Het merk Android streeft ernaar om zo inclusief mogelijk te zijn omdat het een open besturingssysteem introduceert dat miljarden actieve gebruikers bereikt. Het besturingssysteem is ontworpen voor een verscheidenheid aan apparaten, waaronder smartphones, tv’s, horloges, auto’s, tablets en andere apparatuur. De eerste versie van het platform verscheen in 2008 — drie jaar nadat de multinational Google Android, Inc.
Betekenis en geschiedenis
De release van het mobiele besturingssysteem werd aangekondigd in 2007. Tegelijkertijd begonnen de leiders van het Google-bedrijf na te denken over visuele identificatie van hun nieuwe product en schakelden ze een heel team van ontwerpers in. Irina Blok kreeg de opdracht voor de ontwikkeling van het logo. Samen met haar collega’s maakte ze schetsen van allerlei soorten androïden, omdat de eigenaren van de waanvoorstellingen wilden dat een robot de ster van het beeld zou zijn. Voordat de gekozen optie een bekend Android-pictogram werd, heeft het veel veranderingen en transformaties ondergaan.
2008 — 2019
De eerste versie van de robot was zwart-wit, maar dat weerhield hem er niet van om een internationaal symbool te worden. Grafisch ontwerper Irina Blok gebruikte eenvoudige geometrische vormen als bouwstenen. De romp is een asymmetrisch vierkant, het hoofd is een halve cirkel, de antennes zijn kleine dunne lijnen, de ogen zijn witte cirkels en de ledematen zijn brede strepen met afgeronde uiteinden. Uit een banale reeks elementen is een gedenkwaardig logo gebleken, waarmee alle internetgebruikers nu bekend zijn.
Irina Blok heeft lang geëxperimenteerd voordat ze tot de definitieve versie kwam. Ze zocht inspiratie uit verschillende bronnen, waaronder sciencefictionfilms. Maar het najagen van de sterren was niet inspirerend genoeg. Uiteindelijk nam Irina Blok als basis de tabletten van de toiletdeuren, waarop figuren van mannen en vrouwen zijn getekend, opgebouwd uit cirkels, driehoeken en vierkanten. Deze optie bleek het meest succesvol, omdat het begrijpelijk is voor mensen over de hele wereld. Er gingen ook geruchten dat de Android was gekopieerd van een personage uit het arcadespel Gauntlet: The Third Encounter, maar de ontwerper ontkende de beschuldigingen van plagiaat.
2008 — 2014
Na een kleine aanpassing werd het besturingssysteemsymbool groen. Voor hem is gekozen voor een lichtgroene tint (# A4C639) om een contrast te creëren met andere kleuren. Gelijktijdig met het robotpictogram werd een blauw woordmerk gebruikt: het gestileerde opschrift «ANDROID». De meeste letters ontbraken zijlijnen, met de eerste «A» op zoek naar kleine letters. Er werd aangenomen dat een dergelijk lettertype de meest technologisch geavanceerde en «computer» zou zijn.
2014 — 2019
In 2014 werd het Android 5.0 Lollipop-systeem uitgebracht met een nieuw logo. De ontwerpers hebben het klassieke beeld van de robot behouden, maar deze opnieuw geverfd in een donkerdere tint. «Android» is nu lichtgroen en alle tekens zijn geconverteerd naar kleine letters. Voor het gewijzigde woordmerk kozen de ontwikkelaars een begrijpelijk lettertype — een ronde geometrische schreefloze letter. Gebruikers zagen deze ontwerpoptie voor het eerst in Android 4.4.4 KitKat, maar het kreeg de status van een officieel tekstlogo alleen in het Lollipop-systeem.
2017 — 2019
Kort voor het wereldwijde herontwerp hebben de makers van het besturingssysteem de inscriptie bijgewerkt, waardoor de letters vetgedrukt zijn. De nieuwe versie sierde het laadscherm, advertenties en de website van het platform.
2019 — heden
Het huidige Android-logo is het resultaat van nauwgezet werk van HUGE. Vertegenwoordigers van het creatieve bureau hebben het vertrouwde merk volledig herzien om er moderniteit en toegankelijkheid aan toe te voegen. De basis van de identiteit is de groene kop van een robot in de vorm van een halve cirkel met oogcirkels en twee antennes. Alles is zoals gewoonlijk, maar de kleur is nu bijna mint.
Voor de belettering hebben de ontwerpers een zwart en dunner lettertype gebruikt. Hierdoor was het mogelijk om de titel goed leesbaar te maken tegen elke achtergrond. De wijzigingen werden van kracht met de release van een nieuwe versie van het besturingssysteem — Android 10.
Logo lettertype en kleuren
Het iconische platformpictogram kreeg de naam Bugdroid vanwege het feit dat het bovenste gedeelte echt op een kever lijkt. Het Android-team heeft deze komische bijnaam zelf bedacht en wordt nog steeds gebruikt, ondanks het feit dat de romp van de robot op het embleem ontbreekt. De vriendelijke mascotte symboliseerde oorspronkelijk de nieuwsgierigheid en het plezier die de kern vormen van open besturingssysteemstandaarden.
Het lettertype van het Android-logo veranderde van complex in eenvoudig omdat de ontwikkelaars zich realiseerden hoe belangrijk het is om de letters duidelijk en begrijpelijk te maken. De ontwerpers van HUGE hebben een schreefloos lettertype geselecteerd dat geschikt is voor weergave op elk schermformaat. Het is vergelijkbaar met Montreal Serial Medium, maar de letters onderaan hebben lichte rondingen. Tegelijkertijd is het opschrift volledig zwart geworden, wat ook bedoeld is om de leesbaarheid te vergroten.
Na het herontwerp kreeg Bugdroid een bijgewerkte groene kleur (# 3DDC84). Daarnaast hebben experts een heel palet aan extra tinten bedacht om het contrast te verbeteren. Nu worden zelfs de groengele, oranje en blauwe logo’s als officieel beschouwd en mogen ze in verschillende visuele contexten worden gebruikt.