Jurassic Park Logo

Jurassic Park Logo

Jurassic Park is de naam van een reeks thema-logo’s geïnspireerd op de Jurassic-periode in de geschiedenis van de aarde. Ze vormen de basis van vele speelfilms, documentaires, literaire werken en strips. Tegenwoordig verwijst de term naar verschillende emblemen die zijn gebaseerd op de plot van de originele Michael Crichton-roman. Ondanks het feit dat de logo’s niet identiek zijn, worden ze op dezelfde basis gevormd.

Betekenis en geschiedenis

Jurassic Park Logo Geschiedenis

Wat is Jurassic Park?

Het is een sci-fi media franchise gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Crichton. Het verhaal van gekloonde dinosaurussen is de inspiratie geweest voor films, games en waterattracties.

De auteur van het allereerste logo op de omslag van het boek was Chip Kidd. Latere bewerkingen werden uitgevoerd door Sandy Collora. Er zijn in totaal verschillende opties.

1993

Jurassic Park Logo 1993

Het embleem van dit jaar behoort tot de eerste film uit de gelijknamige cyclus. De opname is gemaakt door Steven Spielberg in Universal Studios. Het merk van de film is gemaakt door Chip Kidd. Hij tekende een prehistorische hagedis uit museumstukken en albums, met alleen een potlood en een vel calqueerpapier. Op het logo staat een dinosaurusskelet op een rode achtergrond met in het midden de zin «Jurassic Park».

1997

Jurassic Park Logo 1997

Dat jaar werd de volgende film uitgebracht, gefilmd op dezelfde site en door dezelfde regisseur. Het logo is vrijwel identiek aan de vorige versie, zowel qua vorm als kleur. De enige verschillen zijn meer details, een andere naam en een sterkere gele lijn rond de omtrek.

2001

Jurassic Park Logo 2001

Het volgende embleem verscheen op reclamefolders, posters en in de bioscoop in 2001, toen Joe Johnston zijn eigen versie van de film presenteerde. Door grijs te markeren met een metaalachtige glans, bleek het beeld van een dinosaurus (van een andere soort) driedimensionaal te zijn. En drie klauwmarkeringen naast de naam van de film voegden meer realisme toe aan het logo.

2015

Jurassic Park Logo 2015

Colin Trevorrow werkte aan de vierde film in de cyclus. Deze keer namen twee studio’s deel aan de opnames: Legendary Pictures en Universal. Het embleem van de periode toont een Tyrannosaurus rex tegen een koudblauwe achtergrond.

2017

Jurassic Park Logo 2017

In 2017 werd een filmversie van de Jurassic World van Juan Antonio Bayonne uitgebracht. Het onderscheidende merkteken van de film bevat een driedimensionaal skelet van een vuile grijze dinosaurus op dezelfde achtergrond.

2021

In 2021 komt er weer een versie van de cyclus met een eigen logo uit. Er wordt al aan gewerkt op Universal-sites. De film is geregisseerd door Colin Trevorrow.

Logo lettertype en kleuren

Jurassic Park Logo

Vóór de lancering van de eerste film ontwierp Sandy Collora het logo opnieuw op basis van het Tyrannosaurus Rex-skelet dat Chip Kidd tekende. Ze maakte de botten langer en dunner, plaatste de prehistorische roofdierfiguur in een cirkel en voegde een strook palmbomen toe. De rest van de versies volgde de gekozen richting. Ze hadden dezelfde structuur en vorm. De kunstenaars kwamen alleen tussen in de details, het type dinosaurus, de textuur en de titel van de film.

Logo Jurassic Park

De stijl van het lettertype is vergelijkbaar met die van de boekomslag. De auteur is Michael Crichton. De herziene versie is gemaakt door Doug Olena, een assistent-professor aan de Evangel University. Kortom, het lettertype weerspiegelt Star Wars. Het kleurenschema evolueerde voortdurend: in het begin was het rood en zwart, in het midden — grijs en rood, aan het einde — blauw en grijs.

Welke dinosaurus staat in het Jurassic Park-logo?

Het Jurassic Park-logo toont de bovenkant van een Tyrannosaurus rex-skelet.

Wie heeft het Jurassic Park-logo getekend?

De maker van een van de beroemdste sci-fi-personages van de jaren negentig is Chip Kidd. Maar hij tekende alleen het silhouet van een dinosaurus, terwijl de cirkel, typografie en palmbomen werden toegevoegd door Universal Pictures.

Wanneer maakte Chip Kidd het Jurassic Park-logo?

Chip Kidd begon in 1989 met het ontwerpen van het Jurassic Park-logo, terwijl er voorbereidingen werden getroffen voor een boek van Michael Crichton. Destijds was hij een 26-jarige ontwerper bij Knopf. Zijn tekening debuteerde op de omslag in 1990.

Wat zijn de Jurassic Park-kleuren?

Geel, rood, zwart en wit vormen de basis van het kleurenschema van het Jurassic Park-logo.