Argos Logo

Argos Logo

Argos is een Brits merk met een netwerk van virtuele en echte winkels. Ze verkoopt goederen in de detailhandel, zowel in haar eigen winkels als op internet. Het type verkoop wordt gecatalogiseerd. Dit betekent dat ze een catalogus heeft met een lijst van bepaalde producten die zelfs op individuele bestelling kunnen worden gekocht. Haar activiteiten strekken zich uit over het hele Verenigd Koninkrijk, inclusief Ierland. De oprichter van het merk is zakenman Richard Tompkins, die het in de herfst van 1972 oprichtte en het vernoemde naar Argos, een stad in Griekenland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Milton Keynes (VK).

Betekenis en geschiedenis

Argos Logo Geschiedenis

Het bedrijf heeft verschillende ontwikkelingsstadia doorlopen en heeft een succesvol netwerk van goederen voor algemeen gebruik opgebouwd op websites en in stadswinkels. Het had 883 verkooppunten die inkomsten genereerden uit een enorm klantenbestand. In echte winkels kochten 29 miljoen mensen per jaar goederen en ongeveer 1 miljard via internet. Franchising in het buitenland was ook goed ontwikkeld.

Dit ging zo door totdat de moedermaatschappij van het merk het overdroeg aan Sainsbury, die een hele tak van supermarkten in Groot-Brittannië bezit. Na een overname van £ 1,4 miljard is Argos een van de branded divisies geworden. Dit gebeurde in het najaar van 2016. Maar het evenement had op geen enkele manier invloed op de identiteit, omdat de nieuwe eigenaar het oude logo achterliet voor herkenning bij vaste klanten.

Eind 2020 werd Argos opgeschrikt door een gebrekkige marketingstrategie van Sainsbury. Als gevolg hiervan kondigde de eigenaar aan dat tegen 2024 420 verkooppunten zouden worden geliquideerd. Maar al 120 winkels, tijdelijk gesloten vanwege de pandemie, zullen nooit gaan werken. Dat wil zeggen dat in 2021 een bekend retailmerk een crisis doormaakt die het bedreigt met het verlies van zijn algemeen erkende embleem. En er zijn er drie in zijn carrière.

1973 — 1999

Argos Logo 1973-1999

Het debuutlogo is gebaseerd op de naam van het handelsnetwerk. Het woord «Argos» is in een niet-standaard lettertype met een verbindingslijn in het onderste gebied. Het gaat door «g» en verbindt de eerste «A» met de laatste «s». Alle karakters zijn serif, tweesnijdend met witte en zwarte strepen.

1999 — 2010

Argos Logo 1999-2010

In de versie die in 1999 werd goedgekeurd, verdeelden de ontwerpers de onderste regel in twee ongelijke delen. Het lange segment is de poot «A», de korte is de letter «s» zonder afronding. Ze hebben ook de «g» ingekort, de omtrek verwijderd, de schreven verwijderd en de letters schoon en glad gemaakt. Alleen de rode kleur bleef over van het vorige ontwerp.

2010 — heden

Argos Logo 2010-vandaag

Het huidige embleem is vereenvoudigd. Alles is laconiek erin — zowel afbeeldingen als tekst. Van het beeld van de verbindingslijn in de vorm van een omgekeerde boog, bleef een boog in de vorm van een glimlach over, en van de brede tekens — smalle symbolen. Bovendien voerde het adviesbureau Brand Union (de auteur van het moderne logo) een omkering door: het veranderde de kleuren van de letters en de achtergrond. Dus nu staat de witte tekst op de rode rechthoek.

Sinds 2010 ondergaat het merk een rebranding. In januari ontving ze een ander logo en een nieuwe grote online winkel. De rest van de aanpassingen zal nog enkele jaren duren en zal volgens voorlopige schattingen 70 miljoen pond sterling kosten. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat het bijgewerkte embleem niet hetzelfde is als de vorige: het is veel eenvoudiger en minder uniek.

Logo lettertype en kleuren

Argos Logo

Hoewel er een lettertype met dezelfde naam is, Argos, heeft dit niets te maken met het lettertype dat wordt gebruikt voor het handelsmerklogo. In de eerste twee versies — een individuele inscriptie, in de huidige — een wijziging van de Magnum Sans Pro Bold Italic schreefloos.

Logo Argos

Het palet veranderde niet (behalve tinten) en bestond altijd uit een combinatie van rood en wit. Aanvankelijk waren de letters gekleurd en het lettertype was licht, maar nu is het andersom.