bereikten. Het huidige embleem is een 3D-object met brede lijnen, goed verdeelde schaduwen en scherpe randen. Daarom ziet de letter «A» er ondanks de ongelijke strepen perfect uit. De pijpen zijn aan de onderkant licht gedraaid, daarom is de binnenkant iets naar buiten gedraaid. De balk aan de rechterkant is breed en aan de linkerkant smal, wat ook het effect van volume goed benadrukt.

Hoewel er een letter in het moderne embleem staat, is het niet nodig om over de tekst te praten — die is er niet. De ontwerpers vertrouwden op de symbiose van verbale en grafische symbolen. Terwijl de inscriptie los van het pictogram of op het etiket wordt gebruikt. Gewoonlijk is het TrueType-formaat met TTF- of SHX-extensie van Windows. De rest zijn speciale AutoCAD-lettertypen. Maar het allereerste logo had tekst. Het vertegenwoordigde een schreeflettertype — slank en schreefloos. Het merkpalet is geëvolueerd van een combinatie van blauw en wit naar rood en bordeauxrood, soms afgewisseld met roze.