Planet Fitness Logo

Planet Fitness Logo

Planet Fitness (afgekort als PFIP LLC) is een Amerikaanse keten van fitnesscentra. De franchisegever heeft 2.039 sportverenigingen en is qua ledenaantal een van de grootste organisaties. De sportscholen bevinden zich over de hele wereld: in de Verenigde Staten, Australië, Mexico, Panama, de Dominicaanse Republiek en Canada. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hampton, New Hampshire. Vanaf 2021 is dit een van de snelst groeiende franchises in de VS. De tijd van zijn verschijning is 1992. De oprichters zijn Michael en Marc Grondahl.

Betekenis en geschiedenis

Planet Fitness Logo Geschiedenis

Het begon allemaal toen leden van de familie Grondahl Dover’s Gold’s Gym kochten, dat in ernstige financiële problemen verkeerde. Ze doopten de franchise om naar Coastal Fitness, sloten de oude sportschool en openden een nieuwe. Michael en Marc rekruteerden vervolgens een andere zakenpartner (Rick Berks) en doopten de organisatie in 1994 om tot Planet Fitness. Berks noemde haar naar het schoolproject van zijn dochter. Er was dus een kardinale wending in de ontwikkeling van het fitnessnetwerk.

De eigenaren hebben zich gericht op het reguliere bezoekerssegment in plaats van op gespecialiseerde carrosseriebouwers. Ze hebben het centrum nieuw leven ingeblazen, zodat iedereen naar de sportschool kan komen en gewoon kan sporten, stretchen, afvallen. Hierdoor zijn het concept, de sfeer, de stijl, de uitstraling en de identiteit van het sportmerk vernieuwd.

Maar het goedkope en toegankelijke bedrijfsmodel van de hal, waar iedereen terecht kan, irriteert degenen die dergelijke plaatsen bezoeken. Daarom noemde Men’s Health Planet Fitness in 2010 de slechtste sportschool in de Verenigde Staten. Een ander ongenoegen van gewichtheffers en bodybuilders houdt verband met het verbod op sommige krachtoefeningen op deze site. Ondanks de aanvallen van de «pro’s», bleef de franchise zich echter ontwikkelen en uitbreiden, over de grenzen van één land heen. In 2019 verschenen de vestigingen in Australië.

Logo Planet Fitness

In 2016 noemde de Amerikaanse Franchise Times Planet Fitness het snelste en meest verantwoorde netwerk, waardoor het nummer 1 op de lijst werd. Tegelijkertijd gaf Forbes magazine haar de 4e plaats, wat het merk naar een zeer hoog niveau bracht en het eenvoudige logo breed herkenbaar maakte. Het bevat een succesvolle combinatie van tekst en afbeeldingen, gemaakt in één stijl — serieus, maar niet agressief.

De franchise gebruikt een versnelling als teken van visuele identiteit. Het is enorm, groot, breed. Zo’n element symboliseert de mogelijkheid voor iedereen om fit en fysiek sterk te worden door ijverige inspanning — oefeningen die mechanisch worden uitgevoerd. Bovendien is de uitrusting een sleutelelement van allerlei simulatoren, die zonder deze in een niet-functionele stapel metaal zouden veranderen. Dat wil zeggen, in dit detail is een zeer grote semantische lading verborgen.

Een hand met de duim naar boven gestrekt gaat door de gleuf in het logo. Met dit gebaar geven mensen meestal een positieve houding, goedkeuring, steun aan anderen. Zo maakt het netwerk van sportcentra potentiële klanten duidelijk dat haar zalen een toffe en toffe sfeer hebben. Het midden van het tandwiel is gemarkeerd met een donkerpaarse ring. De lijn is ruw, met gekartelde randen. Alle elementen zijn bedekt met een witte inscriptie in kleine letters met grote schreven. Zowel de uitgestrekte hand, de duim als de cirkel zijn korrelig, wat dynamiek aan het embleem toevoegt.

Logo lettertype en kleuren

Planet Fitness Logo

De naam Planet Fitness is in het klassieke bloktype. De letters zijn recht, even groot en in kleine letters. Ze zijn versierd met expressieve schreven, die doen denken aan brede stands voor fitnessapparatuur.

Het kleurenpalet is behoorlijk divers en bestaat uit zwart (gebruikt voor de uitrusting), waarop het witte opschrift perfect opvalt. Het corporate palet bevat ook geel (hand) en paars (centrale ring).