Adobe is een wereldberoemd bedrijf dat informatietechnologie en softwareontwikkeling promoot. Daarnaast is ze de auteursrechthebbende van de indelingen PDF en TIFF. Haar werk begon in 1982, toen John Warnock en Charles Geschke besloten hun eigen bedrijf te openen. Het hoofdkantoor van Adobe Systems Incorporated is gevestigd in San Jose, Californië.
Betekenis en geschiedenis
Het bedrijfslogo is voorgesteld door de vrouw van de mede-oprichter van Marva Warnock. Het werd onmiddellijk geaccepteerd en tot 1993 gebruikt als een individuele symboliek. Gedurende zijn hele bestaan had Adobe twee emblemen en hetzelfde aantal vaste variaties. Dat wil zeggen, aangezien het uiterlijk van het logo slechts drie keer is veranderd.
1982 — 1990
De debuutversie bevat een grafisch getransformeerde bedrijfsnaam. Dit is een donkergrijze rechthoek met een witte ‘Adobe’-letters in hoofdletters. De letters zien er op elkaar uit, dus «E» valt op onder «B», «O» valt op onder «D» en «A» overlapt het been van het tweede teken. Bovendien wordt de eerste letter van het woord gemaakt in de vorm van een open driehoek eronder, wat de indruk van openheid wekt.
Onder de naam, gevormd naar de naam van de Californische stroom die stroomt tussen Mountain View en Palo Alto, staat de uitdrukking «Systems Incorporated». Alle letters erin zijn in hoofdletters, even groot.
1990 — 1993
De basis van dit logo was zijn voorganger, die een kleine aanpassing onderging. Als resultaat verdween het onderste opschrift «Systems Incorporated» en werd het woord «Adobe» zwart op een witte achtergrond.
1993 — 2014
In 1993 kreeg het bedrijfslogo een geheel nieuwe interpretatie: nu is het de beginletter «A» op een rode achtergrond. De stijl van schrijven, vorm, kleur — alles blijft tot in het kleinste detail behouden, zodat het gebruikers zoveel mogelijk herinnert aan de debuutversie. Deze stap werd genomen in verband met de introductie van software genaamd Adobe Creative Cloud, die in rode en witte kleuren was.
Later werd dezelfde versie gebruikt om andere innovatieve producten aan te duiden: Photoshop (in 2013), Adobe Acrobat en Adobe Dreamweaver (in 2015). Nu is het relevant en werkt het parallel met de latere versie.
2014 — 2020
Het logo, gepresenteerd door Acid House en John Warnock, is gemaakt voor de officiële site. Hij herhaalt de voorganger bijna volledig met het verschil dat het woord «Adobe» apart van het grafische teken staat.
2020 — heden
Na tussenkomst van studio The Acid House kreeg het logo van het redactieprogramma minimale aanpassingen. Ze worden voornamelijk geassocieerd met kleur. Het onderste woord «Adobe» is veranderd van zwart in rood, evenals het achtergrondgedeelte van de bovenste rechthoek, in de negatieve ruimte waarvan de gekrulde «A» verschijnt. Het gekozen lettertype voor de sticker blijft behouden — het is nog steeds Adobe Clean Bold Condensed.
Logo lettertype en kleuren
Het is ontwikkeld door de vrouw van de oprichter (Marva Warnock) en goedgekeurd in het jaar van de opkomst van het informatietechnologiebedrijf. In eerste instantie bevatte het logo de volledige naam van het bedrijf — «Adobe Systems Incorporated» met een visuele nadruk op het eerste woord. Daarna bleef alleen «Adobe» over, en dan — alleen een grote letter «A». Elke aanpassing is in feite een evolutie van het logo naar vereenvoudiging voor een betere visuele waarneming en gemakkelijke overdracht op verschillende media.
Daarnaast hebben merkprogramma’s een eigen benaming. Adobe Illustrator is een oranje afkorting met een grote «A» en een kleine «i». Adobe Flash is een afbeelding van twee letters van de hoofdletter «F» en de kleine letter «f». Adobe Photoshop is een embleem van de hoofdletter «P» en de miniatuur «s». In een van de belangrijkste opties worden ook het spiegelbeeld «d» en «b» verslagen.
Van 1982 tot 1993 werden de woorden op het logo gemaakt met een grafisch lettertype, dat wil zeggen, ze werden getekend. Maar toen veranderde de aanpak: de tekstversie stond voorop, waar veel aandacht werd besteed aan het lettertype. In de eerste versie is de productnaam in vetgedrukte letters geschreven. Daarna werden ze dunner, breder en gedrongen. Bovendien hebben de ontwerpers de afstand tussen de personages vergroot en het onderste deel van de benen «d» en «b» diagonaal afgesneden.
Het palet met emblemen is ook verdeeld in twee perioden: voor en na 1993. In het begin was de achtergrond donkergrijs en wit en de letters zelf waren in wit en zwart geschilderd. Vervolgens hebben ze rood toegevoegd, dat nog steeds wordt gebruikt in combinatie met wit.