Scat Pack Logo

Scat Pack Logo

Het Scat Pack is een marketing-tuning, speciale technologie-upgrade en promotie gelanceerd door autofabrikant Chrysler om de aandacht te vestigen op de Dodge-reeks. Deze conversie werd voor het eerst gebruikt op de Coronet R/T, Super Bee, Charger R/T en Dart GTS sportwagens. Het is nu beschikbaar als een bekleding voor de Charger en Challenger. Het jaar van het debuut van designkennis is 1968, het tweede is 2014. Geleidelijk aan werd de naam van de uitrusting overgedragen aan alle auto’s met vergelijkbare uitrusting.

Betekenis en geschiedenis

Logo Scat Pack

Om de verkoop te verhogen, besloot Chrysler Corporation om selectief een tuningpakket voor zijn personenauto’s te introduceren. Tegen een meerprijs kregen klanten krachtige droomauto’s op muscle car-niveau. En om ze van de rest te onderscheiden, plaatste de fabrikant een afbeelding van een bij en unieke strepen op de carrosserie op het radiatorrooster. Tuning kon op elk moment en zonder kosten worden verwijderd, maar het vond snel vraag onder de bevolking en stelde de fabrikant in staat om in slechts een jaar tijd 96.100 exemplaren van de Dodge Charger en meer dan 17.000 van de Dodge Charger R / T te verkopen.

Het Scat-pakket is echter niet alleen het afstemmen, maar ook het opnieuw uitrusten van auto’s voor andere technische kenmerken met toenemende mogelijkheden. Het pakket omvat carb-achtige elementen in de cabine, lederen stoelen, verwarmd stuurwiel, all-season banden, brede spatborden, 20-inch aluminium velgen, een krachtige motor, adaptieve demping ophangingen, uitlaat met koellichaam, speciale koude lucht inlaatsysteem, elektrisch bedienbare spiegels met handmatig inklapbare en nog veel meer.

Het reclamebureau Ross Roy was betrokken bij de lancering van de campagne en stelde de naam «Scat Pack» voor. Aanvankelijk was het een marketingterm die bedoeld was om de kracht te benadrukken en de reputatie van de meedogenloze Dodge-serie te promoten. Alleen auto’s die vanaf het begin een sprint van 14 seconden gaven gedurende een kwart mijl, konden zo’n cijfer krijgen.

De naam is ontstaan ​​uit het spel van betekenissen. «Scat» is een werkwoord dat «vertrekken», «snel verplaatsen», «onmiddellijk vertrekken» betekent. En «pack» is afkomstig van de beroemde muziekgroep Rat Pack en is bedoeld om kopers te consolideren en hen een gevoel van eenheid bij te brengen. Dit feit bevestigt de aanwezigheid van een fangemeenschap van fans van dergelijke sportwagens. De club heet «The Hive» en wordt ook geassocieerd met een bij, waarvan het beeld pronkt op de grille van krachtige auto’s. Daartoe heeft Chrysler zich tot het uiterste ingespannen om te pronken met de koelte, het grote potentieel en de excentriciteit van zijn reeks voertuigen. Later werd de badge gebruikt als een patch op jassen en koffers.

Betrokkenheid bij de bijenkorf en de zwerm bijen, die snel kunnen vliegen, werd eerder benadrukt door de slogans van het merk die het beeld van een bij in advertenties vergezelden. De motto’s waren: «De auto’s met de hommelstrepen» en «Run with the Pack». Bovendien visualiseerden de fabrikanten hun uitspraken letterlijk: ze stopten auto’s met verbeterde eenheden en brachten brede en smalle strepen aan de achterkant van de voertuigen aan.

De marketingcampagne met de promotie van de Scat Pack-serie duurde tot 1971. Daarna hervatte het in 2013 op de SEMA-show. En in 2014 werden drie soorten tuning-modellen geïntroduceerd voor Dart, Challenger en Charger. Momenteel is het uitbreidingspakket alleen beschikbaar voor de laatste twee.

Logo lettertype en kleuren

Scat Pack Logo

Chrysler introduceerde het originele logo bij de eerste lancering van nieuwe Dodge-producten. Het bestaat uit een kleine racebij met vleugels en wielen eraan. Ze heeft ook motoronderdelen (turbocilinders), een bril en een helm. Het insect knarsetandde dreigend en zou een krachtig zoemend gebrul uitstoten. Rode strepen zijn geschilderd op het hoofd, de achterkant van de buik en op het wiel.

De naam van de serie stond vroeger onderaan, maar staat nu links van het icoon. De inscriptie is vetgedrukt, schreefloos, in hoofdletters. De letters hebben een lichte helling naar rechts en afrondingen op de hoeken, wat de verhoogde aerodynamische eigenschappen van de auto’s benadrukt. Het logo was gebaseerd op de visuele identiteit van de Dodge Super Bee.

De inscriptie in het logo is gemaakt in een speciaal ontworpen lettertype. De letters zijn gestroomlijnd, vet, grotesk, met een lichte helling naar rechts. Het kleurenpalet bestaat uit een combinatie van rood, geel, grijs en zwart.