Sonic The Hedgehog Logo

Sonic The Hedgehog Logo

De eerste videogame Sonic The Hedgehog verscheen aan het begin van het tijdperk van 16-bits consoles. Het was de ontwikkeling van het Sega-bedrijf, dat zijn belangrijkste concurrent Nintendo voor wilde blijven met zijn super populaire platformgame Mario. De originele versie werd uitgebracht in 1991 en werd meteen een succes dankzij een interessant verhaal en unieke spelmechanica. De auteurs gingen door met het ontwikkelen van het project, zodat de serie al snel werd aangevuld met nieuwe hits. Later werd het een wereldwijde mediafranchise. Andere bedrijven begonnen er speelfilms en korte films, animatieseries, strips en boeken op gebaseerd te maken, verenigd door een gemeenschappelijk personage — een blauwe antropomorfe egel.

Betekenis en geschiedenis

Sonic The Hedgehog Logo Geschiedenis

Toen Sega-managers besloten om Sonic The Hedgehog tot leven te brengen, wisten ze niet eens hoe het personage eruit moest zien. Een enorm team van specialisten werkte aan het uiterlijk, die de opdracht kregen om met een concept te komen. De kunstenaars kwamen met veel ideeën, en als het management ze leuk vond, zou Sonic de tegenhanger kunnen worden van Theodore Roosevelt, een gordeldier, een konijn of een vliegende eekhoorn. Maar Naoto Oshima won, een look geïnspireerd door Felix the Cat en Mickey Mouse. De ontwerper schilderde een rechtopstaande egel met armen en benen en maakte deze blauw passend bij de kleur van het Sega-logo. De rode elementen moesten doen denken aan de kleding van de kerstman en de vorm van de schoenen moest doen denken aan Michael Joseph Jackson-laarzen.

De tweede «vader» van Sonic The Hedgehog is de gamedesigner Hirokazu Yasuhara. Hij en Naoto Oshima vertelden ooit hun legende over de oorsprong van het personage. Ze verzonnen een heel verhaal in een ander verhaal. Volgens hun versie was Sonic zelfs in het fictieve universum nooit echt. In plaats daarvan was er een getalenteerde piloot die een vliegtuig bestuurde met een geschilderde egel op zijn neus, waarvoor hij de toepasselijke bijnaam kreeg. Toen schreef zijn nieuwe vrouw een verhaal over Sonic The Hedgehog, omdat ze kinderboekenschrijfster was en een grenzeloze fantasie had.

Het ongebruikelijke concept is nooit gepubliceerd door Sega, maar Naoto Oshima en Hirokazu Yasuhara komen niet op hun woord terug. Dit verklaart het extravagante embleem dat in het spel wordt gebruikt, dat lijkt op de trigger-patch van een piloot vanwege het driekleurige lint, de ring, de sterren en de vleugels. Het officiële logo van de franchise ziet er echter anders uit. Het presenteert de naam van de serie, geschreven in een aangepast lettertype. Dit is een tekst op twee niveaus met een kleurrijk kleurenschema. Het is meerdere keren gewijzigd. Aanpassingen vielen samen met die momenten waarop nieuwe delen van de videogame verschenen.

1991 — 1999

Sonic The Hedgehog Logo 1991-1999

De eerste internationale versie van het logo werd begin jaren negentig gemaakt. De vermeende auteur is het creatieve bureau Michael Patrick Partners, dat zichzelf positioneert als een ontwikkelaar van videogameverpakkingen. De medewerkers van hetzelfde bedrijf waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het personage, dus het uiteindelijke uiterlijk van Sonic is deels hun verdienste. De originele hoes van Sonic The Hedgehog was versierd met een woordmerk met een helder ontwerp.

Bovenaan stond het eerste woord, blauw met een licht wit verloop en verhoogde oranje contouren. De tweede helft van de inscriptie bevond zich onderaan en besloeg twee regels: «THE» aan de linkerkant, «EGEL» aan de rechterkant. De ontwerpers hebben het gerangschikt in de vorm van een ongelijke boog, of liever een golvende streep. De grootte van de letters varieerde: eerst waren ze klein, maar tegen het einde werden ze anderhalf keer groter. Door dit effect werd de indruk gewekt dat de tekst in een driedimensionale ruimte hing. Roze kleur met blauwe schaduwen voegde er visueel volume aan toe.

1999-heden

Sonic The Hedgehog Logo 1999

Het huidige woordmerk van het merk verscheen in 1999, een jaar na het succesvolle debuut van Sonic Adventure. Rond dezelfde tijd richtte gamedesigner Takashi Iizuka met 11 collega’s Sonic Team USA op. De uitbreiding naar de Amerikaanse markt bracht de eigenaren van de videogamecyclus ertoe een nieuwe Engelstalige versie van het logo te adopteren.

Het bevat hetzelfde opschrift «SONIC THE HEDGEHOG», maar in een modernere vorm. De ontwikkelaars verwisselden de kleuren, maakten het eerste woord geel en schilderden de omtrek opnieuw in een donkere tint blauw. Het verloop is meer uitgesproken geworden, de witte highlights zijn verwijderd. Wat betreft «DE EGEL», het past nu in zijn geheel op de tweede regel. Het lettertype is uniform, in tegenstelling tot de vorige versie: alle letters hebben dezelfde grootte. Tegelijkertijd zijn ze wit en bevinden ze zich in een horizontaal langwerpige rode rechthoek.

2006

Sonic The Hedgehog Logo 2006

In 2006 introduceerde Sega een nieuwe driedimensionale platformgame Sonic Next-Gen, ontworpen voor de zevende generatie consoles. De volledige officiële naam is dezelfde als die van de franchise: Sonic The Hedgehog. Het waren zijn ontwerpers die het logo van de game maakten. Ze behielden het ongebruikelijke schrift van het eerste woord: een asymmetrische «S», een omgekeerde «O» en een afgeschuinde «C». De letters waren groot, vetgedrukt, met afgeronde hoeken. De blauwe kleur is donkerder geworden, terwijl er onderaan een lichtblauw verloop is toegevoegd. Elk personage had een dunne zilveren omtrek die driedimensionaal leek vanwege de grijze schaduwen.

In 2006 introduceerde Sega een nieuwe driedimensionale platformgame Sonic Next-Gen, ontworpen voor de zevende generatie consoles. De volledige officiële naam is dezelfde als die van de franchise: Sonic The Hedgehog. Het waren zijn ontwerpers die het logo van de game maakten. Ze behielden het ongebruikelijke schrift van het eerste woord: een asymmetrische «S», een omgekeerde «O» en een afgeschuinde «C». De letters waren groot, vetgedrukt, met afgeronde hoeken. De blauwe kleur is donkerder geworden, terwijl er onderaan een lichtblauw verloop is toegevoegd. Elk personage had een dunne zilveren omtrek die driedimensionaal leek vanwege de grijze schaduwen.

De zinsnede «DE EGEL» bezette de onderste regel. Het had dezelfde stijl als het woord «SONIC», maar de logo-ontwerpers keerden het verloop om zodat de lichte streep omhoog kwam. Ze hebben ook dit deel van de belettering verkleind en er een vet cursief schreeflettertype voor gemaakt in de linkerbovenhoek van de meeste letters.

Logo lettertype en kleuren

Sonic The Hedgehog Logo

Het logo van de franchise heeft een eenvoudige structuur, maar het vat de essentie van Sonic The Hedgehog samen. Het originele personage kan recordsnelheid behalen, dus het woord «Sonic» ziet er ook dynamisch uit. Allereerst hebben we het over «O» en «C», waarvan de openingen tussen de letters de vorm hebben van diagonaal omgekeerde ovalen. De rode langwerpige rechthoek onderaan lijkt op een speedline — een lijn die de energie van beweging benadrukt. Dus ondanks dat het logo van de videogameserie alleen tekst bevat, is het erg symbolisch.

Het eerste woord van de titel van de franchise is geschreven met behulp van aangepaste glyphs geïnspireerd door Syntax UltraBlack. Deze stijl diende als basis voor het vergelijkbare lettertype Nise Sega Sonic, een vrij gewaagde schreefloze tekst met een asymmetrisch ontwerp. Het lettertype onderaan het logo lijkt op een aangepaste Compacta Bold BT.

Logo Sonic The Hedgehog

De kleurstelling trekt meteen de aandacht doordat de ontwerpers wit, blauw, rood en meerdere tinten geel combineerden. Bovendien weerspiegelt blauw de kleur van Sonic The Hedgehog.