IRS Logo

IRS LogoIRS is de afgekorte naam voor de toonaangevende Amerikaanse belastingdienst in het land. De volledige naam is Internal Revenue Service. De belangrijkste taak van dit orgaan is het beheer van de belastingwetgeving en het innen van belastingen. Daarnaast zijn de verantwoordelijkheden van deze structuur onder meer het verlenen van fiscale bijstand aan de bevolking, het opsporen en voorkomen van fraude op het gebied van belastingaangifte, het monitoren van het werk van preferentiële programma’s en het naleven van de wet op betaalbare gezondheidszorg. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Washington DC.

Betekenis en geschiedenis

IRS Logo Geschiedenis

De IRS werd in 1862 opgericht om de eerste inkomstenbelasting van de overheid te berekenen die moest worden betaald voor de burgeroorlog in de Verenigde Staten. De dienst is gemaakt onder de federale regeringscommissaris van Internal Revenue. Deze maatregel maakte het mogelijk om meer dan een vijfde van de militaire kosten te compenseren. Toen het agentschap afliep (10 jaar later), werd op basis daarvan een belastingkantoor geopend. En in 1953 werd de status verhoogd en omgedoopt tot Internal Revenue Service.

Het officiële logo van deze organisatie heeft alle stadia van evolutie doorlopen. Tegenwoordig bestaat het in twee versies, die nog steeds in gebruik zijn. Hun basiskenmerken zijn striktheid en naleving van de letter van de wet. Bovendien is dit een structureel complex embleem. Het bestaat uit drie allegorische afbeeldingen die in duidelijke lijnen, zelfs segmenten en klassieke machtsattributen worden weergegeven.

Hoewel de oorspronkelijke naam van de dienst verdween en na goedkeuring van de grondwetswijzigingen op het gebied van belastingen, de naam ervan werd gewijzigd, is het logo behouden. Hij personifieert een moeilijke tijd, een eerlijke beslissing, wetgevende moeilijkheden overwinnen. Dit alles komt tot uiting in traditionele symbolen: Themis-schubben, Amerikaanse zeearend, lauriertak.

Ze zijn zo gerangschikt dat ze een embleem zonder randen creëren zonder woorden of randen. De vleugel van de vogel heeft een uit meerdere componenten bestaande structuur: drie korte slagen op het brede deel, twee lange die veren vormen en een eindeloze lijn die het silhouet van een adelaar weergeeft. Er is apart een lauriertak. Het beslaat de hele linkerkant, waar de kop van de vogel is gedraaid. De weegschaal bevindt zich ertussen.

Bovendien is het logo zeshoekig en bevat het helemaal geen tekst, want grafische elementen spreken ervoor. De belangrijkste mascotte van de Verenigde Staten, de Amerikaanse zeearend, is tenslotte vertegenwoordigd op het bedrijfslogo. Een grote vogel kijkt naar links met een trotse blik. Het heeft een scherpe haakvormige snavel en een opstaande vleugel, waarvan het buitenste deel de rechterrand van het logo vervangt. Aan de linkerkant wordt een lauriertak als border gebruikt. De lijn van de hals en vleugel vormt de Engelse letter «V». De onderste centrale zone wordt ingenomen door een schaal met twee schalen. De lijn die daaruit komt is tegelijkertijd de nek van de vogel en het handvat van de weegschaal.

Logo lettertype en kleuren

IRS Logo

In de originele versie van het embleem ontbrak de tekst omdat het centrale idee tot uiting kwam met behulp van handgetekende afbeeldingen. De kleur van het logo is monochroom en bestaat uit een combinatie van zwart (afbeelding) en wit (achtergrond).

Logo IRS