Gryffindor Logo

Gryffindor Logo

Griffoendor is een van de vier Hogwarts-huizen waar jonge tovenaars wonen en studeren. Dit is een soort gemeenschap waar kinderen naartoe gaan als ze naar school gaan. Tot welke faculteit de nieuwe student wordt toegelaten, wordt bepaald door de Sorteerhoed — een relikwie van Goderic Griffoendor. Er wordt aangenomen dat elk huis zijn eigen karaktereigenschappen heeft, goedgekeurd door de oprichter. Voor Griffoendor zijn dit bijvoorbeeld mannelijkheid, toewijding, moed en kracht. De genoemde kwaliteiten zijn belichaamd in het beeld van een leeuw — het belangrijkste facultaire symbool.

Betekenis en geschiedenis

Gryffindor Logo

Volgens de plot van de Harry Potter-mediafranchise werd Griffoendor samen met de rest van de huizen gesticht in de diepe middeleeuwen, toen vier machtige vrienden besloten om kinderen magische kunsten te leren. De directe maker is Goderic Griffoendor, die wilde dat zelfs niet-zuivere tovenaars de school binnenkwamen. Vanwege het verschil in opvattingen kreeg hij ruzie met Zalazar Zwadderich. Andere oprichters hadden ook meningsverschillen, wat in de toekomst de relatie tussen faculteiten aantastte. De competitiegeest wordt nog versterkt door het feit dat studenten strijden om de jaarlijkse House Cup-prijs. Het wordt toegekend aan de gemeenschap met de meeste punten tijdens hun studie.

De woningen hebben een duidelijke indeling: ieder heeft een eigen slaapzaal met woonkamer en een eigen lesrooster. Bovendien kunnen ze worden onderscheiden door hun traditionele symbolische systeem. De officiële kleuren van Griffoendor zijn goud en rood, wat tot uiting komt in letterlijk alles, van woonkamerontwerpen tot schoolkleding en insignes voor studenten.

Griffoendor heeft een bijna onthoofde Nick-geest: voor zover we weten, was hij erg bang voor de dood, dus besloot hij zijn hele hiernamaals in de Griffoendor-toren door te brengen. Een andere mascotte van de faculteit is de leeuw — een dapper en sterk dier dat de beste kwaliteiten van studenten verpersoonlijkt. Dit nobele roofdier staat in het logo: hij houdt één poot omhoog, alsof hij een eed van trouw aflegt. De kunstenaars hebben de tekening redelijk realistisch gemaakt. Ze besteedden aandacht aan detail, detaillering van de manen, vacht en hoofdelementen. Door de combinatie van meerdere tinten bleek het beeld driedimensionaal te zijn.

De leeuw heeft een rode achtergrond, maar de basis is niet gelijkmatig gekleurd — hij is omlijnd met ongelijke lijnen die lijken op tongen van vlammen. En dit is geen toeval. Dit is hoe de ontwerpers speelden op Griffoendor’s die behoren tot het element vuur. Hun relatie wordt bewezen door de ongeremde en opvliegende aard van de studenten die de rode en gouden faculteit binnenkomen.

De leeuw is afgebeeld in het heraldische schild omdat het logo het officiële wapen van het huis vertegenwoordigt. De vorm van de rand is gekruld: de grijze randen, ondanks hun «metalen» ontwerp, zien eruit als een rol met gekrulde hoeken. Dit motief komt vaak voor in decoratieve kunsten en architectuur. Het wordt een cartouche genoemd en heeft verschillende variëteiten die tijdens de barok verschenen. Het schildframe op het Griffoendor-logo is gestileerd als een gesmeed element. Het schijnt rond de randen, vooral in de plooien, en lijkt driedimensionaal door de combinatie van donkere en lichte tinten.

Het embleem van de faculteit weerspiegelt tot op zekere hoogte zijn naam, hoewel het verband ertussen niet duidelijk is. Er is een theorie dat het woord «Griffoendor» komt van de naam van het mythologische wezen Griffin. Volgens oude en middeleeuwse concepten hebben deze dieren de kop en vleugels van een adelaar, en hun lichaam, staart en achterpoten lijken op die van een leeuw. Griffioenen zijn vaak te vinden op de wapenschilden van verschillende steden. In heraldische tradities symboliseren ze kracht, snelheid, macht en macht, wat gedeeltelijk overeenkomt met de karaktereigenschappen van Goderic Griffoendor.

Vertaald uit het Frans betekent het woord «Griffe» «klauw», dat wil zeggen dat zelfs hier semantische associaties met leeuwen kunnen worden getraceerd. Wat betreft het laatste deel van de faculteitsnaam («of»), het kan worden geassocieerd met heraldische tincturen. We hebben het over verven die worden gebruikt om wapenschilden te schilderen. «Of» is vergulden. Zo worden alle tinten geel aangeduid.

Logo lettertype en kleuren

Logo Gryffindor

Het ontbreken van inscripties in het Griffoendor-logo wordt gecompenseerd door de heldere afbeelding van een leeuw tegen de achtergrond van het schild. De kunstenaars kozen de hoofdkleuren van het huis — goud en rood — voor de decoratie van de tekening en presenteerden ze in verschillende kleuren. Toevallig is dit de basis van het heraldische palet samen met de wit/zilveren kleur. Maar er staat bijna geen wit op het wapen van de faculteit. De ontwerpers hebben het brede frame grijs gemaakt en om het volumineus te laten lijken, hebben ze donkere en lichte tinten gemengd.