UNICEF Logo

UNICEF Logo Geschiedenis

UNICEF is de afkorting van het United Nations International Children’s Emergency Fund. Het is opgericht door de Verenigde Naties en is gevestigd op het hoofdkantoor in New York, VS. Het project bestaat sinds december 1946. Aanvankelijk richtte het zich alleen op kinderen die door de Tweede Wereldoorlog waren getroffen, maar breidde het de missie vervolgens uit naar het ondersteunen van kinderen en moeders uit ontwikkelingslanden.

Betekenis en geschiedenis

UNICEF Logo Geschiedenis

Wat is UNICEF?

Het is de opvolger van ICEF. Deze organisatie biedt hulp aan kinderen en jongeren, waaronder migranten, vluchtelingen en mensen met een handicap. Ze strijdt voor gendergelijkheid, ecologie, betaalbare gezondheidszorg en onderwijs.

In 1985 werd het individuele logo van een internationale organisatie officieel goedgekeurd. Het weerspiegelt de nobele zaak waar het bedrijf zich mee bezighoudt, daarom bestaat het uit twee thematische delen: een grafisch teken en een tekst.

Moeder en baby zijn een symbool van het moederschap en een onlosmakelijke eenheid tussen hen. Een vrouw houdt een kind in haar armen en tilt het hoog boven haar hoofd op. De olijfkrans heeft twee betekenissen. De eerste is een onderscheidend teken dat in het oude Griekenland werd uitgereikt als prijs voor een overwinning. De tweede is het symbool van vrede dat uit de Bijbel tot ons is gekomen.

1946 — 1953

UNICEF Logo 1946-1953

Het allereerste embleem stelt de aarde voor in de vorm van een cartografische aanduiding — een bovenaanzicht vanaf de zijkant van de Noordpool. De continenten bevinden zich op een cirkelvormig raster van parallellen en meridianen. Bovendien vormen de dwars- en lengtestrepen een soort doel, zoals bij schietbanen. De continenten worden gepresenteerd in de vorm van zwarte wazige silhouetten met onduidelijke contouren. Rond de cirkel is een krans van twee takken van een laurierboom — de bladeren zijn langwerpig, smal. Er zijn in totaal zes paren aan elke kant en twee ongepaarde aan de boven- en onderkant.

1953 — 1960

UNICEF Logo 1953-1960

Na een update van het logo werd het specifieker. Tegen de achtergrond van verweven parallellen en meridianen is de figuur van een kind dat water drinkt uit een glas afgebeeld. De bladeren van de krans kregen contouren in plaats van volledig gekleurd zoals voorheen. Boven (boven de cirkel) verscheen de zin «VOOR ALLE WERELDSCHILDREN». Onderaan staat de naam van de wereldorganisatie. Hoofdletters, grotesk.

1960 — 1975

UNICEF Logo 1960-1975

Nadat de organisatie haar belangrijkste focus had verlegd, veranderde het haar logo. De afbeelding toont nu een moeder die de baby in haar uitgestrekte armen houdt. Ze tilde hem boven haar hoofd en keek hem aan. De silhouetten zijn net als de rest van het logo zwart geverfd. De lijnen zijn glad, afgerond, zonder scherpe overgangen en hoeken. De ontwerpers hebben de inscriptie bovenaan verwijderd, maar de onderste gelaten en de lettertypestijl gewijzigd.

De letters zijn nu vetgedrukt, met een brede ruimte tussen de tekens. Ze zien eruit als kleine letters, maar dit is slechts een illusie — de tekens blijven hoofdletters, behalve de «e». Bovendien zijn «u» en «n» identiek gemaakt — ze zijn zo gelijk mogelijk van vorm, gewoon in een spiegel gerangschikt, alsof ze omgekeerd ten opzichte van elkaar zijn. De «c» en «e» benadrukken ook de gelijkenis, waarvoor de ontwikkelaars de dwarsbalk «e» onzichtbaar hebben gemaakt. «F» heeft een verkorte rechterhelft, dus het wordt als smal ervaren.

1975 — 1978

UNICEF Logo 1975-1978

De ontwerpers hebben alle bestaande logo-elementen behouden, maar herschikt. Ze verkleinden het cirkelvormige icoon met de silhouetten van de aarde, moeder en kind, en vergrootten het tekstgedeelte. Om originaliteit aan het embleem toe te voegen, gebruikten experts het pictogram als een punt boven de letter «i».

1978 — 1986

UNICEF Logo 1978-1986

In 1978 was de belangrijkste verandering in de brieven. De auteurs maakten ze dubbel: in elk symbool verschenen twee brede strepen, die elkaar dupliceren. De enige uitzonderingen zijn «e» en «f»: ze hebben een andere structuur. De eerste bestaat uit een enkele vertakte lijn en de tweede bestaat uit drie afzonderlijke segmenten.

1986 — 2003

UNICEF Logo 1986-2003

Het debuutembleem toont de naam van de organisatie, uitgevoerd in brede, vetgedrukte kleine letters. Ze zijn afgerond en gestroomlijnd, dus de «u» heeft geen steel, de randen van de «c» zijn afgekapt en de «f» mist een deel van de horizontale slag. De punt boven de «i» is zo groot mogelijk, dus het ziet er onevenredig uit.

Het grafische deel bestaat uit een wereldbol met meridianen en parallellen, tegen de achtergrond waarvan de moeder het kind vasthoudt en in zijn gezicht kijkt. Door de donkere kleur lijken de afbeeldingen silhouet, alsof het schaduwen zijn. De afbeelding wordt omlijst door een krans van twee olijftakken. Rechts op de foto staat het woord «unisef».

2003 — heden

UNICEF Logo 2003-vandaag

De moderne versie is van kleur veranderd: van zwart naar blauw. De opstelling van de elementen is behouden, evenals de vorm van de grafische symbolen. Maar de inscriptie is bijgewerkt. De ontwerpers gebruikten een dun klassiek lettertype, zodat alle letters de juiste spelling kregen — met ontbrekende poten en een compleet stuk van de dwarsbalk.

Logo lettertype en kleuren

UNICEF Logo

Het logo bevat een afbeelding van de planeet, die het mondiale karakter van de missie van UNICEF onderstreept: het helpt kinderen en vrouwen over de hele wereld. Bovendien geeft de wereld de enorme omvang van haar werk weer en reikt tot elke hoek, want er zijn geen grenzen voor een internationaal goed doel.

De naam is altijd in kleine letters geschreven. De huidige headset doet denken aan Univers Light, ontwikkeld in 1954 door Adrian Frutiger. Het zijn strakke en eenvoudige schreefloze tekens. Op de debuutversie was de inscriptie vetgedrukt, met brede, ronde letters.

Het kleurenpalet van het embleem bestaat uit blauw en wit. Ze hebben een dubbele functie: ze symboliseren de lucht met wolken en duiden de oprichtende organisatie aan, omdat de officiële kleuren van de Verenigde Naties lichtblauw en wit zijn.

Wat betekent het UNICEF-logo?

De afbeelding van een moeder met een kind in het UNICEF-logo staat symbool voor zorg. De wereldbol geeft de internationale status van de organisatie aan. En twee olijftakken duiden op de relatie van de stichting met de Verenigde Naties, die soortgelijke elementen op het embleem heeft.

Wat is de UNICEF-slogan?

De slogan van UNICEF drukt de essentie van de organisatie uit: Voor elk kind. Hij sluit zich aan bij haar hoofdactiviteit en zegt dat het fonds klaar staat om iedereen te helpen, ongeacht sociale en financiële status.

Wie heeft UNICEF opgericht?

Vertegenwoordigers van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaven opdracht tot de oprichting van een fonds voor door de oorlog getroffen kinderen. De nieuw gevormde organisatie stond onder leiding van de bacterioloog Ludwik Rajchman, die de eigenlijke 'vader' van UNICEF kan worden genoemd.

Wanneer is UNICEF opgericht?

UNICEF is ontstaan in moeilijke tijden van oorlog, toen kinderen, als sociaal onbeschermd deel van de bevolking, extra hulp nodig hadden. Deze gebeurtenis vond plaats op 11 december 1946.