Akbank Logo

Akbank Logo

In de Turkse financiële sector zijn verschillende grote banken vertegenwoordigd, waaronder de Akbank. Deze instelling werd in 1948 opgericht voor de investering van ondernemers die betrokken waren bij de katoenteelt en katoenproductie op het grondgebied van Çukurova. In de loop van de tijd is de scope van de bank veranderd. Het is uitgebreid naar zakelijke en retaildiensten, wat heeft geresulteerd in een toename van het klantenbestand. Vandaag biedt de groep projectfinanciering, risicobeheer, individuele pensioenplannen, verzekeringen, geldbeheer, kredietkaarten, consumentenleningen en nog veel meer.

Betekenis en geschiedenis

Logo Akbank

Het Akbank-woordmerk bevat de naam in rode hoofdletters. Dit is geen abstract woord, maar een afkorting voor de uitdrukking «Adana-Kayseri Bankası», die op zijn beurt kan worden teruggebracht tot de afkorting «AK» zonder «Bankası». Adana en Kayseri zijn grote steden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van het merk. In de eerste nederzetting werd het bedrijf opgericht en in de tweede werden veel van de oprichters van de bank geboren. Er waren in totaal zeven oprichters, waaronder de katoenhandelaar Hacı Ömer Sabancı en vier zakenlieden die eigenaar zijn van de textielproductie Milli Mensucat.

In 1962 werd de Akbank volledig overgenomen door de familie Sabancı. Haar vertegenwoordigers in de tweede en derde generatie leiden nog steeds de raad van bestuur. Ze blijven de financiële organisatie uitbouwen, nieuwe afdelingen openen en het aanbod aan bancaire en niet-bancaire diensten uitbreiden.

Een ander probleem waar de nakomelingen van Hacı Ömer Sabancı zich zorgen over maken, is het behoud van de identiteit van Akbank en haar vijf dochterondernemingen. Het logo van het moederbedrijf verandert niet vaak en er is geen archiefinformatie over de geschiedenis sinds 1948. De huidige versie is een minimalistische belettering die de aandacht vestigt op de naam van de bank met zijn helderheid en vetgedrukte letters.

Logo lettertype en kleuren

Akbank Logo

Afgezien van het woordmerk heeft Akbank geen andere symbolen. In dit opzicht verliest het van instellingen die een flexibel iconensysteem hebben en een dialoog voeren met klanten in een beeldtaal. Maar het gebrek aan herkenbare iconografie weerhield het er niet van om de meest waardevolle bank in Turkije in de particuliere sector te worden. Bovendien bestaat het heldere embleem met de inscriptie al lang om te worden geassocieerd met een financiële instelling en haar diensten. Ze presenteert Akbank als een betrouwbaar en stabiel merk dat zijn eeuwenoude tradities niet verandert.

De naam van de bank is in hoofdletters geschreven en valt op door de vetgedrukte letters. Tegelijkertijd ziet het ontwerp er standaard uit: het woord heeft geen schreven of andere decoratieve elementen. De stijl lijkt het meest op het commerciële lettertype MicroSquare Bold Extended, uitgegeven door FontSite Inc. Het werd uitgebracht in 2010. Een andere vergelijkbare optie is Criovision Bold, dat gratis is en is ontwikkeld door Criovision Agency. Ze lijken erg op het Grammara Normal-lettertype van Thomas E. Harvey, maar er zijn opvallende verschillen in de tekens.

Het Akbank-logo ziet er geweldig uit op een witte achtergrond omdat de letters in een rijke roodtint zijn geverfd. De hexadecimale code is # E0362A. Deze kleur symboliseert vastberadenheid, kracht, dynamiek, energie, activiteit en kracht. En het vervult ook een puur praktische functie: het vestigt de aandacht van klanten op de bank en onderscheidt deze van concurrenten, zowel in Turkije als op de internationale markt.