Unilever Logo

 

Unilever LogoAls eigenaar van wereldberoemde merken is Unilever vertegenwoordigd in bijna 200 landen. Haar producten omvatten producten voor persoonlijke verzorging, cosmetica, huishoudelijke producten, dranken en voedingsproducten. Tot de meest winstgevende merken behoren marktgiganten als Sunsilk, Rexona, Lipton, Persil en Dove. Nu heeft de fabrikant zich gericht op het verminderen van de hoeveelheid schadelijke uitstoot die de opwarming van de aarde veroorzaakt. Hij is van plan om hun niveau tegen 2039 tot nul te verlagen.

Betekenis en geschiedenis

Unilever Logo Geschiedenis

In 1929 fuseerde het zeepbedrijf Lever Brothers (Groot-Brittannië) met het margarinebedrijf Margarine Unie (Nederland). Als gevolg hiervan werden al hun merken opgenomen in één structuur, die Unilever heette. In de loop van de tijd groeide het aantal activa tot 1600, wat vanuit marketingoogpunt onrendabel was. De leiders besloten alleen de meest winstgevende en veelbelovende merken te behouden en hun aantal terug te brengen tot 900. Dit gebeurde in 2001 na de goedkeuring van een nieuwe ontwikkelingsstrategie. En nu zijn het er twee keer zoveel.

Unilever had tot 1967 geen eigen logo. Individuele grafische tekens behoorden tot individuele merken waaronder consumptiegoederen werden geproduceerd. Vervolgens zorgde het bedrijf ervoor dat verschillende bedrijfsonderdelen met één symbool werden weergegeven. Het ontwerp is in 2004 eenmaal gewijzigd, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ​​van de multinational.

1967 — 2004

Unilever Logo 1967-2004

Unilever verscheen in 1929, maar de eerste 38 jaar was de huisstijl vrijwel onbestaande. In 1967 creëerde de Design Research Unit een logo dat de Nederlandse en Britse basis van het bedrijf liet zien — de twee pijlers waarop de hele structuur rust. Om dit te doen, gebruikten ze een allegorisch symbool, dat de balans van twee verticale lijnen van de letter «U» weergeeft. Volgens het concept weerspiegelden ze de stabiliteit en ernst van de fabrikant. Zoals uit archiefdocumenten blijkt, was dit element tot 1989 het enige, daarna werd het woord “Unilever” eraan toegevoegd. Ook de kleur veranderde van grijs naar blauw.

De naar boven gerichte delen van de «U» waren verdubbeld en puntig. Door hun karakteristieke vorm leken ze op de penpunten van inktpennen. Maar meestal werden ze vergeleken met de tweelingtorens van het World Trade Center-complex.

2004-heden

Unilever Logo 2004

Na de aanslagen van 11 september 2001 kreeg de associatie met de Twin Towers een negatief aspect, dus had Unilever een ander logo nodig. Als onderdeel van de rebranding wendde het bedrijf zich tot Wolff Olins om iets nieuws in concept te creëren. Creatief directeur van de multinational Lee Coomber was het brein en kunstenaar Miles Newlyn was verantwoordelijk voor het grafische gedeelte. Hij gebruikte negatieve ruimte en weerspiegelde 25 tekens in de letter «U», die het best zichtbaar zijn wanneer ze vergroot zijn. Pictogrammen vertegenwoordigen belangrijke marktsegmenten en fabrikantwaarden. Ze vormen een U-vormige schreefloze figuur. Hieronder staat de naam van het bedrijf, geschreven in handgeschreven lettertype.

Het werk aan de globale stijl werd in 2004 voltooid, net op tijd voor het 75-jarig jubileum. Het huidige logo is, in tegenstelling tot het vorige, op alle Unilever-producten verschenen. Het verschijnt in advertenties en is onlosmakelijk verbonden met de merken die de structuur van het bedrijf vormen.

De 25 karakters hebben een breed scala aan connotaties. Een palmboom kan bijvoorbeeld de hemel of olie vertegenwoordigen, een bij wordt geassocieerd met snoep en landbouwproducten, en een vogel is ook een weerspiegeling van de wereld en Dove-producten. Bovendien zijn de pictogrammen gegroepeerd op betekenis. Bloemen, planten, lippen en haar worden geassocieerd met schoonheid; bubbels, water, zonlicht — met zuiverheid; vis, chili en ijs bij het eten; bomen, vogels, vissen, insecten — met de natuur.

Volgens de informatie op de Unilever-website weerspiegelt elk element een bepaald aspect van het bedrijf. Onder hen zijn er twee pijlen (een teken van recycling), een hart (een symbool van liefde), DNA (het moet letterlijk worden opgevat als het DNA van het merk) en nog veel meer.

Er is een perceptie dat het embleem van een multinationale onderneming het logo nabootst dat Pharmacia & Upjohn van 1995 tot 2000 tijdens de fusie gebruikte. Het bevatte een ster, een vogel en een hand, met een impressionistisch ontwerp dat sterk leek op de stijl van de Unilever-iconen.

Logo lettertype en kleuren

Logo Unilever

Lee Coomber en Miles Newlyn bedachten een uniek woordmerk geschreven met behulp van aangepaste glyphs. Er zijn op afstand vergelijkbare lettertypen: Olivier en Desyrel Font. Ze imiteren het onzorgvuldige handschrift van een halfverbonden vorm, waarbij slechts een deel van de letters aan elkaar vast zit.

Unilever Logo

Sinds 1990 is de hoofdkleur van het bedrijf blauw. Na de rebranding in 2004 werd het donkerder, waardoor het logo beter leesbaar werd. De geselecteerde tint ligt dicht bij # 06069B.