Jurassic Park Logo

  Jurassic Park Logo

  Jurassic Park is de naam van een reeks thema-logo’s geïnspireerd op de Jurassic-periode in de geschiedenis van de aarde. Ze vormen de basis van vele speelfilms, documentaires, literaire werken en strips. Tegenwoordig verwijst de term naar verschillende emblemen die zijn gebaseerd op de plot van de originele Michael Crichton-roman. Ondanks het feit dat de logo’s niet identiek zijn, worden ze op dezelfde basis gevormd.

  Betekenis en geschiedenis

  Jurassic Park Logo Geschiedenis

  Wat is Jurassic Park?

  Het is een sci-fi media franchise gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Crichton. Het verhaal van gekloonde dinosaurussen is de inspiratie geweest voor films, games en waterattracties.

  De auteur van het allereerste logo op de omslag van het boek was Chip Kidd. Latere bewerkingen werden uitgevoerd door Sandy Collora. Er zijn in totaal verschillende opties.

  1993

  Jurassic Park Logo 1993

  Het embleem van dit jaar behoort tot de eerste film uit de gelijknamige cyclus. De opname is gemaakt door Steven Spielberg in Universal Studios. Het merk van de film is gemaakt door Chip Kidd. Hij tekende een prehistorische hagedis uit museumstukken en albums, met alleen een potlood en een vel calqueerpapier. Op het logo staat een dinosaurusskelet op een rode achtergrond met in het midden de zin “Jurassic Park”.

  1997

  Jurassic Park Logo 1997

  Dat jaar werd de volgende film uitgebracht, gefilmd op dezelfde site en door dezelfde regisseur. Het logo is vrijwel identiek aan de vorige versie, zowel qua vorm als kleur. De enige verschillen zijn meer details, een andere naam en een sterkere gele lijn rond de omtrek.

  2001

  Jurassic Park Logo 2001

  Het volgende embleem verscheen op reclamefolders, posters en in de bioscoop in 2001, toen Joe Johnston zijn eigen versie van de film presenteerde. Door grijs te markeren met een metaalachtige glans, bleek het beeld van een dinosaurus (van een andere soort) driedimensionaal te zijn. En drie klauwmarkeringen naast de naam van de film voegden meer realisme toe aan het logo.

  2015

  Jurassic Park Logo 2015

  Colin Trevorrow werkte aan de vierde film in de cyclus. Deze keer namen twee studio’s deel aan de opnames: Legendary Pictures en Universal. Het embleem van de periode toont een Tyrannosaurus rex tegen een koudblauwe achtergrond.

  2017

  Jurassic Park Logo 2017

  In 2017 werd een filmversie van de Jurassic World van Juan Antonio Bayonne uitgebracht. Het onderscheidende merkteken van de film bevat een driedimensionaal skelet van een vuile grijze dinosaurus op dezelfde achtergrond.

  2021

  In 2021 komt er weer een versie van de cyclus met een eigen logo uit. Er wordt al aan gewerkt op Universal-sites. De film is geregisseerd door Colin Trevorrow.

  Logo lettertype en kleuren

  Jurassic Park Logo

  Vóór de lancering van de eerste film ontwierp Sandy Collora het logo opnieuw op basis van het Tyrannosaurus Rex-skelet dat Chip Kidd tekende. Ze maakte de botten langer en dunner, plaatste de prehistorische roofdierfiguur in een cirkel en voegde een strook palmbomen toe. De rest van de versies volgde de gekozen richting. Ze hadden dezelfde structuur en vorm. De kunstenaars kwamen alleen tussen in de details, het type dinosaurus, de textuur en de titel van de film.

  Logo Jurassic Park

  De stijl van het lettertype is vergelijkbaar met die van de boekomslag. De auteur is Michael Crichton. De herziene versie is gemaakt door Doug Olena, een assistent-professor aan de Evangel University. Kortom, het lettertype weerspiegelt Star Wars. Het kleurenschema evolueerde voortdurend: in het begin was het rood en zwart, in het midden – grijs en rood, aan het einde – blauw en grijs.