Little Caesars is de korte naam voor de Amerikaanse pizzaketen Little Caesar Enterprises Inc., eigendom van Ilitch Holdings. Volgens de voor 2020 verkregen statistieken werd het de op twee na grootste in de verkoop in de Verenigde Staten, de tweede alleen voor bekende fastfoodketens als Pizza Hut en Domino’s Pizza. De oprichters van fastfoodrestaurants zijn de Ilitch-echtgenoten — Mike en Marian. Ze runnen een bedrijf dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een franchise met onafhankelijke kantoren in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Azië. Het netwerk is ook breed ontwikkeld in Canada, waar het veel kantoren heeft. De eerste pizzeria verscheen in het voorjaar van 1959 in Detroit, Michigan. Momenteel is daar het hoofdkantoor gevestigd, in het gebouw van het Fox Theater.
Betekenis en geschiedenis
Ooit openden Mike Ilitch en zijn vrouw Marian Ilitch een mini-pizzeria in de buitenwijken van Detroit en rustten deze uit in het Garden City-winkelcentrum in Michigan. Het kreeg de naam Little Caesar’s Pizza Treat en werd de basis voor een grootschalige horecaketen. Die winkel heeft ongelooflijk lang gewerkt en sloot in het najaar van 2018.
Aanvankelijk trok het bedrijf de aandacht van bezoekers met een reclameslogan waarin tweemaal het woord «pizza» was opgenomen. Dit komt door het feit dat het bedrijf twee gecombineerde pizza’s aanbood voor de prijs van één. Dus vocht ze met concurrenten. In eerste instantie werden gebakken goederen geserveerd in vierkant golfkarton. Het pakket zat vast met nietjes. Maar toen stapte de directie over op standaardboxen, omdat de vorige te omslachtig bleken.
Dit merk staat bekend om het feit dat het in 1998 de grootste bestelling afrondde en 13.386 pizza’s bakte voor één klant. De aanvraag kwam uit Greensboro, North Carolina, van VF Corporation. Ze staat er ook om bekend dat ze de eerste was die een innovatieve transportbandoven in haar werk gebruikte, waar je snel pizza kunt koken. Maar naast haar serveerde de horecaketen ook vis, garnalen, kip en hotdogs.
Sinds 2014 breidt het bedrijf zijn sites actief uit met de bouw van nieuwe gebouwen. De opening van Little Caesars Arena kwam wat laat en vond pas in 2017 plaats. Tegelijkertijd heeft ze het logo opnieuw ontworpen om het te vertegenwoordigen bij de lancering van het centrum. De wijzigingen hadden vooral betrekking op de details, en niet op het concept van het embleem. De ontwikkelaars maakten Caesars borst onbehaard, werkten de krans op zijn hoofd bij en veranderden het ornament op de toga zodat het «LC»-monogram voor «Little Caesars» duidelijk zichtbaar is in het patroon. Bovendien gebruikte het bedrijf een bijgewerkte afbeelding in advertenties en verving deze door een stripfiguur. In totaal zijn er vier logo’s in de geschiedenis.
1959 — 1971
Het debuutembleem was niet erg creatief. Het was een rechthoekig frame, waarbinnen de toenmalige naam van de pizzeria op een witte achtergrond was geschreven — «Little Caesars Pizza Treat». De lange zin besloeg twee regels. De tekst bovenaan zag eruit als handschrift en liep iets schuin naar rechts. Het had veel krullen en ronde lijnen. De letters «tt» waren verbonden door één horizontale lijn, en de «L» stond op zichzelf en ging niet samen met de rest van de karakters. Het opschrift onderaan was in blokletters getypt met ruime letterafstand (vergeleken met de eerste helft van de titel).
1971 — 2000
Na het uitbreiden van het aantal pizzeria’s en het bestrijken van nieuwe servicegebieden, heeft het horecabedrijf een grote rebranding ondergaan. Het verliet de oude en lange naam en koos een korte naam voor zichzelf — Little Caesars. Het embleem beeldde precies uit wat er in de naam staat — kleine Caesar.
De man stond in een toga die over een schouder hing en hield een stuk pizza vast dat hij op het punt stond te eten. Dit bleek uit een tevreden glimlach op zijn gezicht, een open mond en gesloten ogen, alsof het personage genoot van het eten van een heerlijk gerecht. In zijn rechterhand hield hij een speer met daarop een ronde pizza op een snoek, waarvan een driehoekig stuk was afgesneden.
Het beeld was op een witte achtergrond in een dunne ring. Daaronder was een inscriptie gemaakt in gestileerde letters in kleine letters. Alleen «L» en «C», die aan het begin van het woord stonden, bleven met een hoofdletter. Alle tekens hadden puntvormige schreven die de punt van de speer weergalmden. De klinkers «a» en «e» verschilden in het oorspronkelijke ontwerp: ze hadden miniatuurgaten in ononderbroken lijnen.
2000 — 2017
De veranderingen die plaatsvonden hadden vooral invloed op de kleur, dislocatie en schaling van de elementen. De naam van het netwerk is door de ontwerpers naar rechts verplaatst en in oranje geschilderd, aangevuld met een zwarte streep. Caesar vergrootten ze met alleen een fragment uit de vorige afbeelding. De ontwikkelaars kantelden de persoon ook naar links (diagonaal) en omcirkelden het frame in de vorm van een orderuitgiftevenster, dat te vinden is in horecagelegenheden.
2017 – heden
Hoewel de aangebrachte correcties niet opvallend zijn, zijn ze fundamenteel en spelen ze een belangrijke rol in de merkidentiteit. Op de zoom van de toga hebben de auteurs bijvoorbeeld een ornament afgebeeld in de vorm van de afkorting «LC», wat staat voor de verkorte naam van het bedrijf. De letters zijn dun, niet kruisend, in elkaar geplaatst. Een andere verandering heeft invloed gehad op de krans: dankzij de duidelijke tekening van de bladeren is deze veel opvallender geworden.
De kunstenaars verwijderden het haar van de borst, bewogen de ogen van de man iets naar rechts en vergrootten ze, waardoor het beeld zeggingskracht kreeg. Bovendien houdt het personage nu niet twee, maar drie vingers uitgestrekt, wat meer waar is. Dit gebaar spreekt van het plezier waarmee Caesar een lekker stuk pizza in zijn mond stopt, vooruitlopend op de geweldige smaak. De ontwerpers gebruikten de oude belettering, brachten de versie uit 1971 terug en voegden er het woord «Pizza» aan toe.
Logo lettertype en kleuren
De directie van de fastfoodketen liet tien jaar na de opening het onuitsprekelijke logo, dat vooral als uithangbord werd gebruikt, varen. Ze namen de basisafbeelding van de naam, die een miniatuur Caesar voorstelde, beroemd om zijn vermogen om alles tegelijk, veel en perfect te doen. Het verscheen in 1971 en werd vervolgens enigszins gecorrigeerd.
Het lettertype in het Little Caesars-logo is aangepast en gebaseerd op Sharkshock Fonts. Het bedrijfspalet bevat verschillende tinten die overeenkomen met de kleur van geroosterde pizza. Oranje is dominant, zwart en wit zijn extra. De eerste vormt de contouren, de tweede — de achtergrond.