3M is een multi-gestructureerd, in de VS gevestigd conglomeraat met een breed scala aan activiteiten. Naast de productie van consumptiegoederen, houdt hij zich bezig met de vervaardiging van industriële producten, middelen voor het handhaven van de veiligheid op het werk, evenals producten voor de gezondheidszorg. Over het algemeen omvat het assortiment ongeveer 60.000 artikelen die worden aangeboden onder verschillende merken. Hij is dus gespecialiseerd in lijmen, brandbeveiliging, raamfolies, isolatie, orthodontische en tandheelkundige materialen, autocosmetica, laminaten, schuurmiddelen, elektronische schakelingen, medische software en meer. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Maplewood, Minnesota (nabij Saint Paul). Productielocaties bevinden zich in meer dan 70 landen over de hele wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1902.
Betekenis en geschiedenis
Aan het begin van de 20e eeuw sloegen vijf zakenlieden de handen ineen om een mijnbouwbedrijf te openen in Two Harbors. Dit waren Hermon Cable, John Dwan, William McGonagle, Henry Bryan en Danley Budd. Ze besloten zich te specialiseren in korund, maar de mijn eindigde met anorthosiet zonder commerciële waarde. Dwan trok zich onmiddellijk terug uit de oprichters en nam zijn deel. In 1905 werd het bedrijf eigendom van Edgar Ober en Lucius Ordway. Daarnaast verhuisde ze meerdere keren naar andere steden.
Nu is het bedrijf zeer gediversifieerd, dus het is opgedeeld in vier businessgroepen die producten produceren voor industrie en beveiliging, transport en elektronica, consumentengoederen en gezondheidszorg. Het bestrijkt zoveel verschillende richtingen dat het uit zijn oude naam is gegroeid, waardoor het een «cijfer» is. Aanvankelijk heette het merk Minnesota Mining and Manufacturing Corporation en vervolgens MMM. Toen begonnen ze het afgekort te noemen als 3M — door het aantal letters M. Dit alles werd weerspiegeld in de identiteit.
1906 — 1938
Het debuutlogo is voorzien van een zwarte diamant die horizontaal is geplaatst. Er staat tweemaal «3M CO» in witte letters in verschillende configuraties. De geometrische figuur is ingesloten in dubbele frames en vormt een brede band, die de volledige naam van het bedrijf aangeeft. Het wordt in een cirkel geplaatst.
1926 — 1938
Enige tijd werd parallel een eenvoudig embleem bestaande uit tekst gebruikt, omdat de ontwerpers het cijfer 3 vervingen door zijn verbale aanduiding. Daarom wordt het individuele symbool «Drie M» geschreven. «M» heeft twee grote stippen aan de zijkanten, terwijl «Three» schreven op elke streek heeft.
1937 — 1942
Het verlangen naar beknoptheid was vooral duidelijk in 1937, toen het logo van één letter en één cijfer werd goedgekeurd. Tekens «3» en «M» zijn vetgedrukt. Daartussen bevindt zich een ruitvormig koppelteken met een diagonale afschuining. De hoofdkleur is zwart op wit.
1938 — 1942
Het embleem is multicompositie: het heeft verschillende delen met een groot aantal elementen. Het centrum is, zoals eerder, een zwarte horizontale ruit met witte inscripties. Daaronder staan de letters «B» en «A», evenals de aanduiding «SINCE 1828». De bijgewerkte naam van het bedrijf, Minnesota Mining & MFC CO, is eromheen geplaatst. Hieronder staan de stad en de staat waar het bedrijf actief is — «St. Paul Minne. De zin wordt aan beide zijden gescheiden door golvende lijnen.
1942 — 1944
Na te hebben geëxperimenteerd met grafische elementen, kreeg het bedrijf het eenvoudigst mogelijke logo. Het heeft slechts twee details: het cijfer «3» en de letter «M». Ze zijn breed, met schreven en een dunne witte rand.
1944 — 1948
Tussen 3″ en «M» verscheen weer een kort koppelteken. Dit logo is qua stijl vergelijkbaar met de versie uit 1937-1942. Ze hebben even dikke letters met puntige uiteinden. Het verschil zit hem in het scheidingsteken: het staat schuin de andere kant op.
1948 — 1950
Het herontwerp bracht kleine veranderingen: het scheidingsteken tussen het cijfer en de letter verdween.
1950 — 1951
Deze periode is belangrijk voor het uiterlijk van de ovaal, die de ontwikkelaars vervolgens herhaaldelijk hebben gebruikt. Ze hebben ook de schrijfstijl van de titel bijgewerkt met schreven en dunne zijstrepen aan de rechterkant. Onder «3M» staat het woord «BEDRIJF» in dunne letters.
1951 — 1954
De ontwerpers verwijderden het ovale frame, waardoor alleen de naam van het bedrijf overbleef. Daarnaast schilderden ze het opschrift wit en voegden er schaduwen aan toe, waardoor het driedimensionaal werd. De ontwikkelaars hebben de schreven behouden.
1952
Tegelijkertijd was er een vergelijkbare versie met zwarte langwerpige karakters.
1952 — 1954
Het ovaal op het embleem heeft een zwarte vulling. Tegen de achtergrond staat de naam van het bedrijf, geschreven in witte letters in hoofdletters. De letter «M» heeft brede schreven. Onderaan staat het woord «BREND», gemaakt in een subtiele grotesk.
1953 — 1954
Het logo is omlijst in zwart. Het is een dunne lijn die de omtrekletters van «3M» omringt met schaduwen aan de rechterkant. Onderaan plaatsten de ontwerpers het woord «Lijn», gemaakt van drie stukken touw. Het eerste segment wordt gebruikt voor «L», het tweede — voor de punt boven de «i», het derde — voor de letters «ine». Er is ook een miniatuuropschrift «BREND» zichtbaar, dat ook in contouren is gemaakt.
1954 — 1955
De ontwerpers keerden terug naar de versie uit 1952, die het zwarte ovaal omringt met twee lauriertakken. Bovendien veranderden ze het woord «BREND» in «COMPANY».
1954 — 1957
Dit embleem verschilt slechts op twee details van het vorige. Ze heeft geen lauwerkrans en het woord «BEDRIJF» is in grotere letters.
1955 — 1958
De bedrijfsleiding gaf het logo uit 1954 terug.
1955 — 1957
De «M» heeft gladde schreven, terwijl de «3» stippen aan de uiteinden heeft. Er staat «PRODUCT VAN» bovenaan, «ONDERZOEK» onderaan. Beide woorden zijn in dezelfde stijl als de afgekorte merknaam.
1956 — 1957
Het ontwerp is streng en geometrisch geworden. Het embleem gebruikt de klassieke spelling van letters en cijfers.
1957 — 1958
Het bedrijf heeft gekozen voor een oud bord uit de jaren 1950 om zijn identiteit te markeren. Het enige verschil tussen hen zit in het frame. Nu is ze dunner.
1958 — 1960
In dit geval keerden de ontwikkelaars terug naar het embleem van 1954 — met een krans van lauriertakken.
1960
Bij het vorige logo hebben de ontwerpers het woord «BREND» verwijderd en vervangen door «COMPANY».
1960 — 1961
Na de volgende update kreeg het embleem een gelijkenis met de versie uit 1951, alleen was het niet meer wit, maar zwart. En nog iets: de letter «M» is hoger geworden dan in het oude logo, dus gelijk aan het cijfer «3».
1961 — 1978
Om het grafische symbool te moderniseren, keurde het management een zeer originele logo-aanpassing goed, gemaakt door Gerald Stahl & Associates. Er zijn schreefletters bij de letter en het cijfer, maar ze zijn «integendeel» geplaatst — niet buiten, maar binnen. In de onderste zone «M» staat een witte lijn en zijn er twee plussen (+).
1978 — heden
Het huidige bord werd voorgesteld door Siegel & Gale. Het bestaat uit een grote «3M» in rood geschreven. De letter en het cijfer liggen dicht bij elkaar en versmelten op twee punten. Ze zijn gelijkmatig, glad, gehakt.
Logo lettertype en kleuren
Ondanks de overvloed aan logo’s, zijn ze allemaal hetzelfde en bevatten ze twee basiselementen: een letter en een cijfer. Van tijd tot tijd verschenen ook een ovaal, een ruit, een lauwerkrans en verduidelijkende inscripties.
3M gebruikt nu het lettertype Helvetica Black, ontworpen door Eduard Hoffmann & Max Miedinger voor het logo. Het kleurenpalet is hetzelfde: het heeft altijd uit zwart-wit bestaan. Maar de huidige versie van het logo is rood gekleurd.