Iberdrola Logo

Iberdrola LogoIberdrola (Iberdrola) — Spaans energiebedrijf, is een toonaangevende producent en leverancier van elektriciteit in Spanje, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Het levert ook gas aan consumenten in Spanje en enkele Europese landen. Iberdrola is een van de tien grootste internationale exploitanten van hernieuwbare energie (bezit een netwerk van zonne- en windenergiecentrales). Het hoofdkantoor is gevestigd in Bilbao (Spanje).

Betekenis en geschiedenis

Iberdrola Logo Geschiedenis

Iberdrola ontstond in 1991 na de fusie van de twee oudste Spaanse elektrotechnische bedrijven Hidroelectrica Espanyola en Iberduero. Hidroelectrica Espanyola, beter bekend als Hidrola, had een geschiedenis die begon in 1907 door te fuseren met Saltos-del-Duero, Iberduero in 1944 na de reorganisatie van Hidroelectrica Ibérica, die sinds 1901 actief is. Daarom wordt Iberdrola met recht beschouwd als het oudste energiebedrijf in Spanje met een groot aantal verschillende soorten energiecentrales en aanverwante ondernemingen.

Sinds 1960 is Hidroelectrica Espanyola, waaruit Iberdrola is ontstaan, betrokken bij het Spaanse kernenergieprogramma. In 2001 werd José Ignacio Sánchez Galán het hoofd, die zich richtte op hernieuwbare energiebronnen en begon met de actieve bouw van wind- en zonne-energiecentrales in heel Europa en Zuid-Amerika. In 2007 betrad Iberdrola de energiemarkten in het VK en de VS.

Tegenwoordig zijn de klanten van het bedrijf meer dan 33 miljoen consumenten, waarvan 10 miljoen in Spanje, bezit het 5 kerncentrales, 2 thermische complexen en 3 CORE centra voor hernieuwbare energie — in Toledo, Portland en Glasgow.

Het bedrijf sponsort actief Spaanse vrouwensporten, daarom heeft het een goede steun van de bevolking, evenals een onberispelijke reputatie bij de consument, aangezien de kwaliteit van de diensten altijd hoog is en de prijzen betaalbaar.

Het huidige Iberdrola-logo weerspiegelt duidelijk en duidelijk de focus op het behoud van het milieu en het opwekken van energie op milieuvriendelijke manieren. En de geschiedenis van het ontstaan ​​van de merknaam begon meer dan honderd jaar geleden.

1901 — 1944

Hidroelectrica Iberica Logo 1901-1944

Het originele logo van het elektriciteitsbedrijf droeg de woorden «Hidroeléctrica Ibérica». Dit was de voornaam voordat hij fuseerde met andere industriële ondernemingen. De zin besloeg twee rijen en had een gewelfde vorm. De gebogen lijnen werden geplaatst tegen de achtergrond van een natuurlijk landschap.

1907 — 1944

Saltos del Duero Logo 1907-1944

 

De volgende versie van het embleem is praktischer: het wordt gekenmerkt door eenvoud, geometrische structuur en de afwezigheid van veel kleine details. Het werd gekapitaliseerd van de toenmalige naam van het bedrijf Saltos del Duero, dat in 1944 fuseerde met Hidroeléctrica Ibérica om de grote energieorganisatie Iberduero te vormen. De afkorting «SD» bestond uit zelfs trapeziumvormige segmenten in een onregelmatige zwarte achthoek.

1907 — 1991

Hidroelectrica Espanola Logo 1907-1991

Dit is het logo van een ander bedrijf dat later (in 1992) onderdeel werd van Iberdrola. Zijn naam is Hidroeléctrica Española. Dit was de basis voor het persoonlijke teken in de vorm van een korte afkorting «HE» met één gemeenschappelijke zijde. Witte geometrische letters werden in een dubbel, helderrood vierkant geplaatst.

1944 — 1991

Iberduero Logo 1944-1991

Door de fusie van verschillende gespecialiseerde bedrijven ontstond Iberduero, die een eigen logo kreeg. Ze was minimalistisch en zag eruit als een grote «O», doorgestreept door een hoofdletter «I». In feite zijn dit de letters «b» en «d», teruggedraaid naar elkaar, met een gemeenschappelijk deel. En tegen hun achtergrond staat echt «ik». Hieronder staat de volledige naam van het bedrijf, uitgevoerd in glad gehakte borden.

1991 — 2001

Iberdrola Logo 1991-2001

Na een grootschalige fusie en rebranding veranderde het energiebedrijf het logo-ontwerp met behoud van dezelfde kleuren: rood en zwart. Op een witte achtergrond wordt dezelfde letter weergegeven in kleine letters en hoofdletters — «iI». Dit is de figuurlijke aanduiding van het woord «Iberdrola». Bij het eerste symbool wordt het bovenste punt vergroot en samengevoegd met het onderste gedeelte. Onder de tekst staat de uitgebreide naam van het bedrijf, bestaande uit letters met schreven in hoofdletters.

2001 — heden

Iberdrola Logo 2001-vandaag

Sinds het begin van de ontwikkeling van hernieuwbare energie heeft Iberdrola haar logo radicaal veranderd. De volledige naam van het bedrijf, geschreven in het groen, werd gebruikt, wat symbool staat voor bescherming van de natuur en milieuvriendelijkheid. Er zijn drie pictogrammen boven de naam aan de linkerkant: groen blad, blauwe en oranje druppels. Ze zijn allemaal gevuld met betekenis:

groen blad — dat er veilige en milieuvriendelijke technologieën worden gebruikt;

de blauwe druppel symboliseert zowel hernieuwbare windenergie als aardgas;

een oranje druppel is een teken van de energie van de zon.

De achtergrond van het eerste embleem is wit. Daarnaast worden ook getinte platen met een achtergrond van blauw en groen gebruikt, in dit geval is de bedrijfsnaam in het wit geschreven.

Het Iberdrola-logo is te zien in Top Best Brends als de meest nauwkeurige weergave van de bedrijfsactiviteiten, de focus op het milieu en de zorg voor het milieu.

Logo lettertype en kleuren

Iberdrola Logo

Het tekstgedeelte van het logo is gemaakt in het lettertype Sans Serif. Dat wil zeggen, het is een gehakt grotesk lettertype met rechte uiteinden. Maar de gladde letters hebben een interessante eigenschap: sommige hebben geen gesloten middenstreep. Met name «B» en «R» hebben een middellijn die het voorste been niet bereikt, dus de tekens lijken onvolledig. De inscriptie is gemaakt in hoofdletters. Het moderne embleem maakt gebruik van een rijk palet: helder geel, blauw en groen in twee tinten.

Logo Iberdrola