Olive Garden Logo

Olive Garden Logo

Olive Garden is een keten van informele restaurants uit de Verenigde Staten, gericht op de Amerikaans-Italiaanse keuken. Ze serveert steaks, salades, pasta, maar ook soepstengels, waarmee ze het hoofdmenu associeert. Daarnaast is het bedrijf een dochteronderneming van Darden Restaurants, met het hoofdkantoor in Orange County, Florida, en exploiteert het 900 foodservice-outlets over de hele wereld. Haar merkvestigingen bevinden zich niet alleen in de Verenigde Staten en Italië, maar ook in Canada, Brazilië, Mexico, Koeweit, Ecuador, Slowakije, de Filippijnen en andere delen van de wereld. De instelling is eind 1982 opgericht op initiatief van ondernemer Bill Darden.

Betekenis en geschiedenis

Olive Garden Logo Geschiedenis

Olive Garden was oorspronkelijk een divisie van General Mills. De eerste locatie verscheen in de stad Orlando in 1982. In 1989 was het al een keten met 145 horecagelegenheden. Dit maakte het de snelst groeiende van alle submerken, en daarom werd het uiteindelijk als een zelfstandig merk afgesplitst. De populariteit van het bedrijf nam elke maand toe en geleidelijk bereikte het verkoopvolume de indicatoren van een concurrerende structuur — Red Lobster. Zo is het een leider geworden onder Amerikaanse full-service restaurantketens. De Italiaanse keuken is altijd haar basisspecialiteit gebleven.

Na een aantal jaren van achteruitgang die aan het begin van het millennium (2000s) kwam, is de Olive Garden weer gestegen en hersteld. Ze opende nieuwe locaties, ging samenwerken met een andere divisie, regelde acties met mooie aanbiedingen, maakte actief reclame voor zichzelf en herwon daardoor haar vroegere populariteit. Ze begonnen haar vaker te bezoeken, leerden meer kennen en werden zelfs genoemd in de muziektrack (performer Taylor Swift).

Wat de identiteit betreft, gebruiken de restauranthouders het oude bord, goedgekeurd aan het begin van de opkomst van voedselwinkels. Voor een herontwerp veranderen ze gewoon de stijl met behoud van de vertrouwde structuur. Over het algemeen heeft het merk vier logo’s.

1982 — 1989

The Olive Garden Logo 1982-1989

Het werk van het bedrijf begon met een tekstlogo. Het was een semi-coherente handgeschreven letters, met alleen de eerste letters in de woorden «Olive» en «Garden» op een minimale afstand. De rest had strakke maar soepele overgangen. Het artikel «de» stond in de bovenste regel, de hoofdnaam van de restaurantketen stond in de onderste regel. De symbolen waren dik, onzorgvuldig, alsof ze in een vlaag van emotie waren geschreven — maar zoals het een puur Italiaanse manier betaamt.

1989 — 1998

The Olive Garden Logo 1989-1998

Het volgende logo bleef gelijk aan de individuele versiering, maar werd opnieuw gekleurd van groen naar zwart. Onderaan hebben de ontwikkelaars dit keer een verduidelijking toegevoegd — «Italiaans restaurant» om bezoekers de status van een horecagelegenheid te laten zien. De ontwerpers verdeelden de zin in twee delen, één onder het opschrift «Olive» en de tweede — onder «Garden». De letters in de nieuwe tekst waren klein, maar in hoofdletters, getypt in bloklettertype.

1998 — 2014

Olive Garden Logo 1998-2014

In 1998 veranderde het bedrijf zijn naam enigszins, waarbij het artikel «de» werd verwijderd. Dit werd natuurlijk weerspiegeld in het embleem, maar niet dramatisch, omdat er nog twee regels over waren, die werden ingenomen door de uitdrukking «Olive Garden», verdeeld in twee delen. De stijl van de inscriptie is ook bewaard gebleven — een imitatie van onzorgvuldig handschrift met een kleine cursief. Tegelijkertijd corrigeerden de auteurs de hoofdletter «O» en de kleine letter «v», schilderden de naam in olijfkleur, verwijderden de schreven uit «Italian Restaurant» en tekenden een druivenborstel. Het moest Italië (wijnproducerend land) symboliseren. Het cluster bevond zich in de rechterbovenhoek en was versierd met een wijnstok met miniatuur gesneden bladeren.

2014 — heden

Olive Garden Logo 2014

De huidige versie van het logo is volledig veranderd — zowel qua stijl als qua aantal elementen. Het embleem bevat nu twee takken van een olijfboom met fruit verstrengeld rechts van het woord «Olijf». Hieronder staat het tweede deel van de bedrijfsnaam — «Tuin». En daaronder staat de uitdrukking «Italian Kitchen», die het menu van de restaurantketen verduidelijkt. Ontwerpers hebben de groene kleur lichter gemaakt, het lettertype afgerond en rechtgetrokken.

Logo lettertype en kleuren

Olive Garden Logo

De geschiedenis van wijzigingen aan het Olive Garden-logo is in feite een verfijning van het visuele bereik dat erin wordt gepresenteerd. In de loop van de evolutie verbeterden de elementen, veranderden ze in de richting van het Italiaanse thema: eerst werd het benadrukt door het «emotionele» handschrift, vervolgens door een druivenborstel en aan het einde door een olijftak. Alles werd gedaan om de naam van het netwerk nauwkeurig over te brengen, omdat het werd bekritiseerd vanwege de kunstmatige sfeer van de Italiaanse geest. De basis voor het bijgewerkte identificatiemerk was het grafische werk van de Lippincott-studio, die logo’s creëerde voor een aantal bekende merken: Coca-Cola, Pizza Hut, Dell, Walmart, Delta Air Lines, Sprint en anderen.

Het logo gebruikt momenteel het Eldwin-lettertype van The Northern Block. In vroege versies was de inscriptie gemaakt in een individueel lettertype — zacht cursief, handschrift nabootsend.

Logo Olive Garden

Het originele palet weerspiegelt de kleur die wordt aangegeven in de merknaam — olijf. Op verschillende momenten was het donker of licht. De logo’s zijn ook voorzien van zwart, paars en wit.