Sherwin Williams Logo

Sherwin Williams Logo

Sherwin-Williams-verven worden alleen verkocht in de winkels van het bedrijf Sherwin-Williams, en dit is de basis van haar bedrijfsstrategie. De meeste verkooppunten (bijna 3900 van de 4000) bevinden zich in de Verenigde Staten en de rest is geopend in verschillende delen van de wereld. Bij haar werk vertrouwt het merk op een leidende positie op de Noord-Amerikaanse markt. Daarnaast vertrouwt hij op innovatie, waarmee hij verf- en lakproducten en schilderbenodigdheden verbetert. Een van zijn laatste innovaties is ‘s werelds eerste microbicide verf die infecties vier jaar lang doodt nadat hij op een oppervlak is aangebracht. Ze is ingeschreven in 2015.

Betekenis en geschiedenis

Sherwin Williams Logo Geschiedenis

Een uitstekend bedrijf begon met een kleine onderneming die in 1870 werd geopend door twee vrienden: Edward Williams en Henry Sherwin. Ze hadden een derde zakenpartner, maar hij verkocht zijn deel van de activa, waardoor ze de merknaam konden veranderen in Sherwin-Williams. De naamswijziging werd uitgevoerd in 1884. Trouwens, 1866 wordt beschouwd als de officiële oprichtingsdatum van het bedrijf, toen Sherwin begon te investeren in Truman Dunham & Co.

Al deze gebeurtenissen vonden plaats tijdens de revolutie op het gebied van woondecoratie. Mensen begonnen behang te verlaten ten gunste van andere soorten afwerkingen. De vraag naar verf was dus vrij groot, hoewel ze gevaarlijk lood bevatten, wat de mentale ontwikkeling van kinderen vertraagt. Het bedrijf Sherwin-Williams was een van de eersten die afzag van de schadelijke samenstelling. Bovendien zijn de moderne producten nagenoeg vrij van vluchtige organische stoffen.

De fabrikant blijft een leider in zijn vakgebied en gebruikt de slogan «Cover the Earth» en het bijbehorende logo. Het staat over de hele wereld bekend als een van de meest «groene» grafische symbolen, omdat een emmer rode verf die vanuit de ruimte over de aarde stroomt, een bedreiging voor de planeet lijkt. Maar het bedrijf houdt zich zelf strikt aan de milieunormen, waarvoor het de Green Chemistry-prijs kreeg. Ze is niet van plan het provocerende embleem te veranderen, omdat het een waardevol historisch erfgoed is. De eerste versie van het ontwerp verscheen in 1893 en twee jaar later werd het geaccepteerd als een handelsmerk van Sherwin-Williams.

1885 — 1905

Sherwin Williams Logo 1885-1905

Het kameleonlogo is ontworpen door Henry Sherwin zelf. Hij plaatste de groene hagedis op een ovale houten plank met een zwart metalen frame. Het was het palet van de kunstenaar, zoals blijkt uit de uitgekiende uitsnede voor de vinger. Het beeld van een kameleon symboliseerde de veranderlijkheid van kleur en het kleurenmengbord vertegenwoordigde een creatieve benadering van design.

1893 — 1905

Sherwin Williams Logo 1893-1905

In 1893 creëerde George W. Ford het Sherwin-Williams-logo, dat in de loop van de tijd een iconische afbeelding is geworden. De eerste versie was zwart-wit. De kunstenaar beeldde de wereldbol af met een raster, een groot blik dat naar beneden gekanteld was in een hoek van ongeveer 45 graden, en een stroom witte verf die over de planeet stroomde. Druppels en spatten zijn gedetailleerd.

1905 — 1910

Sherwin Williams Logo 1905-1910

In 1905 werd het ontwerp vereenvoudigd. De kunstenaars veranderden het uiterlijk van de verf om de viscositeit te laten zien en voegden een schaduw toe aan de rechterkant. Bovendien maakten ze de aarde helderder en vulden ze bijna de helft met een kleurstof. Het blikje werd verkleind en de afkorting «SW» verscheen op het etiket, ter aanduiding van de naam Sherwin-Williams.

1910 — 1919

Sherwin Williams Logo 1910-1919

In 1910 verscheen de uitdrukking «COVER THE EARTH» op de wereldbol, wat de volgende honderd jaar het motto van het bedrijf werd. Hiervoor werd een handgetekend schreefloos lettertype gebruikt. De letters waren, net als de verf, wit, alleen gescheiden door zwarte contouren.

1919 — 1926

Sherwin Williams Logo 1919-1926

Na een ander herontwerp werden de «SW»-symbolen op het blik vervangen door de afkorting «SWP» om de naam Sherwin-Williams Paints weer te geven. Tegelijkertijd ondertekenden de makers van het logo de continenten: het woord «AFRIKA» verscheen aan de linkerkant en «EUROPA» verscheen aan de rechterkant. Het bleek ook dat het waterlichaam de Atlantische Oceaan vertegenwoordigde. Om aanvullende inscripties beter zichtbaar te maken, moest de wereldbol iets worden verlicht.

1926 — 1974

Sherwin Williams Logo 1926-1974

Midden jaren twintig. het embleem heeft zijn gedetailleerde detaillering verloren. Kunstenaars maakten verf eerst felrood, waardoor velen het met bloed gingen vergelijken. De afkorting op het blikje is in dezelfde kleur geverfd. Alle contouren en continenten op de wereldbol zijn blauw geworden. Tegelijkertijd waren de bank zelf, de oceaan en de slogan «COVER THE EARTH» wit. De handtekeningen op de kaart zijn verdwenen.

1974 — 1999

Sherwin Williams Logo 1974-1999

Na een golf van kritiek werd het bedrijf gedwongen om het logo volledig te veranderen, waarbij het «onheilspellende» beeld van de planeet die in verf verdrinkt, werd opgegeven. Om zich aan te passen aan milieubewuste consumenten, heeft Sherwin-Williams een handelsmerk aangenomen in de vorm van een onschadelijke belettering.

Het eerste woord van de bedrijfsnaam was blauw en stond bovenaan. Wat betreft het tweede deel, het was wit en vond plaats onder de bodem. Het werd gevormd door de negatieve ruimte binnen de blauwe rechthoek. Tegelijkertijd werden kleine letters en hoofdletters gemengd. Van de twee ‘l’s in ‘Williams’ strekten zich golvende lijnen uit als penseelstreken.

1982 — 1999

Sherwin Williams Logo 1982-1999

De klanten van het bedrijf misten het conceptuele logo van een planeet die doordrenkt was met verf. Dus in 1982 werd besloten om het te combineren met het woordmerk dat in 1974 werd gecreëerd. Het wit met blauwe opschrift stond onderaan. En de aarde, gevuld met verf, en een gigantische «ruimte»-pot stonden bovenaan. De ontwerpers maakten ze helderder dan normaal, omlijnden ze met wit en plaatsten ze in een grote blauwe rechthoek.

1999 — heden

Sherwin Williams Logo 1999

Aan de vooravond van het nieuwe millennium heeft de fabrikant van verf en schildergereedschap zijn iconische logo opnieuw ontworpen. Het resultaat is de terugkeer van het symbool dat in 1926 is ontstaan. Onderstaande tekst is vereenvoudigd. Nu is het een blauwe inscriptie «SHERWIN WILLIAMS», verdeeld in twee regels. Beide delen van de titel gebruiken hetzelfde cursieve lettertype. De eerste «S» en «W» in woorden zijn vergroot, hoewel alle letters in hoofdletters zijn.

Logo lettertype en kleuren

Sherwin Williams Logo

Velen beschouwen het bedrijfslogo als zeer onheilspellend, een voorbode van een dreigende milieuramp en de dood van al het leven op aarde. De planeet bedekken met een kleverige vloeistof doet hen denken aan de olie die van schepen in de wereldzeeën wordt gemorst. Volgens critici is dit niet de beste manier voor een fabrikant van verven en lakken om zich te onderscheiden van concurrenten. Bovendien wordt rood geassocieerd met bloed, wat ook geen vertrouwen wekt.

De continenten worden verschoven alsof ze proberen te ontsnappen aan de stromende stroming. Maar bij nader inzien valt op dat de aardbol iets verschoven is: de verf vloeit niet naar het Noordpoolgebied, maar naar Noord-Amerika. Bloggers merken ook een groot aantal spatten op die zich in alle richtingen verspreiden. Ze geloven dat dit spreekt van nalatigheid, gebrek aan aandacht en zorg van degene die de kleverige vloeistof op de verdrinkende aarde giet. Overigens heeft George W. Ford aanvankelijk een andere betekenis aan het embleem gegeven. De auteur van het idee wilde dat de verf het bedrijf Sherwin-Williams symboliseerde, dat geleidelijk de planeet overneemt en zijn producten in verschillende landen van de wereld verkoopt.

Logo Sherwin Williams

Het logo bevat drie tekstelementen waarvoor verschillende schreefloze lettertypen worden gebruikt. De merknaam is geschreven in een lettertype dat erg lijkt op Open Sans Bold Italic. De letters zijn blauw. Hetzelfde geldt voor de hoofdcontouren en de wereldbol. De verf en de afkorting op de pot zijn bloedrood. De slogan en de binnenste delen van de afbeelding zijn wit.