Netflix Logo

Netflix Logo

Netflix is ​​een online entertainmentdienst die in 1997 is opgericht door twee zakenpartners: Marc Bernays Randolph en Wilmot Reed Hastings Jr. Ze verhuurt tv-programma’s en films en verhuurt ook streamingdiensten. Gevestigd in Californië, maar voor een breed publiek: meer dan 190 landen.

Betekenis en geschiedenis

Netflix Logo Geschiedenis

Het bedrijf verwierf in 1997 een merknaam met het opschrift «Netflix», maar het duurde niet lang. In 2000 veranderden ontwerpers de benadering van styling, voegden felle kleuren toe en maakten de inscriptie symmetrisch. Dit was een overgangsstap naar een modern logo.

1997 — 2000

Netflix Logo 1997-2000

Het debuutlogo wordt gekenmerkt door een «gebrek aan montage». Het is visueel verdeeld in verschillende fragmenten. Zelfs de letters in «Netflix» vervallen: hoofdletters «N» en «F» zijn groter dan «E», «T», «L», «I» en «X», die ook in hoofdletters zijn geschreven. Dit wordt specifiek gedaan om onderscheid te maken tussen de Net- en Flix-onderdelen.

Een ander symbolisch element is film. Ze loopt rond de eerste helft van het woord en lost op op een witte achtergrond. Het zwarte en paarse verloop geeft het patroon een dynamisch gevoel. En het logo wordt verlevendigd door een persoonlijk lettertype met dunne langwerpige lijnen en scherpe schreven.

2000 — 2014

Netflix Logo 2000-2014

In 2000 keurde het bedrijf een nieuw logo goed, waardoor de stijl van de inscriptie veranderde. Nu buigt het woord «Netflix» in de vorm van een lage boog. Ontwerpers leenden deze ontwerptechniek van de vintage CinemaScope. Witte schreefloze letters zijn omgeven door zwarte contouren en schaduwen. Dankzij zo’n contrasterende kleurencombinatie vallen ze duidelijk op tegen een rode achtergrond.

2014 — heden

Netflix Logo 2014-....

In juni 2014 hebben de eigenaren van de streamingdienst een wereldwijde rebranding uitgevoerd. Bij het proces is ontwerpstudio Gretel uit New York betrokken. Specialisten ontwikkelden een andere merknaam en veranderden de website-interface. In het bijgewerkte embleem zijn er geen donkere schaduwen, wat eerder de visuele waarneming zwaarder maakte. Er is alleen een bedrijfsnaam geschilderd in Netflix Red. De inscriptie is gemaakt in een aangepast lettertype. Het is gebaseerd op het Gotham Book en Gotham Bold.

Logo lettertype en kleuren

Netflix Logo

In juni 2016 verscheen een ander element van de grafische visualisatie van het merk — een icoon in de vorm van een «N». De brief bestaat uit verschillende brede lijnen gevormd door verschillende tinten rood.

Servicevertegenwoordigers hebben verduidelijkt dat dit embleem samen met het belangrijkste bedrijfssymbool wordt gebruikt. Het is bedoeld voor mobiele applicaties, sociale netwerken, een website en komt zelden voor in teasers en persmateriaal. In het laatste geval komt een volledige versie van het logo vaker voor.

Logo Netflix

Zowel de letter «N» als het woord «Netflix» hebben hetzelfde palet. Het overgrote deel van de inscripties is gemaakt in de schaduw van Netflix Red. Maar als ze als watermerken worden gebruikt, is wit acceptabel in plaats van rood. De voorkeursachtergrond is zwart. In zeldzame gevallen zijn andere opties mogelijk: bijvoorbeeld witte en lichte, niet-contrasterende tinten. Volgens het merkconcept moet het belangrijkste rode en zwarte gamma de filmische kwaliteit van de premiumklasse benadrukken.