Petco Logo

Petco Logo

Petco is een Amerikaanse dierenwinkel die gespecialiseerd is in dierenservices. Hij is gespecialiseerd in de verkoop van voeding, dierbenodigdheden en dierenverzorging. Het netwerk verkoopt ook hamsters, reptielen, kleine vogels, aquariumvissen, cavia’s en andere kleine fauna. Het bedrijf bezit echte en virtuele winkels, waarvan er in totaal meer dan 1.500 stuks zijn. Ze bevinden zich in de Verenigde Staten en Mexico. Daarnaast exploiteert het bedrijf het merk Unleashed by Petco met 85 verkooppunten, verzorgt het trimmen en hondentraining. Het jaar van verschijning van het merk is 1965. Het hoofdkantoor is gevestigd in twee steden: San Diego en San Antonio, Californië. Het bedrijf is nu gezamenlijk eigendom van de CPP Investment Board en CVC Capital Partners, die elk een belang van 50% hebben.

Betekenis en geschiedenis

Petco Logo Geschiedenis

De oorspronkelijke taak van het bedrijf was de verkoop van veterinaire producten. Maar het bedrijf was zo succesvol dat ze nieuwe kantoren moest openen en uitbreiden. Tegen het einde van de 20e eeuw trok het de aandacht van grote spelers op de zakelijke markt: in 2000 werd het gekocht door TPG Capital en Leonard Green & Partners, in wiens eigendom het overging.

Daarnaast is Petco actief in dierenfilantropie en exploiteert het twee grote diergezondheidscentra. Het merk werkt samen met duizenden dierenwelzijnsorganisaties. Hierin ziet hij zijn belangrijkste missie.

Zowel winkels als kantoren van het bedrijf en zijn centra zijn gemakkelijk herkenbaar aan het thematische embleem. Boven de ingang zitten een blauwe kat en een rode hond naast elkaar. In de loop der jaren heeft het netwerk zeven logo’s veranderd.

1965 — 1974

 

In eerste instantie werd een standaard bord gebruikt. Het bedrijf opereerde als Upco Ranch & Kennel Supply en richtte zich op het veterinaire segment. Ze verkocht allerlei soorten voedsel voor huisdieren en behandelde ze. Met de komst van verzorgingsproducten voor huisdieren en verschillende accessoires voor huisdieren, werd Petco een spin-off en vormde een eigen merk.

1974 — 1979

Upco Animal Supplies Logo 1974-1979

Na de rebranding werd het bedrijf Upco Animal Supplies, waardoor het zich nog meer inzet voor het ondersteunen van huisdieren op alle niveaus. Als embleem koos ze een eenvoudige inscriptie bestaande uit haar naam. De tekst op het bord vormde twee regels. Bovenaan stond het woord «UPCO». Het nam de hele rij in beslag en was groot, gedurfd, schreefloos. Gladde letters bevonden zich op optimale afstand van elkaar, zodat ze elkaar niet raakten en goed werden gelezen. Onderaan stond de rest van de titel: Animal Supplies Unlimited. De woorden werden in hoofdletters gemaakt en kwamen overeen met de algemene stijl — streng, zakelijk, minimalistisch. Alle elementen werden op een brede grijze rechthoek geplaatst.

1979 — 1989

Petco Logo 1979-1989

Na de oprichting van het Petco-handelsmerk onderging het bedrijf een nieuwe rebranding met een herontwerp van het logo. Bovendien is het teken van visuele identiteit drastisch veranderd. Het bevatte de drie dierenfiguren waarop het bedrijf zich richtte. Ze bood producten aan voor katten, honden en paarden. Nu is het bord multi-structureel geworden: het had niet alleen een tekstgedeelte, maar ook een grafisch gedeelte. Achter het woord «Petco», in grote letters van verschillende groottes, stonden een paard (links) en een hond (rechts). Samen keken ze naar het midden waar de kat zich bevond. De afbeeldingen waren in verschillende stijlen: de kunstenaars tekenden het paard realistisch, en de kat en de hond — zoals voor een tekenfilm.

De kleinste was de letter «E». Tegelijkertijd verbond het zich met «P» en zag eruit als zijn voortzetting. «O» had een langwerpige vorm, dus het leek op een ovaal. De «C» was ook klein. Bovendien hebben de ontwikkelaars het breed gemaakt, zodat het op een hoefijzer lijkt. Er verscheen een verklarend opschrift onder de naam van de dierenwinkel: «Animal Supply Super Markets». Het was getypt in een soepel lettertype in hoofdletters.

1989 — 1991

Petco Logo 1989-1991

Nadat het veterinaire netwerk weigerde om grootvee (met name paarden) te bedienen, veranderde het merk zijn logo. Ze kreeg niet alleen een update, maar werd opgegeven: een kat en een hond die naast haar zaten, bleven erop zitten. De ogen van de dieren met contouren waren op de kijkers gericht, dus ze zagen er heel schattig uit. De schrijfstijl van het woord «Petco» is ook veranderd: de letters zijn even groot en vet geworden. De gelijkenis van «C» met een hoefijzer is verdwenen. De inkepingen zijn verwijderd.

1991 — 2011

Petco Logo 1991-2011

De volgende tien jaar gebruikte het veterinaire merk een kleurenlogo. Het bestond uit vriendelijkere dieren en, als ik het zo mag zeggen, de ontwerpers veranderden hun rassen. De hond leek al op een eenvoudige bastaard, waarvan er veel zijn, en de kat was een gewone bastaard en was niet zo «dik» als voorheen. De tekenstijl is ook veranderd: het is dichter bij animatie gekomen, met levensbevestigende notities — vrolijk en positief. De oren van de hond waren belachelijk omhoog gedraaid en de snorharen van de kat liepen uiteen in verschillende richtingen in evenwijdige rechte lijnen.

De volgende tien jaar gebruikte het veterinaire merk een kleurenlogo. Het bestond uit vriendelijkere dieren en, als ik het zo mag zeggen, de ontwerpers veranderden hun rassen. De hond leek al op een eenvoudige bastaard, waarvan er veel zijn, en de kat was een gewone bastaard en was niet zo «dik» als voorheen. De tekenstijl is ook veranderd: het is dichter bij animatie gekomen, met levensbevestigende notities — vrolijk en positief. De oren van de hond waren belachelijk omhoog gedraaid en de snorharen van de kat liepen uiteen in verschillende richtingen in evenwijdige rechte lijnen.

De dieren waren afgebeeld in zwarte contourlijnen en zaten aan het einde van de merknaam, tegen de achtergrond van «O». De letters werden gelijkmatig vergroot en kregen dezelfde grootte. Bovendien zagen ze eruit als opgeblazen ballonnen, wat typerend is voor cartoondesign. Aan de onderkant was een inscriptie in een strikt schreeflettertype met minimale letterafstand. Het was een oproep tot actie — zo verwoordde het bedrijf zijn concept.

2011 — 2020

Petco Logo 2011-2020

In 2011 onderging het logo opnieuw een update: er werd een ander lettertype gebruikt en de afbeelding van een kat en een hond werd gecorrigeerd. Hierdoor zijn de karakters duidelijker, strenger en vloeiender geworden. De afronding aan de uiteinden verdween — in plaats van hen verschenen gladde sneden. De letters zijn omgezet naar kleine letters. Deze versie is ontwikkeld met medewerking van creatief adviseur Lippincott.

2020–heden

Petco Logo 2020

Het moderne logo is het meest minimalistisch van allemaal. Dit komt door een wijziging in de specificatie van het netwerk van dierenwinkels, omdat de dienstverlenende sector het verzorgen en trainen van dieren heeft opgenomen. Ook de liefdadigheidsactiviteiten, de zorg voor huisdieren en de distributie ervan aan huizen zijn geïntensiveerd. Het contingent van degenen die bestemd zijn voor voedsel en goederen is ook veranderd: nu omvatten ze niet alleen katten en honden, maar ook reptielen, hamsters, cavia’s, papegaaien, ratten en andere kleine dieren die het menselijk leven opfleuren. Daarom bleef er slechts één inscriptie op het logo — de naam.

Logo lettertype en kleuren

Petco Logo

De evolutie van de identiteit van dit handels- en veterinaire netwerk ging met grote sprongen — van eenvoudige inhoud tot complex. In eerdere versies was het een onopvallende informatieve en reclametekst. Het werd op een bord boven de ingang van het gebouw geplaatst. Toen kwam de tekening in de vorm van huisdieren. Voor de huidige versie kozen de ontwerpers opnieuw alleen voor het opschrift. Ze gebruikten de naam van de winkels uit de vorige versie, vergrootten het, kleurden het blauw en corrigeerden de letters iets. Maar consumenten waren niet blij met de verdwijning van twee schattige huisdieren.

Logo Petco

De Petco-emblemen gebruiken de lettertypefamilies Amatic en Gotham. Het officiële palet is niet divers. Vroege versies waren zwart-wit. De kleuren kwamen later, toen de overgang naar het beeld van een rode hond en een blauwe kat plaatsvond.