Amtrak Logo

Amtrak Logo

Amtrak is een trein- en passagiersdienst voor internationaal en binnenlands verkeer. Het bedient routes voor middellange tot lange afstanden, die de Verenigde Staten en negen Canadese steden bestrijken. In totaal zijn er meer dan 500 bestemmingen in 46 staten en 3 provincies in Canada. De voorganger van het bedrijf zijn 20 particuliere intercity-railsystemen, die in mei 1971 van start gingen. Nu is het hoofdkantoor gevestigd in Washington DC (bij Union Station).

Betekenis en geschiedenis

Amtrak Logo Geschiedenis

Het begon allemaal met het besluit om een ​​spoorweg- en passagiersbedrijf van nationaal belang op te richten, dat in 1970 door congresleden werd genomen. In de loop der jaren heeft de koerier veel ups en downs meegemaakt. Alles hing af van de technische mogelijkheden van die tijd, het vermogen om te betalen, de behoefte aan reizen en het aantal aanbiedingen. Tegenwoordig is het de grootste structuur met vooruitstrevende uitrusting en een uitgebreide transportvloot.

Elke dag maken 87 duizend mensen gebruik van de diensten, die reizen met meer dan 300 treinen. Bijna tweederde van de passagiers komt uit tien grootstedelijke gebieden en 83 procent gebruikt routes in de buurt (tot 400 mijl). Dit betekent dat de merknaam van de spoorvervoerder de meeste Amerikanen bekend is. En gedurende het hele bestaan ​​van de transportdienst heeft het twee logo’s gehad.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het systeem Railpax zou gaan heten, maar na overleg en overleg met het merkbureau Lippincott & Margulies uit New York werd er voor een andere naam gekozen: Amtrak. Dezelfde studio creëerde het bedrijfslogo en stelde de kleuren voor de treinen voor.

1971 — 2000

Amtrak Logo 1971-2000

De naam van de spoorvervoerdienst vormt de basis voor het debuutlogo. Het is afgeleid van de woorden «AMerica» ​​+ «TRACK». In de beginjaren van zijn bestaan ​​bestond de naam uit één hoofdletter en zes kleine letters. Dat wil zeggen, het is geschreven volgens de algemeen aanvaarde spelling, zonder twee verschillende bases te scheiden.

Rechts ervan was een pijlvormige of chevronvormige indicator die beweging aangaf. Zo’n dynamisch logo gaf duidelijk het doel van de richting en hoge bewegingssnelheid weer, zoals vermeld in de officiële handleiding. Het embleem bevatte een rode driehoekige pijlpunt en twee strepen die op een boemerang leken. Ze bevonden zich parallel aan elkaar en markeerden de spoorlijnen.

2000 — heden

Amtrak Logo 2000-vandaag

De ontwikkelaar van het nieuwe logo is OH & Co. Het is qua stijl veel dynamischer dan de vorige versie en voldoet volledig aan de eisen van de moderniteit en het bedrijfsconcept. Het bewegingseffect wordt gecreëerd door een drielijnspad (abstracte strepen) en negatieve ruimte, die samen gebogen rails vormen. Ze worden dunner — alsof ze zich omdraaien en naar de horizon gaan. De titel is naar rechts en in hoofdletters verschoven. Bovendien zijn de kleuren van de tekst en grafische delen identiek.

Logo lettertype en kleuren

Amtrak Logo

De merknaam komt exact overeen met de werkrichting van de treinreizigersdienst. In het eerste geval bevat het een wijzerpijl en geïmproviseerde rails. In het tweede het beeld van spoorrails die zich uitstrekken naar de horizon. De lijnen zijn ongelijk en aan de andere kant iets taps toelopend, waardoor de indruk wordt gewekt dat ze vooruit gaan.

Het vroege embleem gebruikte een aangepast Helvetica-lettertype. Het straalt een minimalistische stijl uit — eenvoudig, strak, schreefloos. In de huidige versie wordt een breed lettertype gebruikt — groot, massief, grotesk. Deze keer zijn alle tekens in hoofdletters.

Logo Amtrak

Het logopalet is ook heel anders. Als in de debuutversie de kleuren helder en sappig zijn en qua kleur lijken op de Amerikaanse vlag, zijn de kleuren nu veel bescheidener. Voor het embleem is gekozen voor een van de donkerblauwe tinten.