Punisher Logo

Punisher Logo

Punisher is de creatieve bijnaam voor de fantasie-antiheld, bedacht door schrijver Gerry Conway en geschilderd door kunstenaars John Romita Sr. en Ross Andru. Volgens het script is dit personage de née Francis Castiglione, en zijn echte naam is Frank Castle. Het wordt gebruikt in Marvel Comics, waar het voor het eerst verscheen in 1947 in nummer 129 van het tijdschrift The Amazing Spider-Man. Daar trad hij op als de enige heerser van gerechtigheid over de onderwereld. Volgens de plot is de antiheld een oorlogsveteraan, goed bekend met verschillende soorten wapens, vechtsporten en geheime bewegingstactieken. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd hij ook een personage met een kreupel lot en een psychologische inzinking, gebruikt in de strips The Punisher Armory, The Punisher War Zone en Punisher War Journal. Met medewerking van Frank Castle werden drie films en een televisieserie met dezelfde naam opgenomen.

Betekenis en geschiedenis

Punisher Logo Geschiedenis

Wat is Punisher?

Dit is een Amerikaanse franchise en het hoofdpersonage. In het begin was Punisher een Marvel-strip en na aan populariteit te winnen, ontving het veel vervolgen in verschillende genres. De echte naam van de antiheld is Frank Castle, een oorlogsveteraan die recht spreekt.

De antiheld is gemaakt door zeker vier specialisten, want naast de schrijver en twee kunstenaars nam ook Stan Lee, de uitgever en hoofdredacteur van Marvel, deel aan het proces. Er wordt aangenomen dat hij het was die de naam aan het nieuwe personage gaf. Over het algemeen heeft een heel team eraan gewerkt: de leden bespraken het beeld, het karakter, het uiterlijk en de details van het kostuum en brachten hun eigen opties naar voren. In een van Corners’ schetsen had de Punisher een schedel op zijn borst. Toen John Romita sr. vergroot het zodat de sinistere tekening meer ruimte inneemt op de borst van de schurk. Ross Andru maakte vervolgens het logo af.

Volgens Gerry Conway werd hij geïnspireerd door de beul, uitgevonden door Don Pendleton. Daarom verving Punisher in wezen een ander personage dat Jackal moest gebruiken om tegen Spider-Man te vechten. En er zijn minstens twee veronderstellingen over het uiterlijk van zijn individuele embleem. Ten eerste is het ontwerp geïnspireerd op de bekende Vietcong-sluipschutter. Ten tweede: de basis voor het logo was het beeld van de demon Olivier — een van de superschurken van Marvel.

Maar aanvankelijk had de antiheld geen aantrekkelijk imago. Hij was gewoon tegen Spider-Man en andere superhelden. Punisher kreeg later interessante functies en charisma en werd positiever, aantrekkelijker en populairder.

Ook het concept van het logo werd uitgebreid. Nu is het niet alleen een persoonlijk symbool waaraan een bepaald karakter wordt herkend. Het is ook voor andere doeleinden bedoeld: het schedelteken helpt bijvoorbeeld vijandelijk vuur naar een pantsergebied te lokken dat sterker is in vergelijking met andere gebieden op het lichaam. Het logo intimideert ook tegenstanders, is een symbool van onrecht dat terugkeert naar degenen die een misdaad hebben gepleegd. De schedel werd ook een herinnering aan Vietnam, waar het stripfiguur eerder vocht en het embleem gebruikte om degenen te beschimpen die het hadden gevangen.

Nu is de betekenis van het logo veel breder geworden en is het veel verder gegaan dan het Marvel Comics-universum. Het wordt actief gebruikt door veel organisaties en individuen — het is zo populair en herkenbaar. Veel fans van het schedelembleem dienen in het leger en de politie, waarmee enige tijd geleden zelfs een schandaal in de Verenigde Staten in verband werd gebracht. Daarom is het langwerpige schedelembleem nu veel populairder dan zijn eigenaar, de Punisher. Het wordt gebruikt als een tatoeage, identificatiemerk, signaalmerk, afdruk, decoratie, enz.

Het embleem is controversieel en dubbelzinnig. Echter, net als de Punisher zelf, weerstaat hij aan de ene kant het kwaad, en aan de andere kant is hij zelf dit erg slecht. Naast vastberadenheid en eer, personifieert het personage vernietiging en oncontroleerbare agressie. Daarom is zijn logo niet-standaard: het is niet gebouwd op de letteraanduiding namens de antiheld.

Het embleem toont een niet-klassieke schedel — met een langwerpig voorstuk. De vier verticale strepen lijken weinig op tanden, zelfs langwerpige. Ze lijken eerder op een kam, hoektanden of een ongelijke palissade. Op het linker jukbeen is een haakvormig uitsteeksel zichtbaar, dat niet aan de rechterkant is. De sinussen zijn ook niet hetzelfde: ze zijn smaller dan normaal en liggen boven elkaar. De oogkassen zijn diagonaal langwerpig en zien eruit als de ogen van een alien — net zo groot en eng.

Logo lettertype en kleuren

Punisher Logo

Het logo dat voor strips wordt gebruikt, heeft meestal geen tekst. Maar in de versie voor films is het aanwezig en bevindt het zich onder de iconische schedel. Inscriptie in het lettertype Punishment, ontworpen door Checkered Ink. Het lettertype bevat stencilletters met wijde benen en wazige randen (enigszins wazig).

Logo Punisher

Het corporate palet is eentonig: monochroom, bestaande uit zwart en wit. In de klassieke versie is de schedel wit en staat op een zwarte achtergrond, maar nu is de tegenovergestelde versie equivalent — met een donkere schedel op een lichte achtergrond.

Wat betekent het Punisher-symbool?

Het Punisher-symbool duidt het kwaad aan, maar in een ironische stijl - als een aanfluiting van de dood en een doel van vernietiging dat moet worden bestreden. Geen wonder dat het bord zich op de meest opvallende plaats bevindt - op de borst van de antiheld, alsof het een doelwit is. Het is echter erachter dat een sterk pantser verborgen is.

Welke militaire eenheid gebruikt het Punisher-logo?

Dit logo wordt vaak gebruikt door leger en politie. Ze versieren in het geheim hun kleding, munitie en tatoeage. Maar het was het populairst onder de Navy SEALs: Chris Kyle en zijn mede-SEAL Team 3 beschouwden het als oorlogsverf.

Mag ik het Punisher-logo gebruiken?

Het Punisher-merk mag officieel niet worden gebruikt omdat op alle Marvel-strips copyright rust. En dit logo is hun integraal onderdeel. Dat wil zeggen, het wordt gevonden in auteursrechtelijk beschermde werken.

Wat betekent de schedelsticker?

De sticker met een schedel met langwerpige tanden staat symbool voor de strijd tegen het kwaad. Het betekent de confrontatie met onrecht, dat moet terugkeren naar degenen die het hebben begaan.