Liebherr Logo

Liebherr LogoLiebherr is een Duitse bedrijvengroep die behoort tot de holding Liebherr-International AG uit Zwitserland. Het is een familiebedrijf dat zich richt op de productie van diverse apparatuur. Het assortiment omvat een enorm scala aan apparatuur — van hydraulische graafmachines, mijnbouwtrucks en vliegtuigonderdelen tot professionele diepvriezers en eersteklas koelkasten voor huishoudelijk gebruik.

Betekenis en geschiedenis

Liebherr Logo Geschiedenis

Het logo van een fabrikant van apparatuur uit Duitsland kreeg niet meteen brede bekendheid. Hiervoor moest het bedrijf eerst hard werken om de kwaliteit van de producten te verhogen, want het is daarmee dat dit zware, omvangrijke en omvangrijke bord wordt geassocieerd. Sinds 1949 had het Duitse merk slechts één embleem in twee versies. Ze verschenen opeenvolgend, de een na de ander als resultaat van het herontwerp. Nu is dit symbool, net als de auto’s die het siert, in veel landen van de wereld bekend bij consumenten.

Oud logo

Liebherr Logo Oud

De Liebherr Group kwam op de markt in 1949. In hetzelfde jaar introduceerde het zijn debuutlogo: de eenvoudige, democratische Liebherr-letters. Het woord is gemaakt in een strikt lettertype, dat vaag doet denken aan Bottle Kaps (door Alex Kaczun) of soortgelijke Koloss SB (ontwikkeld door Jakob Erbar).

Sans serif-letters, vet en breed. Hierdoor lijkt het alsof de naam van de fabrikant «zwaar» is. De ontwerpers probeerden precies zo’n indruk te creëren om zich te concentreren op de producten van het bedrijf, hun duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Nieuw logo

Liebherr Logo Nieuw

Het debuutembleem was monochroom: de zwarte letters stonden op een volledig witte achtergrond. Later hebben de ontwikkelaars deze omissie gecorrigeerd door veel versies met nieuwe paletten aan te bieden. Ze hebben bijvoorbeeld een woord blauw opnieuw geverfd met verschillende tinten tegelijk. Het vloeiende verloop zorgde voor een driedimensionale waarneming. Er waren ook varianten met een zwarte «Liebherr» in een felgele rechthoek.

Wat betreft de evolutie van het lettertype, het bleef onopgemerkt. Aanvankelijk was de letterafstand van gemiddelde breedte. Toen verschoven de typografen de letters en werd de inscriptie vrij compact. Maar de onderzoekers stopten daar niet en verkleinden de afstand tussen de borden zo erg dat ze de visuele perceptie van het logo bemoeilijkten.

Toch kan dit een onderscheidend kenmerk van de Liebherr Group worden genoemd. Dankzij dit effect is het embleem erg herkenbaar. Iemand denkt dat het zelfs symbool staat voor de hoge kwaliteit van merktechnologie.

Logo lettertype en kleuren

Logo Liebherr

Betrouwbaarheid, stabiliteit, massaliteit, bruikbaarheid — dit zijn de fundamentele principes die het management van Liebherr weerspiegelde in hun logo. Het bedrijf koos een woordmerk om het concept uit te drukken. Hoewel er geen afbeeldingen in staan, wordt de rol ervan gespeeld door de tekst, dus elke letter wordt gezien als een afzonderlijk getekend element dat het meest lijkt op een geometrische figuur.

De symbolen zijn zo breed dat hun zijkanten eruitzien als verticale rechthoeken, niet als de poten van letters. Maar ondanks de massaliteit zijn de interne hiaten duidelijk zichtbaar, omdat de ontwerpers voor een contrasterende achtergrond hebben gekozen. Dit is vooral goed te zien in de huidige versie, waar de borden afgerond en gestroomlijnd zijn.

Het embleem gebruikt een uniek lettertype dat geen analogen heeft, hoewel het uiterlijk lijkt op twee soorten lettertypen tegelijk. Het lijkt qua grootte op Bottle Kaps en qua stijl op Koloss SB. Dat wil zeggen, vanaf de eerste optie heeft het breedte en massaliteit, en vanaf de tweede — strengheid en gelijkmatigheid. Beide concepten komen terug in het logo.

Het palet met letters is altijd donker. Meestal wordt zwart op een witte achtergrond gebruikt. Blauw met een verloopovergang is zeldzaam en hangt voornamelijk af van de tint van aangrenzende elementen.