4chan Logo

4chan Logo

Het beruchte 4chan-beeldbord werd in 2003 gelanceerd door de New Yorker Christopher Poole, een 15-jarige die een Amerikaanse tegenhanger wilde worden van het Japanse Futaba-kanaal. Hij lokte zelfs een aantal gebruikers van daar weg en kopieerde fragmenten van de broncode. 4chan werd snel populair en overtrof zijn voorganger. In tegenstelling tot andere forums, is registratie niet vereist en kunt u anoniem blijven. Dit is een plek waar mensen zich kunnen ontdoen van sociale regels en kunnen communiceren over verschillende onderwerpen.

Betekenis en geschiedenis

4chan Logo Geschiedenis

Het beroemde imageboard beïnvloedt het World Wide Web als een broedplaats van gedragspatronen en memes. Wat er binnen de muren van 4chan gebeurt, gaat vroeg of laat verder en vormt nieuwe trends in de internetcultuur. Praktische grappen en grappen komen terecht op andere sociale netwerken, en soms in de echte wereld. Maar dit is niet altijd gunstig: vanwege de toegeeflijkheid was de site betrokken bij verschillende onaangename verhalen.

In het bijzonder riepen de anonieme bezoekers op om de iPhone 6 in de magnetron op te laden, publiceerden ze valse dreigementen over de aanstaande terroristische aanslagen en namen ze deel aan cyberpesten van het 11-jarige meisje Jessi Slaughter. Maar er zijn nog tientallen andere onderwerpen op 4chan die betrekking hebben op politiek, wetenschap, muziek, technologie, mode, fitness en koken. Grote delen van het forum worden bezet door de discussie over de producten van de Japanse cultuur, wat niet verwonderlijk is gezien de nabijheid van het Futaba-kanaal.

Het logo van de site wordt ook geassocieerd met manga, of beter gezegd, met een fictief personage genaamd Yotsuba Koiwai. De hoofdpersoon van de stripserie Yotsuba &! bekend om haar iconische looks. Ze is een groenharig meisje met vier staartjes, die door hun karakteristieke vorm op een klavertje vier lijken.

Het 4chan-logo was beschilderd met vier klaverblaadjes. Ze zijn gespleten en hartvormig omdat ze een toespeling zijn op Yotsuba Koiwai-vlechten. Degene die besloot het plantensymbool te gebruiken, koos het vanwege een woordspeling. Zoals u weet, is het klavertje vier relatief zeldzaam, behalve voor speciaal gekweekte meerbladige soorten. Volgens oude opvattingen brengt het geluk voor degenen die het vinden.

De makers van het Engelstalige imageboard merkten op dat de woorden «4chan» en «fortune» hetzelfde klonken, dus trokken ze parallellen tussen beide op het niveau van visuele identificatie. Dit is hoe het forum zijn logo kreeg, aangevuld met het wereldberoemde symbool van geluk. En het aantal klaverblaadjes viel heel handig samen met het cijfer «4» in de naam van het anonieme webforum.

Het logo had twee doelen. De eerste is om de belangrijkste thematische richting van 4chan te schetsen: anime, manga en alles wat daarmee te maken heeft. De tweede is om de aandacht van nieuwe gebruikers te trekken, om een ​​gemakkelijke en vertrouwensvolle communicatiesfeer te creëren.

Logo lettertype en kleuren

4chan Logo

Naast de groene «harten» staat de naam van het imageboard. Het is geschreven in het groteske Tahoma Bold en bestaat uit kleine letters. Het lettertype dat door de ontwerpers is gekozen, is gemaakt door typograaf Matthew Carter voor Microsoft Corporation. Het werd gebruikt in Windows OS om tekst gemakkelijker leesbaar te maken, zelfs met kleine vensters.

De inscriptie «4chan» is donkerrood en de fragmenten van het klavertje vier zijn in meerdere tinten groen tegelijk geverfd. Maar de auteurs van het embleem besloten om het zonder een verloop te doen en combineerden eenvoudig de kleuren, gescheiden met duidelijke grenzen.