Alfamart Logo

Alfamart Logo

Alfamart is een particuliere keten van gemakswinkels in Zuidoost-Azië. Het heeft tot 10.000 verkooppunten, waarvan de meeste op franchisebasis werken. De winkels bedienen tot 3 miljoen bezoekers per dag en genereren een nettowinst van $ 7,5 miljard per jaar.

Betekenis en geschiedenis

Alfamart Logo Geschiedenis

Wat is Alfamart?

Een winkelketen met essentials tegen betaalbare prijzen. Omvat ongeveer 10.000 verkooppunten in Indonesië en de Filippijnen, waarvan de meeste in franchise zijn. Het merk is in privébezit en eigendom van de Indonesische zakenman Joko Susanto’s PT Sumber Alfaria Trijaya Tbk.

Het idee om winkels te openen kwam in 1999 bij de Indonesische ondernemer Joko Susanto. Daarvoor was hij 10 jaar directeur van een bedrijf voor de verkoop van goederen als distributeur. In deze onderneming had hij een aandeel van 30% en was 70% eigendom van de bekende sigarettenfabrikant PT HM. Sampoerna Tbk. Het bedrijf ging goed en in 6 jaar tijd opende de ondernemer bijna 1300 winkels, waardoor hij een deel van de aandelen van het gezamenlijke bedrijf kon kopen en een aandeel van 60% kreeg. Het bedrijf blijft actief uitbreiden. In 2020 heeft Susanto niet alleen ongeveer 7.000 vestigingen geopend in Indonesië, maar ook 1.000 winkels in de Filippijnen.

Het merklogo is twee keer gewijzigd. De eerste keer was te wijten aan een naamswijziging van de winkels. Daarna zijn er alleen nog «cosmetische» aanpassingen gedaan. Ze verbeterden de visuele waarneming en voegden luchtigheid en beweging toe aan het logo.

1999 — 2003

Alfa Mini Mart Logo 1999-2003

Aanvankelijk noemden de winkels Alfa Minimart en ontwikkelden een logo met deze naam.

Het onderscheidde zich door felle kleuren en gelijkenis met de vlag: een rechthoekige vorm, een tweekleurige achtergrond met een grote rode streep aan de bovenkant en geel aan de onderkant. De keuze was verbonden met het thuisland van de zakenman. Rood is de kleur van de vlag van Indonesië, waar de familie Susanto woonde, en rood en geel is de kleur van China, het land van zijn voorouders. Tegelijkertijd heerste het teken van het moderne thuisland en was gebaseerd op het verleden. Omdat de familie de voorkeur gaf aan Indonesië. De zakenman veranderde zelfs zijn achternaam Kwok Kwi Pho in Susanto.

Op het rode gedeelte stond in grote blauwe letters het opschrift «Alpha». Een indicatie van de leider, de hoofdpositie, evenals de winkel van de eerste keuze, waar essentiële goederen worden verkocht. De witte omtrek van de letters is een symbool van nieuwheid.

Op de gele strook staat een zwarte inscriptie die de belangrijkste essentie van het aanbod aangeeft: een minimarkt.

2003 — 2015

Alfamart Logo 2003-2015

Zodra de onderneming winst maakte, dacht Susanto na over het moderniseren van de naam en het professionele logo. Toen het bedrijf snel groeide en de winkels groter werden, verwijderde de zakenman het woord ‘mini’ uit de naam. De verkooppunten werden bekend als Alfamart.

Even later verkocht de sigarettenfirma aandelen in de onderneming. Joko kocht 30% en werd de eigenaar van 60% van het bedrijf. Hij noemde zijn vernieuwde bedrijf: PT Sumber Alfaria Trijaya Tbk.

Het nieuwe logo behield slechts een verre gelijkenis met het eerste. De rood-gele kleur bleef in de dikke streep die de naam van het bedrijf benadrukte. Het zag eruit als een strook veelkleurige tandpasta. De locatie onderaan was een symbool van zuiverheid, versheid van producten en gaf de basis aan waarop het bijgewerkte merk verscheen — Alfa-minimarktwinkels.

Het woord Alfamart werd visueel in tweeën gedeeld, geschreven in twee verschillende lettertypen Alfa en mart. Het eerste deel van het woord bleef blauw, zoals in het eerste logo, maar zonder de witte lijn. Het tweede deel is in rood cursief geschreven. Hierdoor bleef de nadruk op het woord Alpha (leider) liggen. Maar het gaf ook een idee van wat het merk precies te bieden heeft.

Naast het logo ontwikkelden we een reclamemascotte — een bij genaamd Albi. Het uiterlijk wordt ook gedomineerd door de hoofdkleuren van het logo — rood, blauw en geel. De bij werd gekozen vanwege zijn ijver en snelheid. Iedereen die druk aan het werk is, kan op elk moment snel kopen wat hij nodig heeft op de dichtstbijzijnde Alfa-markt. De werkbij bezorgt dingen bijna aan huis en de klok rond (markten bevonden zich in drukke woonwijken).

2015 — heden

Alfamart Logo 2015

In 2014 had de zakenman al 7.000 winkels geopend en begon hij uit te breiden, gericht op een netwerk in de Filippijnen. Dit kwam tot uiting in een lichte modernisering van het logo.

De letters werden langer en groter gemaakt, wat de groei van het aantal verkooppunten symboliseerde. De blauwe tint van de naam fleurde op en werd geassocieerd met de hemelvaart. De witte streep tussen rood en geel is beter zichtbaar gemaakt en de gele lijn is verder doorgetrokken, waardoor het op ski’s lijkt. Dus het embleem weerspiegelde de beweging, de opening van nieuwe winkels en «verhuizen» naar een ander land.

Logo lettertype en kleuren

Alfamart Logo

Primaire kleuren van het Alfamart-embleem:

  • Blauw — rationaliteit, juiste keuze, betrouwbaarheid, hoge waardering.
  • Rood — de kleur van de Indonesische vlag, een symbool van leiderschap, een favoriete plek voor kopers.
  • Geel — energie, snelle oplossing van huishoudelijke problemen.
  • Wit — de kleur van de vlag van Indonesië, de versheid van de producten, de constante actualisering van het assortiment.

Logo Alfamart

Het logo heeft een dubbel lettertype. Voor het eerste deel van de naam wordt Urbane Rounded Bold gebruikt, voor het tweede deel een licht gewijzigde Ciabatta Semi Bold Italic.